Артем Федецкий: «Проголодался по футболу на высоком уровне»

До Львова транзитом через Луцьк прибув новачок “Карпат” Артем Федецький. Проте у місті Лева екс-гравець “Шахтаря” пробув буквально лічені години. Вже по обіді, отримавши екіпірування, Артем вилетів до Угорщини, аби приєднатися до своєї нової команди.

Але, незважаючи на брак часу, новоспечений карпатівець відповів на запитання офіційного сайту львівського клубу.

– Артеме, хто ініціював твій перехід з “Шахтаря” у “Карпати”?

– Мені зателефонував головний тренер “Карпат” Олег Кононов і спитав, як я дивлюся на те, аби стати гравцем його команди. В принципі, вагався я недовго. Адже Олег Георгійович сказав, що бачить мене в основному складі “Карпат”. Спілкувався я і з керівництвом клубу. Всі питання ми узгодили. Так що два найближчі роки я гратиму в складі львівської команди.

– А що буде по завершенні оренди?

– Давайте не будемо забігати наперед. Це ж життя, мало що може трапитися. Але якщо все буде гаразд і у мене та в клубу буде бажання продовжити співпрацю, то цілком ймовірно, що у Львові я затримаюся на значно довший період часу.

– З яким серцем ти залишив “Шахтар”?

– Зрозуміло, що йти з команди такого рівня не так просто. Як-не-як, володар Кубка УЄФА, команда європейського рівня. Але мені вже 24 роки, я хочу грати, а не сидіти в запасі. А в цьому плані, як то кажуть, світла в кінці тунелю я не бачу. У Донецьку я з 10-го класу школи. Пограв і за другу команду, і за дубль, побував і в оренді, а в основному складі так і не закріпився. Що поробиш, у футболі є така річ як конкуренція. І нікуди від цього не дінешся.

– Ти родом з Волині. Чи вплинув на твоє рішення перейти в “Карпати” той факт, що Львів і Луцьк знаходяться поряд?

– Якщо й так, то лише в дуже незначній мірі. Хоча зрозуміло, що тепер, напевне, у мене буде можливість частіше бачити рідних. До речі, у мене родичі живуть і у Львові також.

– Що можеш сказати про “Карпати”?

– У минулому чемпіонаті бачив достатньо багато матчів за участю “Карпат”. Молода команда, достатньо амбітна, з претензіями на високі місця. Думаю, що дев’яте місце – далеко не те, що його “Карпати” заслуговували своєю грою. Хоча стабільності їм бракувало, це факт. Але мене приваблює, що команда намагається грати в атакуючий і видовищний футбол, а не просто боротися за турнірні очки.

– Як думаєш, вдасться тобі підсилити гру твоєї нової команди?

– На це питання відповість лише час. Але скажу, що я і “Карпати” співпадаємо у своїх амбіціях. Я максималіст – прагну завжди перемагати. А спілкуючись з Олегом Кононовим, я зрозумів, що він також з “Карпатами” хоче досягнути якомога кращого результату. Тож зроблю все, аби принести своїй новій команді якомога більше користі.

– Чи говорив тобі Олег Кононов, на якій позиції він тебе бачить?

– Спочатку мені необхідно довести право на місце в основному складі. Що ж стосується позиції, то цю тему ми не зачіпали. Але для мене це не принципово. Головне – виходити на поле і добре грати. За свою кар’єру я діяв на багатьох позиціях. У захисті грав, і на фланзі (причому, і зліва, і справа), і в центрі; у півзахисті – в центрі опорника і справа. А в “Харкові” Володимир Бессонов поставив мене у напад. Тож я достатньо універсальний футболіст. Де потрібно буде для команди, там і зіграю. Головне, ще раз підкреслю, мати побільше ігрової практики. Я насправді дуже зголоднів за футболом на високому рівні.

– З ким з гравців “Карпат” ти знайомий особисто?

– З Денисом Кожановим та Ігорем Ощипком ми разом грали за дубль “Шахтаря”. Трохи знайомий з Юрою Мартищуком, який якось приїздив у “Шахтар” на оглядини. Решту знаю по футбольному полю. Але за адаптацію в новій команді я не переживаю. Переконаний, з цим проблем не буде.

– В Україні доволі багато тренерів негативно ставляться до практики оренди гравців, вважаючи, що з такими футболістами важко працювати. Що ти думаєш з цього приводу?

– Знаєте, я професіонал, а тому, виходячи на поле, намагаюся виконати свою роботу якнайкраще. Повірте, для мене немає жодного значення на контракті я чи в оренді. До речі, я вже грав в оренді, в “Арсеналі” та в “Харкові”, і жодних претензій до мене в плані відношення до своїх обов’язків ні в кого не було. Сподіваюся, що і в “Карпатах” моєю грою будуть задоволені. В усякому разі я зроблю все від мене залежне.

– Чого розраховуєш досягти з “Карпатами”?

– Я вже казав, що є максималістом. Але при цьому дивлюся на речі реально. Так от, я думаю, що “Карпатам” до снаги в новому сезоні вибороти путівку у Лігу Європи. Тим більше, що Україна збільшила своє представництво у єврокубках.

– Керівництво “Карпат” і “Шахтаря” домовилися, що незважаючи на оренду, ти маєш право грати в матчах проти донеччан. Чи будуть ці поєдинки для тебе мати особливий підтекст?

– Не думаю. Я нікому нічого не збираюся доводити. То й же Мірча Луческу добре знає мій потенціал. То що йому ще доводити? Тож на матчі з “Шахтарем” налаштовуватимусь так само, як і на інших суперників. Інша справа, що я хочу довести, і насамперед самому собі, що я чогось вартий як футболіст.

 

Источник: Официальный сайт ФК “Карпаты” (Львов)

Новости партнеров

Комментарии: