Травма ахілла у футболістів – не вирок. Як поверталися на поле Ярмоленко, Ібрагімович та Спінаццола

Футбол зачаровує мільйони сердець. Гравці дарують нам неймовірні емоції. Але фантастичні обведення, реактивні проходи. з м’ячем, дриблінг та красиві голи – це лише одна сторона гри номер один. Друга – вже не така оптимістична, про яку вболівальники знають найменше. Травми – складова кар’єри футболістів. Багато пошкоджень залишають гравців за межами футбольного поля на тривалий період.

Одне з таких ушкоджень – травма ахілла. Ахіллове сухожилля розташоване над п’ятою. Б’ють туди суперники дуже часто. Один сильний удар – і футболіст на медогляді. Пошкодження ахілла можна отримати і при невдалому приземленні на шкарпетки після стрибка. Не можна сказати, що травми ахілла зустрічаються частіше, ніж колінних суглобів чи м’язів, але вони змушують футболістів дуже серйозно ставитися до лікування та періоду відновлення.

Ударно-хвильова терапія рятує ахілли футболістів

Реабілітація після травми ахілла включає кілька етапів: лікувальна фізкультура і фізіотерапія. Травмовані футболісти під час відновлення займаються індивідуально під наглядом медиків. Паралельно з легкими навантаженнями. футболісти використовують новітні методики фізіотерапії – ударну хвилю (УВТ). Вже перші процедури УВТ дають добрий результат – активізують процес відновлення та загоєння тканин. Пошкодження ахілла може статися не лише у професійного футболіста, а й у любителів активного способу життя. Щоб вилікувати ахілл, не треба їхати до Європи. В Україні є медичні центри, де кожний травмований пацієнт може отримати висококваліфіковану допомогу Один з таких центрів з апаратами УВТ знаходиться в Харкові.

Топ-футболісти, які отримували пошкодження ахілла

У 2019 році, через два місяці після гучного трансферу у «Вест Хем», український вінгер Андрій Ярмоленко у матчі АПЛ із «Тоттенхемом» порвав ахілл. Це був болісний удар для футболіста. Андрій розумів, що на поле вийде не скоро.

Embed from Getty Images

Після оперативного втручання на ногу футболіста одягли захисний черевик і вже за кілька днів гравець приступив до реабілітації – лікувальна фізкультура та фізіотерапія.

З жовтня 2019 року до липня 2020 року Ярмоленко пройшов усі кола відновлення та повернувся до складу «Вест Хема» повністю здоровим. Наступний сезон український вінгер завершив найкращим бомбардиром «Вест Хема».

Весна 2020 року принесла одне з найбільших випробувань іЗлатану Ібрагімовичу. Футболісти лише відновили тренування після тривалого карантину (Ковід-19). Звичайно, тіло не готове було сприймати серйозне навантаження. Незважаючи на обережність гравців та тренерського штабу, багато хто отримував травми.

Одним із таких «везунчиків» виявився Златан. Під час тренування швед травмував ахілл та литковий м’яз. Стояло питання не лише про терміни відновлення, а й про вимушене завершення кар’єри 38-річного Ібри.

Однак Златан був би не Златаном, якби так просто здався і дозволив обставинам керувати своєю долею.

«Я повинен піти з футболу не кульгаючи. На даний момент у мене є бажання ще грати та приносити користь команді. Скоро повернуся», – сказав Златан.  

Embed from Getty Images

Вже восени 2020 року Ібрагімович повернувся на поле.

У липні 2021 рокуЛеонардо Спінаццола плакав, коли його несли з поля на ношах. Це був матч Італії з Бельгією (1/4 фіналу Євро-2020). Ще до обстеження Леонардо розумів, що його травма вимагатиме багато часу на відновлення. Після ретельного огляду медики дійшли невтішного висновку – розрив ахіллового сухожилля, операція та реабілітація до шести-семи місяців.

Embed from Getty Images

Півфінал Євро-2020 Леонардо дивився вдома. Його команда вийшла у фінал, обігравши Іспанію. Після матчу в роздягальні збірна Італії разом із Манчіні увімкнулась і по відеодзвінку скандувала: «Спино! Спина! Спінааааа!» На головний матч турніру Леонардо приїхав на милицях і підняв трофей разом з усією командою.

На жаль, шістьма місяцями відновлення захисника не завершилося. Лише за 311 днів Спінаццола вийшов на поле у складі «Роми». Зосереджена робота в період реабілітації плюс бажання повернутися ще сильнішим дали результат. Леонардо Спінаццола сьогодні виступає на такому ж високому рівні, як і до Євро-2020.

Новини партнерів

Комментарии: