Давид де Хеа більше не потрібен збірній Іспанії та «Манчестер Юнайтед»?

Захід кар’єри голкіпера, в якому бачили другого Буффона та Касільяса.

Давид де Хеа і Тен Хааг. Фото REUTERS/Peter Powell

Давід де Хеа став рекордсменом серед голкіперів “Манчестер Юнайтед” за матчами на нуль. Воротар не лише потрапив до списку найкращих, а й посів почесне друге місце після Петера Шмейхеля (Данія, 180 матчів), випередивши Алекса Степні (Данія, 175 матчів). Де Хеа має 176 сухих матчів за «червоних дияволів». То чому сьогодні ми говоримо про те, що кар’єру Давида ніяк не можна назвати успішною? Давайте розбиратися.

Надія Алекса Фергюсона

У 2011 році молодий кіпер мадридського «Атлетико» приїхав до «Манчестер Юнайтед» замінити Едвіна ван дер Сара, який збирався повісити і бутси, і рукавички кіпера на цвях. Не можна сказати, що вболівальники «червоних дияволів» прийняли. Проте кіпер отримав підтримку від головного героя «Ман Юнайтед» – Алекса Фергюсона.

Слід зазначити, що де Хеа регулярно кожного сезону отримував велику порцію критики. Але, незважаючи на це, кіпер ставав у 2014, 2015, 2016 та 2018 роках найкращим гравцем «Манчестер Юнайтед». А у 2018 році де Хеа був визнаний ще й найкращим кіпером АПЛ.

Embed from Getty Images

Усі ці успіхи та відданість «червоним дияволам» не зробили з іспанця другого Буффона, Касільяса, Кана, ван дер Сара. Де Хеа так і не зміг до кінця розкрити свій талант, про який невпинно повторював Алекс Фергюсон. Він так і не почав віртуозно грати ногами та відбивати пенальті, залишився без титулів та медалей.

Що виграв «Манчестер Юнайтед» із де Хеа? Список дуже мізерний: АПЛ (2012/2013), Кубок Англії (2016), Суперкубок Англії (2017), Ліга Європи (2017). Дуже мало як для голкіпера, якому пророкували стати легендою «МЮ».

Де Хеа сьогодні можна назвати ветераном «Манчестер Юнайтед». Однак ми так і не побачили в голкіпері і краплі лідерських якостей. Ні на полі, ні в роздягальні. Думаю, що на правах ветерана клубу голкіпер міг би якось вплинути на ситуацію з Роналду. Адже ця проблема тривала не один місяць. Але де Хеа так і не висловив свою думку. Він просто мовчки спостерігав.

Збірна Іспанії без де Хеа

Цілком природно, що голкіпера після ЧС-2018 не бачили основним у збірній Іспанії. Звісно, уболівальники розкритикували Луїса Енріке, який навіть не включив до складу збірної де Хеа на ЧС-2022. Дехто навіть припустив, що Іспанія вилетіла в Катарі лише тому, що не було де Хеа.

Embed from Getty Images

Але ніхто з критиків не побажав простежити та побачити, наскільки де Хеа нестабільний. Іспанець на всі сто відсотків програє, наприклад, аргентинському голкіперу психологічно. Луїс Енріке правильно подумав, що де Хеа не буде стіною для збірної в Катарі. В Іспанії вболівальники навіть встигли привітати голкіпера із завершенням кар’єри у збірній при тому, що сам футболіст про це не говорив жодного слова.

Де Хеа чекає тиха гавань

А кульмінація кар’єри Давида де Хеа настала, мабуть, у грудні, коли  Тен Хаг не дав зелене світло на продовження контракту голкіпера. Виходить, пісня де Хеа в «Манчестер Юнайтед» заспівала.

Іспанець закопав свій талант у паперах жирних контрактів протягом усієї своєї кар’єри в «МЮ». Адже міг ще 2015 року підписати контракт із мадридським «Реалом». Клуби не знайшли компроміс щодо суми трансферу. А де Хеа не вистачило характеру грюкнути дверима і зважитися на розрив стосунків із «червоними дияволами».

Не втік із «МЮ», залишився програвати, помилятися, заробляти гроші і чекати на виклик до збірної.

Стрибки, віртуозні зависання в повітрі, гра на виході, реакція, спритність та сухі матчі – все це не зробило де Хеа легендою «Манчестер Юнайтед» та героєм збірної Іспанії.

Embed from Getty Images

Швидше за все, де Хеа таки досидить на лавці «червоних дияволів» до закінчення сезону. Тен Хаг вже знайшов заміну іспанцю – швейцарця Яна Зоммера. Ну а влітку колись талановитий кіпер підпише контракт із новим клубом, який буде далеким від Ліги Європи, Ліги чемпіонів та вершини турнірної таблиці будь-якого чемпіонату. Є інформація про зацікавленість у голкіпері «Бетіса». Сумно.

Новини партнерів

Комментарии: