Дискваліфікація – не завада. “Арсенал” дивиться у бік найкращого пенальтиста АПЛ – Айвена Тоні

Відгриміли трансфери літа 2023. Я лише почала звикати до всіх змін та аналізувати вдалі та не дуже переходи футболістів. Однак тиша нам тільки сниться. Вже починає трохи штормити. Повільно, але впевнено підкрадаються новини про можливі трансфери зими 2024 року. Топ-команди зосередили свою увагу на майбутньому посиленні складів.

“Арсенал” не залишає надію придбати чергового новачка, який може допомогти виграти АПЛ. Айвен Тоні – 27-річний нападник “Брентфорда” може одягнути футболку “канонірів” через пару місяців. Щоправда, вийти на поле в офіційних матчах футболіст матиме шанс лише після 15 січня 2024 року. Тоні отримав дискваліфікацію у травні 2023 року за ставки. Восени 2022 року Айвену висунули 202 звинувачення (порушення правил ставок), а у травні 2023 року суд виніс вердикт – вісім місяців без футболу.

Незважаючи на таку ситуацію, “Арсенал” готовий розглядати Тоні як кандидата у свою команду.

Embed from Getty Images

Чим же такий гарний Айвен Тоні?

Почну з того, що на момент оголошення дискваліфікації Тоні був третім найкращим бомбардиром АПЛ після Гаррі Кейна та Ерлінга Холанда. На його рахунку було 20 голів (сезон 2022/2023). У Кейна – 27, у Холанда – 36. Восени 2022 року Тоні вперше отримав запрошення до збірної Англії. Щоправда, Саутгейт так і не випустив новачка на поле та не взяв на ЧС-2022. А ось у березні Тоні таки отримав шанс зіграти за збірну з Україною (кваліфікація Євро-2024). Тоні вийшов на 81-й хвилині і, на щастя, не відзначився голом у наші ворота.

Як Тоні докотився до дискваліфікації та інтересу з боку топ-клубів

Захоплюватися азартними іграми Айвен почав у 15 років. Спочатку це були мінімальні суми. Але з часом ставки футболіста почали зростати прямо пропорційно до його збільшення зарплати. Айвен виявився менш талановитим гравцем у казино, ніж на футбольному полі. Дуже часто програвав і з нетерпінням чекав на наступну зарплату. Одне з головних порушень Айвена – ставки на команди, за які він виступав і за свої можливі голи.

Embed from Getty Images

Чорна смуга дискваліфікації у будь-якому випадку завершиться і Тоні засяє на полях АПЛ, забиваючи голи. Судячи зі статистики, у нападника з 2018 року немає проблем із реалізацією. У сезоні 2018/2019 Айвен забив 16 голів у 44-х матчах, а наступного сезону – 24 голи у 32-х матчах (“Пітерборо Юнайтед”, Перша ліга Англії). У сезоні 2020/2021 Тоні став гравцем “Брентфорда”, який виступав у Чемпіоншипі та рвався до еліти. Багато в чому завдяки Тоні “бджоли” влетіли до АПЛ. Нападник записав на свій рахунок 31 гол та 10 асистів.

Перший сезон в АПЛ Тоні адаптувався і забив лише 12 голів. А ось у сезоні 2022/2023 блиснув у всій своїй атакуючій красі: 33 матчі, 20 голів, чотири асисти. Про нападника почали говорити як про кандидата в топ-команду АПЛ. Та й “Брентфорд” зовсім не проти вдало продати футболіста.

“Гравця слід продавати не заради прибутку, а заради його подальшого прогресу та успіху. Для переходу в сильніші клуби має бути підходящий час: не рано, не пізно. Я думаю, для Тоні такий момент настав. Не виключаю його перехід до іншого клубу вже взимку 2024 року”, – сказав Томас Франк, головний тренер “Брентфорда” у програмі “Monday Night Football”.

Виходячи зі статистики “Арсеналу” – всього 15 забитих голів у семи матчах нинішнього сезону проти 17-ти у “Манчестер Сіті”, 16-ти у “Ліверпуля”, 19-ти у “Брайтона” і 17-ти у “Тоттенхема”, “канонірам” не виїхати на добрих півзахисниках. Артеті потрібен нападник, який у трійці з Букайо Сака та Габріелем Мартінеллі підвищить гольову результативність команди.

Як забиває Тоні

Айвен відрізняється не тільки технікою, грою головою та двома забивними ногами. Нападник стабільно сильний психологічно і у будь-якій ситуації спокійно знаходить момент для удару. Я кілька разів переглядала його третій гол-шедевр у матчі з “Лідсом” (03.09.2022). Приблизно 27 метрів до воріт “Лідса”. На Тоні з м’ячем налетів натовп суперників. Нападник не шукав допомоги партнерів, а холоднокровно оцінивши ситуацію, завдав точного удару, закинувши у свою скарбничку не перший хет-трик.

Тоні – ідеальний пенальтист. Його спокою може позаздрити Роналду та Мессі. Томас Франк вважає Тоні найкращим пенальтистом світу: 22 реалізованих одинадцятиметрових з 22-х (за “Брентфорд” у Чемпіоншипі та АПЛ); 10 із 10-ти – в АПЛ.

Embed from Getty Images

“Як я б’ю пенальті? Дуже просто. Уявляю себе на пляжі з коктейлем, дивлюся в очі голкіперу, повільно підбігаю до м’яча… удар та гол”, – посміхаючись, коментує свої удари Тоні.

Манера виконання пенальті Айвена є унікальною. Найцікавіша особливість – він ніколи не поспішає. Після свистка Тоні стоїть на місці зазвичай секунд 5-7, чим змушує нервувати будь-якого голкіпера. Після повільно розбігається, дивлячись у вічі воротареві і впевнено б’є. Рекорд очікування від моменту свистка до першого кроку Тоні – вісім секунд. Таку манеру виконання пенальті Тоні почав використовувати у “Брентфорді”.

Тоні пройшов хорошу школу в нижчих лігах англійського футболу, де навчився не лише бити по воротах, а й боротися за м’яч у штрафному майданчику суперника. Захисники, налітаючи на Тоні, як коршуни, звільняють простір під удар для його партнерів. Тоні у будь-якій ситуації рідко втрачає м’яч. Тому і Сака, і Мартінеллі зможуть розраховувати на його точні передачі до вільних зон.

Хіба не діамант для “Арсеналу” та Мікеля Артети?

Новини партнерів

Комментарии: