Нідерланди – Аргентина. «Альбіселесте» здобувають путівку в півфінал у кращому матчі цього “Мундіалю”. ЧС-2022. ¼ фіналу

Зі всіх чвертьфінальних пар протистояння «помаранчевих» і «альбіселесте» виглядало чи не найрівнішим. Звісно, наряду з матчем Англії та Франції. Сам по собі вихід у півфінал Чемпіонату Світу є достатньою мотивацією для футболістів, ну а факт того, що на переможця цього матчу у ½ чекала не найгрізніша Хорватія мав додавати Нідерландам та Аргентині ще більше бажання перемогти сьогодні.

Обидва тренери порівняно з матчами попередньої стадії внесли по одній зміні до стартового складу. Ван Гал пожертвував Классеном на користь Бергвейна, а ось Скалоні замість атакуючого Гомеса випустив додаткового захисника Мартінеса з МЮ. Аргентинський тренер пішов на сміливий експеримент, наважившись віддзеркалити схему суперника.

Нідерланди — Аргентина 2:2 (3:4 – пен.)
Голи: Вегхорст, 83, 90+11 — Моліна, 35, Мессі, 73 (пен.)

Нідерланди: Нопперт — Думфріс, Тімбер, ван Дейк, Аке, Блінд (Л. де Йонг, 64) — де Рон (Копмейнерс, 46), Ф. де Йонг — Депай (Вегхорст, 78) — Гакпо (Ланг, 113), Бергвейн (Бергейс, 46).

Аргентина: Е. Мартінес — Моліна (Монтьєль, 106), Ромеро (Песселья, 78), Отаменді, Лісандро Мартінес (Ді Марія, 111), Акунья (Тальяфіко, 77) — Де Пауль (Паредес, 66), Фернандес, Мак Аллістер — Мессі, Альварес (Лаутаро Мартінес, 81).

Попередження: Тімбер, Вегхорст (не на полі), Депай, Бергейс, ван Дейк — Ромеро, Акунья, Лісандро Мартінес, Паредес, Мессі, Отаменді, Монтьєль, Песселья.

Embed from Getty Images

Початок гри очікувано приніс багато боротьби на футбольному полі. Матч і справді був рівною – команди почергово володіли ініціативою. Але пресинг і підстраховка були на висоті у обох команд: захист перегравав атаку. Підходи ж до воріт зазвичаю закінчувались нічим – у Аргентини був дальній удар Мессі по горобцям зі зручної для нього позиції, а у Нідерландів небезпечний прорив по центру завершився тим, що у Бергвейна зрізався мʼяч при ударі.

Ну а за десять хвилин до перерви історія з матчу «альбіселесте» проти Австралії повторилась: буквально на рівному місці у доволі вʼязкій грі стався яскравий індивідуальний спалах генія, завдяки якому рахунок було відкрито. В цей раз Мессі виступив у ролі ассистента, і це той момент, коли пас виявився кращим за гол – зміщуючись в центр, Лео обманним рухом скинув з себе опіку Аке, і тонкою розрізною передачею вивів на ударну позицію Моліну, який встиг проткнути круглого повз Нопперта. Кінцівка тайму запамʼяталася лише великою кількістю жовтих карток, але рахунок до перерви не змінився.

Після виходу з роздягальні м’яч, зрозуміло, перекочував у помаранчеві ноги. Аргентина спокійно захищалася і шукала простір для своїх контратак. «Альбіселесте» відверто перейшли на гру другим номером, і, треба визнати, гравці Скалоні непогано себе почували у такій грі. Коли вдавалося перехопити мʼяч, у Мессі, зазвичай, було трохи більше простору. І аргентинець знову демонстрував магію – завдяки індивідуальним діям було розігнано дві небезпечні контратаки. Першу благополучно запороли партнери Лео, у другій форвард ПСЖ самостійно заробив штрафний, з якого він запустив мʼяч трохи вище поперечини.

Нідерланди підсіли – «альбіселесте» почали частіше вибігати в атаки, і у результаті однієї з них був зароблений пенальті: на самій лінії штрафного майданчику Думфріс збив Акунью. До позначки підійшов Мессі, який вже не реалізував один пенальті на цьому ЧМ, але тут Лео був холоднокровним – впевнений удар у кут воріт зміцнив перевагу Аргентини. Ван Гал вирішив відійти від початкового плану, і перебудував гру, випустивши двох чистих силових форвардів.

Embed from Getty Images

І Вегхорсту знадобилося всього нічого, щоб розмочити рахунок. Через декілька хвилин після виходу на поле завершив подачу Бергейса з правого флангу ударом головою в дальній кут, і знову повернув інтригу у протистояння. І незабаром помаранчеві ледве рахунок не зрівняли – сильний удар Бергейса влучив у сітку, але із зовнішнього боку. Кінцівка вийшла гарячою – була навіть масована розбірка команд біля бровки, де приймали участь навіть запасні та представники штабів. Лаос додав до матчу десять хвилин, і розвʼязка гри перевершила всі очікування – вже на десятій доданій нідерландці заробили небезпечній штрафний, який, по суті, був останньою можливістю «помаранчевих». І Нідерланди нею скористалися! Коопмейнерс зі штрафного віддав передачу низом у штрафну, Вегхорст прийняв круглого і з розвороту покотив під Мартінесом, перевівши гру в овертайми.

Здавалося, що у команди Ван Гала буде психологічна перевага, але Аргентина зуміла оговтатись після такого удару, і у додатковий час ініціатива була за «альбіселесте». Особливо сильно підопічні Скалоні провели другий екстратайм – купа моментів, і тотальне домінування, вінцем якого став удар Енцо у стійку воріт. Гра дійшла до серії пенальті, де більш майстерними виявились аргентинці – Мартінес взяв перші два удари від нідерландців, а у «альбіселесте» схибив лише Енцо Фернандес. Останнім бив Лаутаро, який впевненим ударом вивів Аргентину у півфінал.

Embed from Getty Images

Ми стали свідками одного з найкращих матчів в історії Мундіалів. За 120 хвилин глядачі побачили класні голи, видовищний камбек, агресивні розбірки гравців, і справжні емоційні гойдалки. Аргентина виходить у півфінал, де зустрінеться з Хорватією, ну а нідерландці, в свою чергу, точно можуть не соромитися за цей виліт.

Новини партнерів