Жирона 2023/2024: фантастичний сезон, вихід у ЛЧ. Шлях команди від низів до медалей

Здається це неможливо, але «Жирона» змогла не тільки перевершити свої здобутки у минулому сезоні, а й вперше в своїй історії вийти у Лігу Чемпіонів, та взяти бронзові нагороди Ла Ліги (3 місце), тим самим написала нову сторінку в історії «жиронців». Тому я вирішив представити майбутнього учасника Ліги Чемпіонів, та розповісти про становлення команди.  

Історія команди

Футбольний клуб «Жирона» був заснований 25 липня 1930 року, і почала свої виступи у другому дивізіоні Чемпіонату Каталонії. 

У Сегунді «Жирона» дебютувала у 1934 році. І з цього моменту, команда виступала по черзі і в третьому, і четвертому дивізіонах чемпіонату Іспанії, подейкуди граючи на регіональному рівні. А у 2008 році «Жирона» вперше за 49 років повернулася до Сегунди. А вже у 2017 році «Жирона» оформила дебютний вихід в елітний дивізіон чемпіонату Іспанії. 

Жирона в Ла Лізі 

Embed from Getty Images

Cвій дебютний сезон у Прімері «Жирона» завершила на 10 сходинці. У свому дебютному сезоні «червоно-білі» змогли відібрати очки у «Атлетіко», зігравши результативну нічию 2:2 у першому поєдинку Ла Ліги, і також перемогли мадридський «Реал». Тоді у складі команди грали Яссін Буну, завдяк якому збірна Марокко на Чемпіонаті Світу 2022 змогла увійти в історію. Також у команді грали екс-гравець Шахтаря Оларенважу Кайоде, Дуглас Луїз, який зараз грає у «Астон Віллі», і Педро Порро, що грає у складі «шпор». А з того складу, який дебютував у Ла Лізі, залишилося лише 5 гравців, Хуанпе, Алеш Гарсія, Борха Гарсія, Крістіан Стуані та Крістан Португес (Порту). У тому складі найкращим бомбардиром став нинішній ветеран клубу Крістіан Стуані, який забив 21 гол, а найбільше всього асистів віддав Алекс Гранель — 7, а наразі грає за бельгійський «Ломмел».

Виліт в Сегунду

Embed from Getty Images

А наступний сезон у «Жирони» змінився головний тренер: якщо минулого сезону команду тренував Пабло Мачин, то наступного клуб очолив Еусебіо Сакрістан. Команда провела сезон начебто непогано, але у підсумку зайняла 18 сходинку, і вилетіла з Ла Ліги. Серед досягнень команди, то можна виділити знову перемогу над «Реалом» на виїзді, і ничію проти «Барселони». У кубку Короля, «Жирона» дійшла до чвертьфіналу, де на своєму шляху здолала «Алавес», мадридське «Атлетіко» за сумою двох матчів вдалося пройти (до речі, матч-відповідь завершився 3:3, де «Жирона» тричі влучила у площину воріт суперника, і забила 3 м’ячі). Але шлях «Жирони» перервав «Реал Мадрид», який за підсумками двох зустрічей переміг 7:3. Найкращим бомбардиром у «Жирони» в черговий раз став Крістіан Стуані, який забив 19 голів, а звання найкращого асистента розділили Алекс Гранель і Педро Порро — по 4 асисти. 

Повернення через 3 роки

Embed from Getty Images

А вже у 2022 роцi «Жирона» нарешті змогла оформити вихід до Ла Ліги, вперше за 3 роки перебування у другому дивізіоні. За цей час у команді змінився тренер. Цього разу команду очолив Мічел. Тут можна відзначити те, що команда у другій частині сезону значно додала, адже перед початком Чемпіонату Світу, «Жирона» в своєму активі мала 16 балів, а у другій частині сезону команда здобула 33 очки, і тим самим зайняла 10 сходинку, повторивши рекорд сезону 2017/2018. Серед цікавого, то можна виділити той факт, що «Жирона» вперше не програла «Реалу» в сезоні, покер Кастельяноса, і нічия проти «Барселони». 

Embed from Getty Images

Ще можна відзначити і прогрес Віктора Циганкова у команді, який перейшов за 5 млн Євро з Динамо, і українець одразу влився у склад команди, де у другій частині сезону забив 3 м’ячі, і віддав 6 гольових передач, і разом з Алешом Гарсією став найкращим асистентом команди у сезоні. А найкращим бомбардиром став Валентин Кастельянос, забивши 13 голів у сезоні. 

Неймовірний сезон та дві перемоги над Барсою

Embed from Getty Images

А тут ніхто не міг подумати, що команда-середняк чемпіонату зможе не тільки перевершити свій рекорд, а й вперше у своїй історії зможе взяти медалі, та вийти у Лігу Чемпіонів. Але перед самим сезоном команда також непогано попрацювала на трансферному ринку. До «Жирони» приєдналися Артем Довбик з Дніпра-1, воротар Пауло Гассаніга з «Фулгема», досвідчений центрбек Дейлі Блінд, з «Барселони» прийшли в оренду Ерік Гарсія та Пабло Торре, з «Вільяреала» прийшов Іван Мартін, повернувся Крістіан Португез, був орендований Савіо із французького «Труа», та перейшов Янгель Еррера з «Ман Сіті». 

У чемпіонаті «Жирона» вперше в своїй історії зайняла 3 місце, і вперше з 2012 року перервала серію «Реала», «Барселони» та «Атлетіко», які впродовж 12 років займали місця в першій трійці. Цього сезону «Жирона» вдвічі на протязі сезону перемогла «Барселону» з рахунком 4:2. І що цікавого, в обидвох зустрічах відзначався голами форвард збірної України Артем Довбик. У кубку Короля «Жирона» знов дійшла до чвертьфіналу, де у заключній грі поступилася «Мальорці» 3:2, і покинула турнір. 

Того сезону найкращим бомбардиром команди став саме Артем Довбик, який до останнього туру вів боротьбу за звання найкращого бомбардира Ла Ліги, і в підсумку отримав нагороду «Пічічі», забивши 24 голи. А звання найкращого асистента між собою розділили Савіо і Ян Коуту — в обох по 10 гольових передач. На мою думку, взаємодія  між гравцями, на яких мало хто міг розраховувати, що вони одразу будуть давати результат зіграла свою роль, і гравці крок за кроком ставали сильнішими, та змогли принести команді відомість і славу.

Довбик та Циганков on fire

Embed from Getty Images

Ще окремо можна виділити тандем українців, який зробив значний внесок в успіх жиронців, а саме Довбика та Циганкова, які на двох за сумою гол+пас набрали 47 балів (32 голи та 15 асистів). І ще можна сказати, що «Жирона» не тільки стала важливим етапом в кар’єрі обох, а й новою яскравою сторінкою, адже своєю грою вони зацікавили безліч топ-клубів з Європи. Цей дует став найкращим за підсумками сезону Ла Ліги за очікуваними асистами (xA) один на одного протягом матчу. Я вважаю що тандем Довбика та Циганкова відіграв важливу роль в успіху команди, адже одразу двоє українців в одній команді з топ-ліги є рідкістю, і ще, що обидва гравці атакувального плану, це теж у багато разів підвищило результативність команди. 

Тренер 

Embed from Getty Images

«Жирону» очолює наразі іспанський тренер Мічел, для якого «Жирона» вже третя команда, яку іспанець вивів у Прімеру (до цього були «Райо Вальєкано» та «Уеска»). Але якщо з «бджолами» та «оскенцями» Мічелу не вдалося вистрілити в Ла Лізі, то із «Жироною» тренер влучив у дев’ятку з побудовою складу та результатами. Адже вперше, коли Мічел вивів жиронців у елітний дивізіон, він зміг повторити рекорд 2018 року — 10 місце в Ла Лізі, то вже цього сезону від взагалі розірвав всі шаблони щодо будь-яких аспектів — вивів команду у єврокубки, створив гарну атмосферу в команді, і вперше за 12 років зруйнував трикутник «Реал», «Барса», «Атлетіко», який посідав перші 3 місця в чемпіонаті. Тому завдяки ньому можна сказати що «Жирона» також посіла 3 місце і вже увійшла в історію, і зараз має нагоду продовжити її писати яскравими фарбами.

Чи гратиме Жирона в ЛЧ?

Враховуючи той факт, що «Жирона» входить до футбольного холдингу, до якого також входить футбольний клуб «Манчестер Сіті», а згідно правил УЄФА, то дві команди не можуть брати участь в одному турнірі, тому спочатку здавалося що є два варіанти: або «Жирона» не візьме участь у єврокубках, або гратиме у Лізі Європи. Але жиронці все ж отримали дозвіл на участь у Лізі Чемпіонів, заявивши, що 1 липня директора «Жирони» що також входять в City Football Group, покинуть «Жирону» и доля володіння акцій буде зменшена з 47% до 30%. Таким чином, зв’язок між «Жироною» та «Манчестер Сіті» зникне, ​​і обидва клуби зможуть взяти участь у єврокубках.

Тож я можу зробити висновок, що «Жирона» з невеликими ресурсами і складом, вартістю 246,8 млн євро змогла цього сезону створити справжню сенсацію, і вперше в своїй історії зможе взяти участь у найпрестижнішому турнірі Європи, де українці матимуть шанси проявити себе.

Новини партнерів

Комментарии: