Біла картка у футболі. Португалія підхоплює перша

Здивувалися не лише вболівальники, а й гравці.

Фото – ua-football.com

Правила у футболі постійно змінюються. Нововведення тестують зазвичай не вчасно топ-матчів, тому для багатьох будь-які зміни стають несподіванкою. Нещодавно (21 січня) уболівальники Португалії були дуже здивовані сюрпризом, який їм піднесла арбітр матчу жіночого Кубка Португалії, в якому грали «Бенфіка» та «Спортінг». Думаю, що гравці обох команд були приголомшені не менше глядачів на трибунах.

Наприкінці першого тайму Катаріна Кампуш показала білу картку!

Коли ввели картки

Взагалі, картки, як штрафи для футболістів, прижилися порівняно недавно. Вперше ФІФА задумалася про офіційне покарання гравців після ЧС-1962. У матчі Чилі – Італія арбітр змушений був видалити Давида Маріо та Ферріні Джорджіно за грубу неспортивну поведінку. А матч 1/2 фіналу виявився і зовсім скандальним. Бразильський гравець Гаррінг нескінченно отримував удари по ногах від чилійця Рохаса. Гаррінгу це набридло, і він дав здачу, за що був вилучений. У той момент, коли бразилець залишав поле, з трибун хтось із уболівальників жбурнув пляшку, яка потрапила до голови футболістові. Після матчу ФІФА провела розслідування та зняла бан із футболіста. Гаррінг зміг взяти участь у фіналі чемпіонату світу. Але цей інцидент змусив футбольних експертів думати швидше та вживати відповідних заходів.

Перед ЧС-1970 було прийнято рішення ввести штрафи у вигляді карток – червоних та жовтих, як кольори світлофора.

Однак із жовтою карткою виникли проблеми. Цей колір не видно на екранах чорно-білих телевізорів. У деяких країнах жовту замінили на білу. Першою скористалася такою заміною Іспанія.

Біла картка від Платіні

У 2015 році Мішель Платіні запропонував переглянути правила. На його думку, арбітри могли б скористатися білою карткою за незначних порушень футболістів, видаляючи їх з поля на 10 хвилин.

Поки ФІФА роздумує над впровадженням нововведень, Португалія вже експериментує – показує білу картку як заохочення за чесність та добрі вчинки під час матчу.

Катаріна Кампуш показала картку медикам обох команд («Бенфіки» та «Спортінга»), які спільними зусиллями допомагали одній із футболісток на полі після неприємного зіткнення.

Думаю, на наступному чемпіонаті світу у 2026 році ми станемо свідками ще цікавіших нововведень від ФІФА, ніж збільшення доданого часу до матчу на мундіалі 2022.

Новини партнерів

Комментарии: