Історія виступів юніорської збірної України на Євро U-19: цікаві виступи та нові ім’я у футбольній спільноті

 На юнацьких чемпіонатах Європи збірна України як не дивно показує дуже непогані результати, а гравці, що брали участь на ньому поітм ставали лідерами в своїх командах та переходили в сильні команди. Яскравими прикладами є Віталій Миколенко, Сергій Рибалка, Дмитро Різник, Денис Гармаш, Артем Мілевський тощо.  Враховуючи нещодавній успіх нашої збірної на турнірі серед юнаків, я вирішив згадати успішні виступи Україна на юнацькому Чемпіонаті Європи, та розказати про гравців, які на ньому та після цього чемпіонату гучно заявили про себе. 

Євро 2000 — друге місце; дебют, перший фінал та перша медаль 

Це змагання стало першим для юнацької збірної України, яка вперше з часів незалежності змогла кваліфікуватися у фінальну частину юнацького Євро, яке тоді проходило в Німеччині. Тоді наша збірна потрапила в одну групу з господарями турніру — німцями, хорватами та голандцями. Тоді ще на чемпіонаті Європи згідно формату було 2 групи, переможець якої виходив у фінал, а збірна, яка зайняла друге місце в групі грала поєдинок за третє місце (це правило на юніорському Євро скасували у 2003 році). 

Тоді збірна України зайняла перше місце з 7 очками, і вийшла у фінал турніру, де мінімально поступилися Франції з рахунком 1:0, і взяли срібні медалі Євро. 

Найкращим бомбардиром у цій команді став екс-гравець Шахтаря та Дніпра Олексій Бєлік з двома голами, який вже завершив кар’єру, а зараз є головним тренером юнацької команди «гірників». Також у тому складі активно себе проявили екс-гравці Чорноморця Віталій Руденко (був основним воротарем «моряків» у сезоні 2005/2006, де команда взяла бронзу УПЛ) і Павло Кутас (який грав у тому зірковому складі одеситів в Лізі Європи). Ще можна виділити екс-захисника Металіста Андрія Березовчука, та хавбека Володимира Бондаренка, який нещодавно став головним тренером другої команди Колоса, яка у новому сезоні гратиме у другій Лізі. 

Головним тренером цього складу був Анатолій Крощенко, який до цього виховав ряд українських гравців, таких як Олександр Шовковський, Сергій Федоров, Владислав Ващук тощо. 

Євро 2004 — третє місце

На наступний успіх збірної України на юніорському чемпіонату Європи довелося чекати 4 роки. Тоді Україна потрапила в одну групу зі Швейцарією, Бельгією та Італією. І завдяки двом нульовим нічиїм і забитому голу українці змогли вийти з групи, де у півфіналі натрапили на Іспанію, яка в серії пенальті виявилася сильніше, і в підсумку разом зі Швейцарією взяли бронзу. 

Embed from Getty Images

У тому складі збірної України можна виділити екс-гравців Динамо Олександра Алієва і Артема Мілевського, які через кілька років стали лідерами столичного клубу, та грали в збірній. Ще можна виділити колишніх гравців Шахтаря Дмитра Чигринського (який ще встиг пограти у «Барселоні») та Костянтина Кравченка, які через травми не змогли вийти на більш кращий рівень гри. 

Embed from Getty Images

Головним тренером нашої збірної на тому турнірі був Павло Яковенко, який багато років очолював юнацьку та молодіжну збірну України, а три року тому був головним тренером київської Оболоні, але зараз наставник перебуває без клубу.

Євро 2009 — перше місце; дебютне золото і домашній турнір

І через 5 років збірна Україна, яка ще й була господарем турніру змогла вперше в своїй історії здобути перемогу на турнірі. Україна тоді потрапила в одну групу з Англією, Словенією і Швейцарією, де з другого місця вийшли з групи. У півфіналі Україна перемогла Сербію, і у фіналі здобула перемогу над зірковими англійцями. 

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Найкращим бомбардиром у нашій збірній на тому турнірі став Денис Гармаш з трьома голами, який після цього турніру зміг активно себе проявити в Динамо. Ще у тому складі грали гравці, які потім були гравцями основної збірної України Сергій Рибалка (грає в ЛНЗ) і Сергій Кривцов (зараз грає в «Інтер Маямі» в США), а найкращий гравець турніру і капітан тієї команди Кирило Петров зараз грає у польській «Короні». Також з того складу запам’яталися гравець «Тобола» Євген Шахов, відомий своїми виступами за Дніпро і «ПАОК», та Дмитро Коркішко, який непогано грав у Чорноморці. 

Embed from Getty Images

Головним тренером збірної України на тому турнірі був Юрій Калитвинцев, який після цього турніру входив у тренерський штаб збірної України, а минулого літа вивів Полісся в УПЛ, однак через незадовільні результат був звільнений зі свого посту. 

Євро 2018 — третє місце

Embed from Getty Images

Через 9 років юніорська  збірна України також змогла про себе заявити, зайнявши третє місце на турнірі. Україна тоді потрапила в одну групу з Францією, Англією і Туреччиною. Українці змогли вийти з групи з першої сходинки, однак у півфіналі розгромно програли Португалії, яка в підсумку стала переможцем турніру.

Embed from Getty Images

На цьому розіграші найкращим бомбардиром нашої збірної став Сергій Булеца з двома голами, який потім непогано грав за Зорю. Серед зіркових гравців, то можна виділити захисників Динамо: Дениса Попова, який зараз основний центрбек у складі киян, та Віталій Миколенко, який потім перейшов в «Евертон», і там зміг закріпитися у складі. Ще можна виділити Георгія Цитаїшвілі, який правда грає за збірну Грузії, але цього літа брав участь на Євро 2024. 

Embed from Getty Images

Головним тренером тієї команди був Олександр Петраков, який через рік став чемпіоном Світу серед молодіжних команд, а потім був головним тренером основної збірної України, а зараз очолює збірну Вірменії. 

Євро 2024 — третє місце

І прийшла черга до цьогорічної звитяги наших хлопців на юніорському Євро. Збірна Україна потрапила в одну групу з Італією, Норвегією і Північною Ірландією, і з другого місця змогла вийти з групи, однак у півфіналі у непростому поєдинку поступилася французам, і отримала бронзові нагороди турніру. 

Embed from Getty Images

На цьому турнірі активно себе проявили гравець Металіста Геннадій Синчук, за яким вже починають стежити команди з-за кордону. Також непогано себе проявив Данило Кревсун, який грає у юнацькій командії «Борусії» Дортмунд. Ще можна виділити форварда Динамо Матвія Пономаренка і півзахисника Шахтаря Віктора Цуканова, які ще рік тому були не так відомі футбольній спільноті, однак зараз гучно про себе заявили і  вже активно інтегруються в основний склад своїх команд, що не може не радувати. Окрему увагу до себе привернув кіпер юніорів нашої команди Владислав Крапивцов з Дніпра-1, який був включений у символічну збірну Євро-2024 U-19, і зараз є великий шанс, що воротар перейде у більш перспективний клуб, і буде прогресувати. 

Головним тренером нашої команди на цьому турнірі це екс-тренер Дніпра Дмитро Михайленко, під час тренерства якого змогли себе проявити такі гравці як Андрій Лунін, Олександр Сваток, Артем Довбик. І це Євро наставник може занести до себе в актив, адже він зміг побудувати з гравців боєздатний колектив, який своїми виступами залишив непогані враження. 

Embed from Getty Images Embed from Getty Images

 Загалом, збірна Україна на п’яти юніорських чемпіонатах Європи тричі займала бронзові нагороди, одного разу доходила до фіналу турніру, і також один раз стала переможцем змагання (у 2009). Якщо брати окремо, яка збірна грала краще, то можна виділити збірну зразка 2009 року, яка взяла золото турніру, та більшість гравців з цього складу були основними в своїх командах. Окремо можу виділити і збірну України 2018 року, основний кістяк якої став Чемпіонами Світу у 2019 році, а Віталій Миколенко взагалі перейшов в АПЛ, та є основним гравцем збірної на своїй позиції, в той час як Дмитро Різник став основним кіпером Шахтаря.

Новини партнерів

Комментарии: