Режим харчування футболіста. Що їдять Мессі, Левандовскі та Неймар

«Ваш організм, як автомобіль. Якщо в бак кинете сміття – воно не поїде». (Арсен Венгер)

На перший погляд, життя футболістів сповнене лише легких приємних моментів – тренування, матчі, перемоги, трофеї та відпочинок десь на екзотичних островах. Але варто визнати, що за лаштунками залишаються невидимими для вболівальників щоденна важка праця, дотримання багатьох правил, які позбавляють гравців маленьких задоволень, наприклад – смачний тортик, дабл-бургер чи морозиво.

Сучасний футбол вимагає від спортсменів не лише дотримання режиму занять, а й організації правильного харчування. Тому більшість футболістів користуються послугами нутриціологів. Такі фахівці, зважаючи на особливості статури та позиції на футбольному полі свого клієнта, допомагають скласти правильну дієту. Але, в наш час не варто забувати про низьку якість багатьох продуктів у супермаркетах. Ця проблема легко вирішується спортсменами та аматорами фізичної активності. На допомогу приходить спортивне харчування. Харчові добавки допомагають не тільки збалансувати в раціоні жири, білки та вуглеводи, а й досягати високих спортивних результатів.

Але це все загальні фрази. А ми пропонуємо вам ознайомитися з раціоном харчування топ-гравців, без яких ми поки що не представляємо футболу.

Ліонель Мессі

На зорі своєї футбольної кар’єри Ліонель не дотримувався режиму харчування. Аргентинець міг спокійно побалувати себе піцею навіть перед виходом на поле. Однак це тривало недовго. Нескінченні травми та нудота під час матчів змусили спортсмена переглянути свій раціон. Мессі звернувся за допомогою до Джуліано Позера, відомого італійського дієтолога. Позер виключив із раціону Мессі піцу, солодке, солоне, білий хліб, газування.

Embed from Getty Images

Аргентинець звів до мінімуму вживання вуглеводів. Яєчня з двох яєць, вівсянка, сухофрукти та апельсиновий сік заряджають Мессі вранці. Перед денним силовим тренуванням – протеїновий коктейль із фруктами. На обід Ліонель з’їдає тарілку овочевого супу, запечене куряче філе, авокадо. Перед другим тренуванням випиває протеїновий коктейль (друга порція). На вечерю Мессі зазвичай з’їдає рис, тушковані овочі та рибу.

Неймар

У 2013 році Неймар міг залишитися не лише без контракту з «Барселоною», а й без футболу. У футболіста під час медогляду у каталонському клубі виявили анемію. Молодий Неймар був змушений терміново переглянути своє харчування. При зростанні 175 см вага бразильця становила лише 59 кг. Каталонці звернулися за допомогою до найкращих дієтологів Європи.

Embed from Getty Images

Шестиразове харчування включало м’ясо птиці та риби, запечені овочі, фрукти, молюски та пасту. Завдяки правильному та посиленому харчуванню футболіст набрав близько чотирьох кілограмів всього за один місяць.

У Неймара з’явився і особистий тренер. Він розробив індивідуальну програму тренувань для набору м’язової маси, підвищення швидкості та покращення гнучкості футболіста.

Сьогодні Неймар продовжує дотримуватись правил здорового харчування. До свого раціону футболіст додає кокосове молоко, мигдаль, банани, огірки, моркву, буряк, сік алое. Не ігнорує бразилець та харчові добавки. Три рази на день Неймар п’є сироватковий протеїновий коктейль, що містить вітамін В2. Раз на день – ізотонічний напій.

Роберт Левандовський

Фізичній формі 34-річного нападника можуть позаздрити багато молодих футболістів. Але так не завжди. 2006 року польська «Легія» відмовилася від 18-річного футболіста. Адже Роберт вже тоді захоплював своїми феноменальними якостями бомбардира.

«Роберт був дуже худим. Мені здавалося, що на його довгих ногах взагалі немає м’язів. Я постійно боявся, що вони зламаються під час удару по м’ячу», –  згадував Кшиштоф Сікорскі, тренер молодого Левандовського.

Embed from Getty Images

А через вісім років Роберт Левандовскі виглядав уже одним із найатлетичніших гравців «Баварії». І все завдяки не лише регулярним тренуванням у тренажерному залі, а й правильному харчуванню.

У 2007 році Роберт познайомився зі своєю майбутньою дружиною Ганною Стахурською, екс-каратисткою, фітнес-інструктором та дієтологом. Не дивно, що Ганна запропонувала футболістові переглянути свій раціон та режим харчування. Адже футболіст на той момент не відмовлявся і від макаронів та тортиків.

Нападник виключив зі свого раціону солодке молоко і, звичайно, фастфуд. Скоротив до мінімуму вживання алкоголю. Не залишив без уваги і харчові добавки, особливо протеїн.

Минуло 16 років, Роберт продовжує працювати над своїм тілом і не ігнорує режим харчування. На сніданок у нападника на столі каша із сухофруктами, свіжий сік та ізотонічний напій. Обід у Левандовського дуже незвичайний. Футболіст приймає їжу у зворотному порядку. На першому місці десерт – протеїнові батончики чи сухофрукти. Потім овочевий суп та гарнір з м’ясом. На вечерю у футболіста зазвичай запечена риба з рисом та овочами.

Завдяки різноманітним тренуванням (кікбоксинг, стретчинг, тренажерний зал) та правильному харчуванню Левандовський не тільки має шикарну фізичну форму, а й рідко травмується. Але, якщо все-таки футболіста наздоганяє цю неприємність, відновлення завжди завершується в найкоротші терміни – два-три тижні максимум.

В Україні, як і в Європі, набирає популярності спортивне харчування – великий вибір вітамінів, мінералів, протеїну, амінокислот, ізотонічних напоїв. Все це пропонує один із найвідоміших серед спортсменів інтернет-магазин Belok.ua

Новини партнерів

Комментарии: