Метт Тернер – голкіпер збірної США до 14 років мріяв про НБА, а сьогодні приїхав на ЧС до Катару

Від воротаря аматорської команди до голкіпера збірної.

Embed from Getty Images

Є думка, що США – країна не футбольна. Але це не так. МЛС – професійна ліга, де грають сильні футболісти на чудових стадіонах. Збірна Америки виступала на 11 чемпіонатах світу. Хоч до фіналу й не доходила, проте суперником завжди була дуже гідна. Сьогодні багато футболістів збірної виступають у топ-лігах Європи: Дест («Мілан»), Річардс («Крістал Пелас»), Маккені («Ювентус»), Пулішич «Челсі». Єдина проблема – немає стабільного першого номера команди. Сьогодні хотілося б розповісти про одного із голкіперів збірної США, який готовий боротися за перший номер.

Чому саме про Метт Тернер? Тому що історія голкіпера дуже цікава. Шлях на ЧС-2022 28-річного воротаря збірної США та англійського «Арсеналу» дуже відрізняється від більшості професійних футболістів.

Метт Тернер до 14-ти років не мав жодного відношення до футболу. Хлопчик серйозно займався баскетболом, подавав надії та мріяв про NBA. Під час однієї з літніх пауз між чемпіонатами Метт, не бажаючи втрачати фізичної форми, знайшов аматорську футбольну команду, де міг спокійно тренуватися. Високого хлопця з баскетбольним зростанням, звичайно, відправили на ворота. Через деякий час футбол уже став для Метта не просто захопленням. У 16 років Тернер потрапив до команди Ферфілдського університету. Футбол забирав увесь час, а баскетбол пішов на другий план.

Шість років Тернер переходив з команди в команду, осягаючи ази футболу і терпляче чекав на свій шанс. І не дарма. У 22 роки Метт підписав контракт з «Нью-Інгленд Революшн». Ще два роки знадобилося Тернеру, щоб стати основним голкіпером команди. З 2019 по 2022 рік Тернера неодноразово визнавали найкращим гравцем матчів. 2021 року – найціннішим гравцем МЛС.

Звичайно, на Тернера звернули увагу до збірної США. У січні 2021 року голкіпер дебютував за збірну в товариському матчі з Трінідада та Тобаго. Перший матч за збірну Тернер відстояв на нуль і навіть відбив пенальті. Цього ж року Метт був визнаний найкращим футболістом року в США.

За ідеєю, нічого особливого у кар’єрі футболіста немає. Наполегливі тренування, оренди, нелегкий шлях до першого номера у збірній. Але ж Тернер почав займатися футболом у 14 років!

З лютого 2022 року Метт Тернер – голкіпер англійського «Арсеналу». Звісно, ​​не перший номер. В активі кіпера всього чотири матчі в АПЛ. А ось у Лізі Європи Тернер сяє: «Буде-Глімт» (два матчі) та ПСВ не змогли пробити американського воротаря «Арсеналу». Лише від «Цюріха» Метт отримав гол у свої ворота.

21 листопада збірна США вже зіграла перший матч на мундіалі зі збірною Уельсу (група В). Метт Тернер отримав право захищати ворота своєї збірної. Перший тайм був за американцями, які тиснули, пресингували, контратакували і цілком заслужено на перерву пішли з голом у своїй скарбничці. Тімоті Веа вийшов віч-на-віч і точно прострілив Хеннессі. Тернер, по-доброму, і не мав роботи в перші 45 хвилин.

У другому таймі Бейл і компанія перехопили ініціативу та тиснули з усіх боків. Багато ударів пролетіло повз, але Метт встиг показати й гарні сейви. Кульмінацією практичного рівного протистояння став фол на Бейлі у штрафному майданчику американців. Арбітр вказав на пенальті, який пішов реалізовувати той самий Гарет. Метт Тернер вгадав кут, до якого направив м’яч валлієць. Голкіперу не вистачило зовсім небагато, щоб відбити удар. Матч завершився з рахунком 1:1.

Резервний голкіпер «Арсеналу» має всі шанси стати першим номером збірної США. Немає нічого неможливого.

25 листопада збірна США зустрінеться зі збірною Англії. Судячи з гри команди Саутгейта з Іраном, Тернер матиме набагато більше роботи.

Новини партнерів

Комментарии: