Як Маркус Рашфорд, футболіст-письменник та антигерой Євро-2020 сьогодні став лідером «Манчестер Юнайтед»

У сезоні 2022/2023 нападник підкорює АПЛ.

У січні Рашфорд став «Найкращим гравцем АПЛ» та «Найкращим гравцем «Манчестер Юнайтед». Після ЧС-2022 Маркус відіграв 14 матчів, забив 12 голів та віддав п’ять гольових. Поки що все говорить про те, що нинішній сезон стане його одним із найкращих. За статистикою Рашфорду потрібно 90 хвилин на результативну дію.

Адже минулий сезон нападник провів просто погано. Ніхто не міг уявити, що Рашфорд вибереться з ями і стане лідером «червоних дияволів». Чому? Давайте згадаємо. Все розпочалося з Євро-2020. Рашфорд не забив пенальті у фінальному матчі. Англія програє. На Рашфорда, та й на всю збірну, не лише головного тренера, летить град критики. Маркуса звинувачували у тому, що футболіст не тим зайнятий. Можливо й так.

Падіння молодого футболіста

Як виявилося, Рашфорд не лише грає у футбол. 2020-го року футболіст відкриває книжковий клуб для дітей із малозабезпечених сімей. Головна мета заходу – прищепити любов до книг і подарувати можливість читати тим, хто не має коштів на покупку книг. У травні 2021 року Маркус презентував свою власну книгу для дітей «Ти чемпіон», в якій футболіст розповідає про свої перші кроки у спорті. Через десять днів книга стала найбільш продаваною в Англії. Окрім цього, Рашфорд займається благодійністю. На думку вболівальників, це відволікає гравця від футболу. Деякі навіть радили швидше зробити вибір між громадською діяльністю та футболом.

Після Євро-2020 Гарет Саутгейт якийсь час не викликав футболіста до збірної. І Сульшер, і Саутгейт в один голос натякали Рашфорду, що час взятися за розум і більше працювати.

Embed from Getty Images

Боротьба із самим собою

Після закінчення сезону 2021/2022 Рашфорд зрозумів, що літня пауза – це час, коли він повинен видертися на поверхню і почати боротися за місце в основі Манчестер Юнайтед.

У червні, замість відпустки десь на Мальдівах, Рашфорд щодня старанно тренувався. Футболіст розумів, що йому слід справити гарне враження на нового головного тренера команди. Перед тренувальними зборами Маркус відлетів до Америки. Але не відпочивати на березі океану, а побачити друга – легенду НБА Леброна. Тренування та спілкування з Джеймсом допомогли Маркусу подолати психологічний бар’єр, змусити забути хворобливі невдачі та повернутися до Англії оновленим. Ерік Тен Хаг побачив зовсім іншого Маркуса. Нападник повернувся у свою найкращу форму.

Змінився не лише Рашфорд

Не варто забувати, у якому стані Тен Хаг прийняв «Манчестер Юнайтед». Хаос на полі та в роздягальні. Багато бід списували на присутність у команді Кріштіану Роналду. Проте, за словами Рашфорда, саме Кріш відіграв дуже важливу роль у переродженні футболіста. Для Маркуса португалець завжди був кумиром та прикладом. Молодий нападник постійно запитував у Кріш про правильне харчування, відновлення після тренувань. Дуже часто Маркус та Роналду залишалися після тренувань на стадіоні та додатково займалися.

Embed from Getty Images

У цей же час Тен Хаг почав змінювати не лише футбол команди, а й правила життя футболістів, які безпосередньо стосуються їхньої роботи. Тренер встановив жорсткі правила. Дисципліна та стовідсоткова віддача футболу. Тен Хаг заборонив гравцям користуватися гаджетами під час спільних обідів та в роздягальні. Увів штрафи навіть за незначні порушення. Рашфорда, до речі, було покарано за запізнення на збори команди. Тен Хаг залишив футболіста на лаві запасних у матчі з «Вулверхемптоном». Щоправда, нападник отримав шанс реабілітуватися, вийшов у другому таймі та забив гол.

Нідерландський тренер також зобов’язав усіх футболістів-іноземців розпочати вивчати англійську мову. «Це одна з найважливіших складових у взаєморозумінні гравців на полі. Вчити мови корисно і не лише заради футболу», – пояснив Тен Хаг своє бажання.

Висновок

Восени, безумовно, Рашфорд залишався у тіні Кріштіану Роналду. З відходом португальця Маркус отримав можливість ще більше розкрити свої якості нападаючого та стати лідером у команді.

Слід визнати, що Маркус ще влітку на перших тренуваннях вразив Тен Хага фізичною формою та прагненням постійно вдосконалюватись. Тренер, своєю чергою, показав Рашфорду, що вірить у нього.

«Маркус – сильний нападник. Мені подобається, як він працює, як думає. Я впевнений, що він зможе забити за сезон двадцять голів», – сказав Тен Хаг на старті сезону. Власне, порозуміння тренера та гравця – це вже 50% успіху команди та окремого футболіста.

Embed from Getty Images

Маркус Рашфорд довів, що навіть із самої плачевної ситуації можна вибратися і повернутися не лише у чудову форму, а стати одним із найкращих нападників світу. Головне, щоби на багато сезонів.

Новини партнерів

Комментарии: