Футбол – один із найскладніших видів спорту

Футбол вважається найбільш поширеним і популярним видом спорту. Назва спортивної дисципліни походить від двох англійських слів: foot – нога, ball – м’яч. Основне завдання гри: закинути якомога більше м’ячів у ворота суперника і не допустити їх потрапляння у власні ворота. В нещодавно складеному рейтингу ігор «найскладніший вид спорту», футбол знаходиться на 10 місці.

Правила гри

У 1863 році Футбольна асоціація Англії вперше затвердила офіційні правила футболу. Наразі їх дотримання контролює Міжнародна рада футбольних асоціацій. Останні зміни в ці правила було внесено 2013 року. Гра дуже активна, тому рекомендується всім дітям і особливо дорослим, котрі сидять в офісі, а потім грають в азартні автомати з b-p.com.ua

Під час футбольного матчу змагаються дві команди, кожна з яких включає 11 гравців. Один з гравців виконує роль воротаря, захищаючи ворота від м’ячів супротивників. Голкіпер єдиний гравець, якому дозволено брати м’яча до рук.

Embed from Getty Images

Ролі футболістів в команді:

  • Захисники: переважно залишаються на своїй половині поля, перешкоджаючи нападам суперників;
  • півзахисники: перебувають на середині поля і залежно від ситуації надають підтримку захисникам і нападникам;
  • нападники зосереджують свої зусилля на половині поля суперника, намагаючись забити якомога більше голів в їхні ворота.

Тривалість футбольного матчу становить 105 хвилин: два тайми по 45 хвилин і перерва 15 хвилин. Після перерви команди міняються сторонами поля. Перемагає той, хто забиває більше голів супернику. У разі нічиєї може бути оголошено додатковий час (2 тайми по 15 хвилин кожен) або проведено серію пенальті.

Жовті та червоні картки застосовуються як міри покарання за:

  • порушення правил,
  • грубу гру,
  • неповагу до суперника, судді або глядачів.

Використання рук у футболі заборонено (воротар є виключенням). При порушенні правила, протилежна команда отримує шанс виконати штрафний удар або 11-метровий удар по воротах.

Що потрібно для гри

Гра проводиться на прямокутному майданчику завдовжки 90 – 120 м, шириною 45 – 90 м. Для міжнародних змагань рекомендовані параметри:105 на 68 м. Поле розмічене лініями шириною 12 см. У його центрі знаходиться коло діаметром 9,15 м. З нього починається кожен період гри. Штрафна лінія розташована за 16,5 метрів від воріт, а 11-метрова позначка для пенальті позначена колом діаметром 0,3 метра.

Embed from Getty Images

Футбольні ворота стандартизовані:

  • Ширина: 7,32 м;
  • висота: 2,44 м.

Футболісти однієї команди зобов’язані носити однакову форму. Вона складається із шортів, футболки або сорочки, гетрів, щитків і бутс. Щитки розміщуються під гетрами для захисту ніг від сильних ударів. Воротарська форма відрізняється кольором від форми інших гравців і суддів. На гру забороняється вдягати аксесуари, які можуть становити потенційну небезпеку (наприклад, годинник або ювелірні вироби). Все це здається очевидним, однак мало хто з поціновувачів футболу знають вищезазначені факти.

Новини партнерів

Комментарии: