Англійська Прем’єр-ліга – фаворити та аутсайдери сезону 2023/2024

Серпень – місяць, коли у наше життя повертається великий футбол. Один із найулюбленіших топ-чемпіонатів Європи – англійська Прем’єр-ліга у сезоні 2023/2024 не змінить звичний формат. У турнірі братимуть участь 20 команд. За результатами сезону 2022/2023 залишили АПЛ “Саутгемптон”, “Лідс”, “Лестер”. З Чемпіоншипу влетіли до елітного дивізіону «Лутон Таун», «Шефілд Юнайтед» та «Бернлі».

Стартує АПЛ 11 серпня. Перший матч пройде на стадіоні «Терф Мур», де «Бернлі» прийматиме чинного чемпіона АПЛ та Ліги чемпіонів –  “Манчестер Сіті”.

Embed from Getty Images

Експерти готові до такої важливої події. Тому вже сьогодні вболівальники можуть знайти велику кількість букмекерських контор та прогнозів, завдяки яким кожен охочий може зробити ставки на спорт, включаючи футбол.

А я спробую допомогти вболівальникам АПЛ проаналізувати зміни в командах АПЛ та припустити результат довгого шляху – сезону 2023/2024.

Фаворити сезону 2023/2024

«Манчестер Сіті» – основний лідер. Три сезони поспіль «міщани» ставали чемпіонами АПЛ. А в сезоні 2022/2023 команда Пепа Гвардіоли виграла Лігу чемпіонів, АПЛ та Кубок Англії.

Упевнений футбол «Манчестер Сіті», гадаю, вразив навіть найзатятіших уболівальників «Арсеналу». Вся Англія, та й Європа очікують від «городян» подвиг – четвертий титул АПЛ. Адже у Прем’єр-лізі ще ніхто не завойовував чемпіонство чотири рази поспіль.

Не можу сказати, що минулий сезон для городян був легким. Жодна команда довела, що з ними можна грати і можна забивати. Пеп Гвардіоли має конкурентів, які мріють скинути його команду з олімпу.

«Городяни» втратили кількох ключових футболістів. Ілкай Гюндоган пішов до «Барселони», Ріяд Марез вирушив до Саудівської Аравії. Під питанням майбутнє Калвіна Філліпса, Кайла Уокера, Жоау Канселу, Бернарду Сілви.

«Манчестер Сіті» може похвалитися поки що лише двома новачками – Матео Ковачич (замінить Гюндогана) та Йошко Гвардіол (підсилить лінію захист). На мій погляд, «Манчестер Сіті» не послабшав.

Лондонський «Арсенал» –  основний конкурент «міщан». Команда Мікеля Артети. вперше за багато років змогла так яскраво блиснути в АПЛ. Практично весь сезон 2022/2023 «каноніри» залишалися лідером чемпіонату. І лише навесні через брак досвіду поступилися першим місцем «міщанам».

Крім досвіду, який «каноніри» здобули минулого сезону, команда розпочинає сезон із гідним посиленням: Юррієн Тімбер, Кай Хаверц, Деклан Райс. Втрата Граніту Джакі виглядає не так і катастрофічно.

У матчі за Суперкубок Англії «каноніри» показали, що легкої прогулянки «міщанам» вони не обіцяють.

«Ліверпуль» провалився у сезоні 2022/2023. Керівництво клубу зробило висновки і після фінального свистка сезону затіяло грандіозну перебудову. Роберто Фірміно, Алекс Окслейд-Чемберлен, Набі Кейта та Джеймс Мілнер покинули клуб. Декілька футболістів віддали в оренду.

Юрген Клопп точно був не готовий до відходу Хендерсона та Фабіньо, які вирушили до Саудівської Аравії по великі гроші. Мак Алістер та Домінік Собослаї – новачки, яких «Ліверпуль» придбав на заміну цій парі гравців. Сподівається Клопп і на можливий трансфер Ромео Лавії.

Якщо у Клоппа вдасться посилити середню лінію, є шанс ускладнити життя «Манчестер Сіті» та «Арсеналу».

«Манчестер Юнайтед» та Ерік Тен Хаг повільно, але впевнено одужують. На старті минулого сезону (2022/2023) «червоні дияволи» виглядали беззахисними. Але вже навесні ми побачили перші плоди роботи тренера.

Вперше за шість років «червоні дияволи» підняли трофей – Кубок Ліги. Фінал Кубка Англії – це теж великий прорив. Підсумок копіткої перебудови – третє місце в АПЛ.

Голландець налаштований на подвиг у сезоні 2023/2024. Перше, що зробив тренер – позбувся Давида де Хеа. Влетить у новий сезон «Манчестер Юнайтед» з Андре Онаном, який показує більш сучасний футбол. Пішли з клубу Аксель Туанзебе, Алекс Теллес, Філ Джонс, Антоні Еланга.

Не забули «червоні дияволи» про посилення – у лінію захисту придбали Джонні Еванса, а на півзахист Мейсона Маунта. Один із найгучніших трансферів, надія Тен Хага – Расмус Хейлунд із «Аталанти».

Тен Хаг зізнався, що поки що команда укомплектована не до кінця і не готова розпочати свій шлях за титулами. Але футбол непередбачуваний. У будь-якому випадку, «червоні дияволи» створять проблеми і «Манчестер Сіті», і «Арсеналу».

Хто влетить у топ-5 АПЛ

Хто може полоскотати нерви вищезгаданим командам і поборотися за путівку до Ліги чемпіонів? Європейський турнір розширюється і, найімовірніше, з наступного сезону команди з п’ятого місця зможуть потрапити до кваліфікації.

«Челсі» провалив на футбольному полі все, що можна було, незважаючи на зміну власників, тренерів та величезні фінансові вкладення. Сьогодні кермо правління  узяв у свої руки молодий амбітний аргентинський фахівець Мауріс Почеттіно. Тренер миттєво розпочав перебудову. Перше, що зробив Почеттіно – позбувся зайвих гравців. А їх виявилося близько двох десятків. Ось найголовніші: Тьемуе Бакайоко, Обамеянг, Аспілікет, Кулібалі, Менді, Канте, Пулішич, Маунт, Ковачич, Хаверц.

Поповнення теж є – Крістофер Нкунку, Ніколас Джексон, Аксель Дісасі. Подумав Почеттіно і про майбутнє. Перспективні молоді таланти Чимуанья Угочукву та Анджело Габріел розвиватимуться, зростатимуть професійно і складуть завтра конкуренцію досвідченішим футболістам.

У нинішньому сезоні «Челсі» не розпорошуватиметься на єврокубкові матчі. Почеттіно матиме можливість побудувати злагоджену команду і поборотися за місце навіть у топ-четвірці АПЛ.

«Ньюкасл» в сезоні 2022/2023 зробив, на мою думку, неможливе – фінішував на четвертому місці в АПЛ. Вперше за двадцять років. Велику роль успіху зіграли капіталовкладення з Близького Сходу. Великий внесок зробили головний тренер команди Едді Хау та футболісти: Ден Берн, Фабіан Шер, Нік Поуп, Кіран Тріпп’єр.

«Сороки» зазнали втрат у літнє трансферне вікно. Полетів до Саудівської Аравії Аллан Сен-Максимін. Добре, що фінансове становище дозволяє придбати відмінних виконавців. Новачки «сорок» вражають: Сандро Тоналі та Харві Барнс.

”Ньюкасл” однозначно доводитиме, що минулий сезон – не випадковість. Буде складно, адже «сороки» влетіли до Ліги чемпіонів. А успішно виступати і в АПЛ, і в єврокубковому турнірі непросто.

«Тоттенхем» вперше за 14 років залишився без єврокубкових турнірів (восьме місце в АПЛ). Антоніо Конте розвалив футбол «шпор» і був звільнений. Рятувати команду прийшов Ангелос Постекоглу. Тренер віддає перевагу атакуючому футболу. Думаю, цього сезону дивитися матчі за участю «шпор» буде цікаво. Не проясниться ситуація з головною зіркою «Тоттенхема» – Харрі Кейном. Але щось мені підказує, що Кейн залишиться в клубі і зробить усе можливе для успіху команди цього сезону.

Залишили «Тоттенхем» Лукас Моура та Харрі Вінкс. Це не критично для «шпор».

А ось новачки вражають: Деян Кулушевскі з «Ювентуса», Монор Саломон із «Шахтаря», Педро Порро зі «Спортінга», Джеймс Меддісон із «Лестера».

Першим номером стане Гульєльмо Вікаріо. Соломон та Меддісон готові будуть посилити атакувальну лінію.

Хто може зробити сюрприз

«Астон Вілла» після зміни тренера перетворилася. З 17-го місця злетіла на сьоме. В АПЛ команда Емері може пошуміти. Влітку «Вілла» непогано посилилася: Юрі Тілеманс, Пау Торрес, Мусса Діабі.

«Брайтон»з Роберто де Дзербі теж усіх нас здивував. З дев’ятого місця (сезон 2021/2022) чайки злетіли на шосте (сезон 2022/2023).

Влітку «чайки» втратили основного гравця – Макалістера. Мойзес Кайседо теж хоче пов’язати своє майбутнє з іншим клубом. Однак придбання «Брайтона» вражають. Жоао Педро, Ігор Жуліо, Барт Вербрюгген (голкіпер), Махмуд Дауд, Джеймс Мілнер.

«Бернлі» викликає неабиякий інтерес. За підсумками сезону 2021/2022 команда впала в Чемпіоншип. Зміна тренера струснула «бордових». 37-річний Компані докорінно змінив стиль гри. Бордові стрімко перебудувалися з оборонного футболу на атакуючий. Весь сезон пройшли без великих поразок та розчарувань. А у квітні достроково оформили собі путівку до АПЛ. До речі, це був один із найкращих подарунків головному тренеру на його день народження (10 квітня).

Влітку «бордові» залишилися без Ешлі Барнса. Але придбання “Бернлі” говорять про те, що тягнутися наприкінці турнірної таблиці вони не збираються. Великі надії команда Компані покладає на Зекі Амдуні. 22-річний швейцарський форвард виступав за “Базель” (2022/2023). Провів 32 матчі та забив 12 голів. Посилення в особі Джордана Бейєра, Джеймса Траффорда (голкіпер), Натана Редмонда, Ваута Вегхорста дасть можливість учневі Пепа Гвардіоли Венсану Компані щекотати нерви більшості суперників в АПЛ. А наші українські вболівальники, любителі азартних ігор вже можуть починати робити ставки на футбол онлайн Stawki bet.

Кандидати на виліт із АПЛ

«Вулверхемптон», «Ноттінгем Форрест» та «Евертон» дивом залишилися в АПЛ.

«Ноттінгем Форрест»влітку 2022 року здійснив 31 трансфер. Такий ривок ніяк не допоміг команді. За весь сезон 2022/2023 «ластівки» здобули лише одну перемогу на виїзді. Трансферне літо 2023 року “Ноттінгем Форрест” провів дуже скромно. Всього два новачки – Ола Айна та Антоні Еланга.

«Евертон» дивом не вилетів до Чемпіоншипу. Посилення команди не вражає – Ешлі Янг та Арнаут Данджума. Думаю, тільки чарівна паличка допоможе втриматися «Евертону» на плаву в АПЛ. «Вулверхемптон» зазнає кадрових і фінансових проблем. Команду залишили Рауль Хіменес, Жоау Моутінью, Конор Коді, Адам Траоре, Рубен Невеш, Натан Коллінз. Єдине поповнення – вільний агент Метт Доерті. Шанси на успіх дуже примарні.

Новини партнерів

Комментарии: