Втрата Гаррі Кейна не зламала “Тоттенхем”. Хто веде команду у лідери АПЛ

У першій половині сезону 2023/2024 “Тоттенхем” приємно дивує, хоча влітку майбутнє “шпор” виглядало досить туманно. Восьме місце в АПЛ за результатами сезону 2022/2023. Звільнення Антоніо Конте, який посіяв хаос у команді. Догляд Гаррі Кейна. Керівництво клубу кинулося на пошуки нового головного тренера. І в цьому питанні, здавалося, клуб спіткала невдача: Юліан Нагельсман та Луїс Енріке відмовилися від пропозиції. А несподіваному сюрпризу в особі Енджа Постекоглу вболівальники не зраділи. Австралієць непогано зарекомендував себе в шотландській Прем’єр-шип (“Селтік”), але це ж не АПЛ.

Ендж Постекоглу – міцний горішок

Embed from Getty Images

Однак на передсезонні невдоволення фанів почало затихати. Який “Тоттенхем” ми спостерігали попередні сезони? З Моуріньо, Нуну Ешпіріту Санту та Конте “шпори” всі матчі сиділи в обороні. Обережні контратаки іноді призводили їх до перемоги (переважно завдяки Кейну та Сону). На перших же тренувальних зборах із новим тренером “шпори” разом із літніми новачками перебудувалися на атакуючий футбол. Постекоглу шукав можливість вичавити максимум із кожного гравця. Говорити про те, що австралієць не має досвіду роботи у топ-клубах перестали.

Результат не забарився. Перед другою міжнародною паузою “Тоттенхем” зі сміливим атакуючим футболом, креативними рішеннями, емоційним підйомом займав першу позицію у турнірній таблиці АПЛ.

“Ми разом із гравцями змінюємо долю клубу. Це складно. Але ми доводимо, що можливо”, – прокоментував Постекоглу осінній відрізок “Тоттенхема” журналістам TNT Sports.

Слова літнього новачка “Тоттенхема” Джеймса Меддісона дуже яскраво характеризують віру гравців у свого тренера: “Якщо команда програє, вина лежить на тренері. Допускати такий сценарій ми не можемо. Тому постійно йдемо вперед, атакуємо і забиваємо”.

Джеймс Меддісон

Embed from Getty Images

Постекоглу ідеально вписав Меддісона і відкрив у ньому креативного гравця, який із нічого може зробити гол-цукерку. Навіть перебуваючи у щільному оточенні суперників, півзахисник знаходить лазійку та віддає результативну передачу. 26-річний Меддісон грає вільно, з постійним завзяттям здійснити диво. Його футбол певною мірою схожий на дворовий, коли очі хлопчака горять і ноги женуть м’яч до воріт суперника в передчутті забитого гола.

Ван де Вен

Embed from Getty Images

Крістіану Ромеро постійно не вистачало стабільного партнера у його зоні відповідальності, на якого можна покластися. Лангле, Санчес і Дайєр припускалися помилок. І ось влітку “шпори” підписали 22-річного голландського захисника Ван де Вена. Сумніви у мене, звичайно, були – молодий, без досвіду гри в топ-клубах (Міккі прийшов з німецького “Вольфсбурга”). Чи зможе футболіст швидко адаптуватися до нової країни та АПЛ – головне питання, яке турбувало всіх, крім Постекоглу. Тренер був упевнений – у Міккі все вийде. Футболіст вийшов у стартовому складі за п’ять днів після підписання контракту. З того часу захист “Тоттенхема” отримав стабільність і впевненість завдяки дуету Ромеро та Ван де Вена. Обидва гравці не лише цементують підходи до воріт свого голкіпера, а й розганяють атаки “шпор”.

 Незважаючи на свій зріст (193 см), Міккі легко прискорюється, залишаючи суперників без м’яча, чим збентежує своїх опонентів. Захисник бачить все поле та чудово читає гру. Його дальні передачі загострюють атаки “шпор”. Не позбавлений голландець креативності та вміння імпровізувати. Який несподіваний гол Міккі забив “Лутону”.

Сон Хін Мін

Embed from Getty Images

Відхід Гаррі Кейна зруйнував унікальну зв’язку в АПЛ. Ці хлопці, здавалося, пов’язані невидимою ниткою, завдяки якій вони знаходили один одного та забивали фантастичні голи.

У глибині душі я побоювалася, що Сон поникне без Гаррі. Особливо після перших трьох турів АПЛ, коли Сон намагався знайти свою хвилю, але виходило якось не дуже переконливо. Щоправда, Постекоглу і тут знайшов дуже правильне рішення для підтримки морального духу футболіста. Тренер віддав півзахиснику капітанську пов’язку. А у четвертому турі Постекоглу всіх здивував, коли поставив Сона у центрі нападу. Експеримент удався. Сон оформив хет-трик. Через три тижні південнокореєць відправив два голи у ворота “Арсеналу”. Щоправда, згодом тренер повернув Сона на його улюблений правий фланг, де він накручує суперників та віддає золоті асисти партнерам. Після 18 турів АПЛ Сон Хін Мін посідає п’яте місце серед бомбардирів АПЛ. Сон довів, що є життя голам після від’їзду Гаррі Кейна.

Флангові захисники

Постекоглу поклав велику відповідальність на крайніх захисників, чого не було з Конте. Схема 2-3-5 працює. Новачок Дестіні Удоджі не розчарував тренера. Його швидкість, просування м’яча лівим флангом з мінімальними втратами працює на атаку. Райал і Порро на правому фланзі на початку сезону губилися. Але Постекоглу вдалося їх перебудувати під свій стиль. Порро, мені здається, швидше адаптувався до вимог тренера і розцвів на повну силу.

Опорна зона

Embed from Getty Images

З труднощами, але виходить на добрий рівень Біссума. Матч із “Лутоном”, у якому Біссума отримав дві жовті та підвів команду вже в минулому. До грудня малійський півзахисник став одним із найкращих в АПЛ з відборів і точним коротким передачам. Розглянув Постекоглу потенціал і в Сарра, якого Конте не шанував. 21-річний сенегалець постійно рветься вперед, руйнує атаки суперників та й сам не проти забивати голи.

Сарр та Біссума можуть стати чудовим дуетом півзахисників, який буде надійним елементом двигуна “Тоттенхема”.

Дуже сподіваюся, що чорна смуга “Тоттенхема” перейшла у світлу і команда повернеться до трійки лідерів АПЛ цього сезону. А далі можна думати і про чемпіонство.

А поки що я дуже чекаю на один із найцікавіших матчів 19-го туру АПЛ “Брайтон” – “Тоттенхем”, у якому “шпори” можуть виступити фаворитами. У команди Де Дзербі не все виходить цього сезону. Можливо, винні єврокубкові матчі, котрі забирають багато сил. “Чайки” мають великі проблеми в обороні, але вони не сидять у своєму штрафному майданчику, а постійно прагнуть атакувати суперника. У середньому обидві команди забивають по два голи за матч. Упевнена, 28 грудня ми побачимо динамічний, креативний, атакуючий футбол від обох команд.

Новини партнерів

Комментарии: