Який клуб АПЛ підійшов би Судакову — одразу 7 варіантів

Інтерес до Георгія Судакова в європейському футболі останнім часом значно виріс — вистачило півтора року гри за Шахтар, а також успішна гра «гірників» в єврокубках, прогрес в збірній і потрапляння у топ-40 молодих талантів 2022 року за версією УЄФА. Але найактивніше Судаковим почали активно цікавитися вже наприкінці першої частини цього сезону. 

Враховуючи останні новини, що Шахтар відхилив пропозицію Наполі, яке готово було заплатити за перехід Судакова до складу «адзурі» 40 млн євро, я вирішив проаналізувати, який клуб АПЛ підійшов би Судакову у випадку переходу Георгія у цей чемпіонат. 

Крім того було проаналізовано, в який клуб Судаков навряд чи би перейшов, в який можливо міг би перейти, і той клуб, який мав би хороші шанси купити Судакова. 

Критерії, за якими був проведений аналіз: 

  • фінансова спроможність платити за трансфер;
  • стиль гри; 
  • потреба команди на це амплуа, конкуренція у складі.

Манчестер, «білі» та аутсайдери мінус. Арсенал — велика конкуренція

Embed from Getty Images

Почнемо з тих команд, які малоймовірно би зацікавилися в послугах Судакова. До цього списку увійшли: 

— «Манчестер Сіті», де грають зараз Кевін Де Брюйне і Бернардо Сілва (ще на цій позиції можуть зіграти Джек Гріліш і Матео Ковачіч), у яких складно буде виграти конкуренцію за місце у старті. 

— «Манчестер Юнайтед», де в конкурентах у Судакова капітан команди, лідер «червоних дияволів» і збірної Португалії Бруну Фернандеш, майстер штрафних ударів Крістіан Еріксен і ще Мейсон Маунт, придбаний у «Челсі» за 64.2 млн євро. 

— «Арсенал» можна було б віднести до клубів, які могли б зацікавитися Судаковим, але у лондонців є Мартін Едегор і Кай Гаверц, якого «каноніри» купили у «Челсі» за 75 млн євро, а також травмований Фабіо Вієйра і Еміл Сміт-Роу. Ще на цій позиції може зіграти Леандро Троссар. Тому для Судакова цей варіант відпадає.

Сюди ще віднесемо «Лутон», «Бернлі» і «Шеффілд Юнайтед», які зараз знаходяться у зоні вильоту, і скоріш за все вони б не потягнули трансфер Судакова до себе. 

— «Фулгем» був би непоганим варіантом для Судакова, адже «дачники» є лідерами АПЛ за кількістю перехоплень (показник складає 11.9), та треті за точними довгими передачами (краще лише у «Евертона» та «Сіті»). Але в команді є одразу 3 атакувальних півзахисники: Алекс Івобі, якого придбали за 25.7 млн євро, Андреас Перейра, Боббі Де Кордова-Рід, які зараз відіграють важливу роль у грі команди. Також на цій позиції можуть зіграти капітан команди Том Керні, досвідчений Вілліан і Гаррі Вілсон. Одразу 6 гравців, з якими доведеться конкурувати за місце у старті — навряд чи такий варіант влаштував би Георгія. 

Сюди ще можна додати «Крістал Пелес», який нечасто витрачає гроші на трансфери, але в даному випадку вони потрапляють у інший список. 

«Аристократи», «Шпори», «Мерсисайдці» і середняки були б непоганим варіантом, але є своє але

Тепер розглянемо ті команди, які б можливо могли розглянути кандидатуру Судакова під час трансферного вікна: 

Embed from Getty Images

«Челсі»: номінально у Челсі вже є 2 атакувальних півзахисника: це Коул Палмер, який зараз демонструє непогану гру і Крістофер Нкунку, який провів лише 4 гри у цьому сезоні, і більшу частину сезону відновлювався від травм. На них обох «аристократи» витратили 107 млн євро. Судаков був би непоганою опцією на позицію атакувального півзахисника, у випадку якщо Палмер буде грати правого вінгера. Однак у команді є Конор Галлагер і Енцо Фернандес, які теж можуть зіграти на цій позиції. Тож переходити до команди, яка не має стабільного стартового складу, та яка демонструє не завжди стабільну гру та результати не найкращий варіант. 

«Тоттенгем»: у «шпор» також є 2 атакувальних півзахисника: Джеймс Меддісон і Джовані Ло Чельсо, які наразі травмовані, та не можуть допомогти команді. Але і на цій позиції можуть зіграти Родріго Бентанкур, Ів Біссума, Папе Матар Сарр і Манор Соломон. Невідомо, чи зміг би Судаков закріпитися у Тоттенгемі, але міг би бути непоганим варіантом на той випадок, коли у складі Тоттенгема багато травмованих або посеред сезону важливі гравці поїхали на інші турніри.

«Ліверпуль»: а от «Ліверпуль» був би гарним варіантом для Судакова, якщо той би обрав АПЛ. Адже команда стабільно бореться за високі місця і грає в єврокубках, і в кінці сезону ще буде змінюватися тренер, тому буде цікаво глянути на цю команду під керівництвом іншого наставника. Номінально у Ліверпуля лише один атакувальний півзахисник — Гарві Елліотт, який в АПЛ провів на полі 475 хвилин. Але на цій позиції можуть зіграти ті гравці, які в цьому сезоні поповнили ряди «мерсисайдців». І конкуренція навіть більш запекла, ніж у Юнайтеда та Сіті. В команду за 152 млн перейшли лідер збірної Угорщини Домінік Собослай (попередній клуб — «Лейпциг»), Чемпіон Світу 2022 Алексіс Макаллістер (попередній клуб — «Брайтон») і одноліток Судакова Раян Гравенберх з Нідерландів (попередній клуб — «Баварія»). Невідомо, чи перейшов би Судаков до Ліверпуля, але б цікаво його було б побачити в цій команді. 

«Ньюкасл»: у складі «сорок» номінально лише один гравець, що грає на позиції Судакова — Елліот Андерсон, який сумарно провів на полі 457 хвилин в АПЛ у цьому сезоні. Серед інших гравців, що можуть зіграти на цій позиції, так це Шон Лонгстофф, Джо Віллок, який сумарно зіграв 300 хвилин за Ньюкасл у цьому сезоні, 17-річний Льюїс Майлі і Джоелінтон, який наразі травмований. Тому варіант із Судаковим для Ньюкасла є можливим, у випадку підсилення під єврокубки. 

«Вест Гем»: А от у «молотобійців» аж 3 гравці, що грають на позиції атакувального півзахисника. Це бразилець Лукас Пакета, який до травми демонстрував непогані результати, і Мохаммед Кудус та Пабло Форнальс, які на двох провели на полі в АПЛ 1212 хвилин (ганець до речі за зіграні 785 хвилин відзначився 6 забитими м’ячами). Також на цій позиції можуть зіграти Джеймс Ворд-Праус і Томаш Соучек.

«Крістал Пелес»: на цій позиції у «орлів» грають Еберечі Езе і 19-річний Матеус Франка, якого Крістал Пелес купив за 20 млн євро, але бразилець провів лише 161 хвилину у всіх турнірах за «орлів». А також на цій позиції може зіграти Майкл Олісе, який провів на полі 677 хвилин у цьому сезоні, і до речі відзначився 5 м’ячами. Цій команді точно би не завадив креативний і перспективний гравець, але питання, чи зможуть «орли» заплатити за трансфер Судакова хоча б 30 мільйонів євро. 

І в нас залишається 7 команд, які цілком могли б задовольнити трансферні потреби «Шахтаря», і які потребують підсилення на позицію атакувального півзахисника. 

«Борнмут»; ймовірність переходу — 30 %

У цій команді є і умови для прогресу, і хороший шанс на те, щоб стати основним гравцем, як Ілля Забарний. 

З гравців, що за позицією є атакувальними півзахисниками, або можуть зіграти на цій позиції є: 

  • · 28-річний Раян Крісті; 
  • · 24-річний Джастін Клюйверт, так той самий син відомого Патріка Клюйверта. 
  • · 24-річний Маркус Таверньє — найкращий асистент «Борнмута» (в своєму активі має 4 гольові передачі) 
Embed from Getty Images

Борнмут є лідером за кількістю спроб дриблінгу (показник складає 24.2) і другим за вдалими спробами обіграшу (після Вулвергемптона). 

Сильними сторонами команди є: 

  • — створення моментів завдяки індивідуальної майстерності гравців;
  • —  постійні удари по воротам;
  • —  довгі передачі;
  • — атаки через лівий фланг.

Враховуючи такий стиль гри, то Судаков би ідеально би вписався у схему Андоні Іраоли, і завдяки своїм навичкам допомагав би команді боротися за високі місця. 

«Брайтон»; ймовірність переходу — 40%

Погодьтеся, «чайки» минулого сезону здивували багатьох вболівальників. Команда, яка з моменту виходу в АПЛ переважно боролася за збереження прописки в еліті, зараз гратиме в плей-оф Ліги Європи і активно бореться за потрапляння в єврокубки на наступний сезон.

Але команда після продажу Макаллістера в «Ліверпуль» та Кайседо в «Челсі», не змогла знайти якісну заміну цим гравцям у півзахист. 

Embed from Getty Images

На позиції атакувального півзахисника у «чайок» є 19-річний Факундо Буонанотте, який провів на полі 558 хвилин в АПЛ в цьому сезоні, і 35-річний Адам Лаллана. Проте на цій позиції зараз грає 32-річний Паскаль Гросс, який цього сезону за системою гол+пас набрав 9 балів, та є найкращим асистентом команди.

Ще альтернативним варіантом на цю позицію є 24-річний Якуб Модер і 28-річний Махмуд Дауд, але на двох вони зіграли 804 хвилини в усіх турнірах.

Якщо враховувати показники, то Брайтон є п’ятим за ключовими передачами за гру, другим за кількістю передач за гру (після Ман Сіті) і п’ятим за кількістю ударів по воротах суперника.

Сильними сторонами команди є: 

  • — атаки через центр
  • — атаки через лівий фланг.

І ще Брайтон зараз тренує вже знайомий українським вболівальникам тренер Роберто Де Дзербі, який активно почав залучати Судакова до стартового складу «гірників». І якщо Де Дзербі в кінці сезону не піде на підвищення, то у Судакова були б реальні шанси заграти у складі «чайок» у випадку переходу в АПЛ. 

«Ноттінгем Форест»; ймовірність переходу — 40 %

Команда-сюрприз можна сказати. «Лісовики» можуть як і обіграти Манчестер Юнайтед та Челсі, так і втратити очки зі слабкими «Лутоном» та «Крістал Пелесом». І цій команді також не завадив би якісний атакувальний півзахисник. На цій позиції у «лісовиків» є Морган Гіббс-Вайт і 20-річний Брендон Агілера. Також на цій позиції може зіграти Каллум Хадсон-Одой.

Враховуючи низьку результативність останніх двох гравців, то Судаков міг би ідеально вписатися у гру Ноттінгема. 

Embed from Getty Images

Сильними сторонами команди є вміння грати на контратаках, що підкреслюють 7 забитих м’ячів команди саме з контратак. Також команда активно грає через правий фланг і постійно б’є по воротам, і є третіми в АПЛ за кількістю виграних верхових єдиноборств за гру. Але слабкою стороною команди є реалізація, яку «лісовикам» треба покращувати, якщо вони хочуть боротися за високі місця. 

«Астон Вілла»; вірогідність переходу — 50% 

Астон Вілла ще один приклад, як з команди, яка знаходиться в середині таблиці та бореться за виживання перетворитися на міцну команду, яка ще при цьому грає в єврокубках і дає бій більш іменитим командам Англії. Тут можна виокремити Уная Емері, після приходу якого гра «левів» значно покращилася. 

Якщо казати про позицію атакувального півзахисника, то у Астон Вілли номінально лише один гравець, що грає на цій позиції — Ніколо Дзаньоло, який орендований у турецького «Галатасарая». Ще на цій позиції можуть зіграти Джейкоб Ремзі і Юрі Тілеманс. Враховуючи, що влітку Дзаньоло повернеться до свого клубу, а на цій позиції лише 1 гравець залишиться, то варіант із Судаковим був би непоганим для Астон Вілли

Астон Вілла є лідером серед команд за непротраплянням у офсайд (показник складає 0.9 за гру), шостими за ударами, п’ятими за кількістю спроб піти в обіграш і шостими за ключовими передачами. Також команда активно атакує через центр, використовує при цьому короткі передачі і створюють моменти за допомоги пасу в розріз. 

«Брентфорд»; вірогідність переходу — 60% 

А про Брентфорд багато почали говорити після того, як за них дебютував Єгор Ярмолюк. Команда, якій в минулому сезоні не вистачило двох залікових балів для того, щоб потрапити в єврокубки. Але і зараз «бджоли» хоч і знаходяться в нижній частині таблиці, проте демонструють непогану гру. 

На позиції атакувального півзахисника є номінально 2 гравці у складі: Єгор Ярмолюк, який цього сезону увірвався до першої команди, й іранець Саман Годдос, який провів на полі 725 хвилин в АПЛ в цьому сезоні. Також на цій позиції може зіграти ще нігерієць Френк Оньєка. Для Судакова цей варіант також був би непоганим, якщо він все ж перейде в АПЛ, а в зв’язці з Ярмолюком, Мбемо і Єнсеном міг би зробити гру «бджіл» більш яскравою та результативною. 

Брентфорд є третім за кількістю верхових єдиноборств, і четвертим за виграшними повітряними дуелями. Також команда активно атакує через центр і грає по всій ширині поля, і часто роблять передачі в розріз. Але недоліком у «бджіл» є реалізація, тому ще є над чим працювати. 

«Евертон»; вірогідність переходу — 60% 

Хтозна, якби не фінансові проблеми, через що з «ірисок» було знято 10 очок, то Евертон знаходився би всередині таблиці, і міг би спокійно грати з усіма командами, не думаючи про те, що вони можуть вилетіти. 

Embed from Getty Images

А так, Евертон після продажу Івобі у «Фулгем» так і не зміг знайти якісну заміну на його позицію. Номінально в «ірисок» є один атакувальний півзахисник — Деле Аллі, який наразі травмований, а в останнє виходив на поле ще в лютому минулого року. У його відсутності на цій позиції грає 31-річний Абдулає Дукур, до речі найкращий бомбардир команди у цьому розіграші (має в своєму активі 6 голів), і ще на цій позиції можуть зіграти Андре Гомеш і Тайлер Оньянго, які на двох зіграли в цьому розіграші 238 хвилин (Гомеш ще встиг відзначитися 2 м’ячами). І якщо Евертону за підсумками сезону вдасться зберегти прописку в АПЛ, то кандидатура у вигляді Судакова дозволяла би «ірискам» на довгі роки закрити цю позицію, і + ще зігранність з Миколенком, могли б зробити дуже сильний і вибуховий лівий фланг (Судаков крім цього може грати й лівого півзахисника). 

Евертон є третім в лізі за кількістю успішних відборів (більше тільки у Крістал Пелес та Тоттенгема), третім за перехопленнями в АПЛ (більше зробили Фулгем і Вест Гем), і лідером за кількістю виграних верхових єдиноборств. 

Сильними сторонами «ірисок» є гра під час стандартних положень (11 м’ячів команди було забито саме після стандартів), гра у відборі та на другому поверсі, і також гра по всій ширині поля з постійними ударами по воротах. Такий стиль гри ідеально підійшов би Судакову, якщо він би обрав Евертон. 

«Вулвергемптон»; ймовірність переходу — 70% 

Найжорсткіша команда цього розіграшу АПЛ, звичайно це жарт, але про це свідчить найбільша кількість порушень правил у цьому (зі сторони «вовків» було зафіксовано 271 фол). А ще Вулвергемптон — лідер за кількістю успішних спроб дриблінгу (244 спроби дриблінгу були вдалими). 

І ця команда також потребує посилення у півзахист, адже після продажу Матеуса Нуньєша у Манчестер Сіті, команда не змогла знайти йому гідну заміну. 

Номінально атакувальних півзахисників у складі «вовків» немає, а на цій позиції може зіграти лише орендований у «містян» Томас Дойл. На крайній випадок цю позицію може закрити 31-річний Пабло Сарабія. Тому потреба у якісному гравців в центр поля є пріоритетною для Вулвергемптона на наступний сезон. 

Сильними сторонами Вулвергемптона є створення моментів за допомоги індивідуальних дій гравців та передач в розріз, відбір м’яча у суперника і гра по всій ширині поля. 

Враховуючи, що у «вовків» після трансферного вікна ще залишилися гроші, то вони цілком могли б дозволити собі здійснити трансфер Судакова, і закрити проблемну позицію.

Новини партнерів

Комментарии: