До підготовки полів приступили першими

До початку другого кола нинішнього футбольного сезону залишилося менше місяця. Різке похолодання та сніг викликають зрозумілі запитання у вболівальників: в якому стані перебуватимуть головні спортивні споруди міст, де 14 березня відбуватимуться стартові матчі другої частини сезону 2003/2004 років. Про те, як готуються до весняного футболу у ФК „Карпати”, розповідає відповідальний за стан полів у клубній інфраструктурі Юрій Костюк.

– Як справи з підігрівом поля стадіону „Україна”, якого терміново вимагає від клубів ПФЛ?

– Цим займається наша міська рада, яка буде оплачувати всі необхідні для цих робіт витрати. На стадіоні вже побували представники фірми, вимірювали наше поле і обіцяли зробити підігрів до кінця весни. Але хочу підкреслити, що набагато важливішим за підігрів є питання дренажу поля.

– В якому стані нині перебуває футбольне поле львівського стадіону?

– Враховуючи прогнози синоптиків, ми завчасно покрили його спеціально закупленою плівкою. Тобто сніг не застав нас зненацька. Більше того, знаючи специфіку нашого поля, ми завчасно зняли існуючий сніговий покрив. Інакше вся ця волога пішла у газон, і ми б через поганий дренаж місяць чекали, поки підсохло б поле. Потім ми накрили поле стадіону „Україна” спеціальною „дихаючою” плівкою. А зверху накрили ще однією, звичайною, поліетиленовою плівкою, аби добре було знімати нові замети снігу. Тобто маємо подвійний шар плівки, і ніякі сильні морози нашому полю не будуть страшні. В такому режимі – „знімати – натягати” плівку – будемо працювати до початку другого кола, тобто до гри „Карпат” з „Арсеналом”. А „дихаючу” плівку збираємося знімати буквально на день, аби „підживити” поле.

– Юрію Миколайовичу, розкажіть детальніше про нову плівку?

– ФК “Карпати” закупив її у київської фірми „Домен-Агро”. Називається вона “Домен-А”, вартість – близько 50 тисяч гривень. Плівка виготовляється зі спеціального матеріалу білого кольору і призначена для захисту газонів від шкідливих погодних умов, сприяє прискореному формуванню газону і швидкому його відновленню після пошкоджень.

– Чи є якісь часові обмеження у використанні „Домена-А”?

– Ця плівка застосовується з ранньої весни і до початку зими. Покриття має достатню міцність, пропускає повітря, світло і вологу, зберігаючи тепло у холодний період і запобігає пересиханню в жаркий період. Покриття утворює над газоном закритий простір, в якому створюється оптимальний мікроклімат для прискореного росту трави за рахунок зберігання тепла і одночасного забезпечення повітрообміну з навколишнім середовищем. Ця плівка дозволяє також швидко відновлювати газон після зими і після пошкоджень між іграми.

– Який взаємозв’язок між електропідігрівом поля та цим новим покриттям?

– За наявності підігріву поля знижується розхід електроенергії на 30-40 відсотків.

– Як бачимо, у Львові вже почалася конкретна робота з підготовки поля до перших офіційних матчів року. А як справи в інших вищолігових клубах?

– Недавно мені зателефонував голова комітету з питань стадіонів при федерації футболу України Борис Воскресенський і висловив приємне здивування, що у Львові першими почали серйозну підготовку поля до другого кола. Минулого року ми почали готувати стадіон за місяць до першої гри, а цього разу – ще раніше. Навіть у Дніпропетровську, де перша гра відбудеться 3 березня, ніяких конкретних дій ще не зроблено.

– А які інші клуби також закупили подібну плівку?

– Наскільки мені відомо, цю плівку вже придбали в Києві, Донецьку, Полтаві, Кривому Розі. Але такого поєднання двох плівок, як ми робимо у Львові, не робив ніхто, і це десь викликало подив у представника київської фірми, який приїжджав до нас. Тобто в цьому плані „Карпати” стали першовідкривачами.

– До речі, прокоментуйте, будь-ласка, чутки про те, що вас запрошують на роботу до Києва.

– Так, Борис Воскресенський пропонував мені роботу в „Динамо”, але через мої моральні обов’язки перед клубом це питання наразі не актуальне.

– Повернемось, до клубної карпатівської господарки. Чи з’явилась на стадіоні нова обслуговуюча техніка?

– Восени в Івано-Франківську придбали міні-трактор для обслуговування полів. Плануємо закупити ще одну плівку для покриття футбольного поля, але вже чорного кольору, яку будемо використовувати ранньою весною та пізньою осінню. А також, враховуючи поганий дренаж нашого стадіону, будемо використовувати її і влітку під час проливних дощів.

Источник: “Карпати”

Новости партнеров

Комментарии: