Юрий МАРТЫЩУК: «Сделаю два шага вперед»

У його активі – своєрідний “Блек Джек” – 21 матч у найвищому українському дивізіоні. Усі – у футболці львівських “Карпат”. Востаннє голкіпер виходив за головну команду ще 17 травня 2009-го, коли керманичем зелено-білих був Валерій Яремченко, тоді на виїзді у Дніпропетровську Юрій Мартищук відстояв “на сухо”. Однак після цього футболіст на цілий сезон “випав” із головної команди, тренувався та грав із “Карпатами-2” та резервістами “зелено-білих”. Узимку гравця було виставлено на трансфер, він навіть їздив на оглядини до німецького “Дуйсбургу”, однак через півроку… підписав новий контракт з “Карпатами”. Про своє повернення та свій другий шанс у львівському клубі Юрій Мартищук розповів Інформаційному центру ФК “Карпати”.

“Футболка із одиницею – для мене додатковий стимул”

– Юрію, вболівальники добре пам’ятають, як ти захищав ворота “Карпат” у футболці з 37-им номером на спині. Цього сезону знову повертаєшся у головну команду. Що змінилось за цей час?

– Якщо ти вже згадав про номер, то я і його змінив, аби розпочати нову сторінку виступів за “Карпати”. Зачекав, аби першим вибрав число Андрій Тлумак, він зупинився на звичному для себе 22-му. Тоді я вирішив обрати традиційну для воротарів одиницю, з якою на спині і виступатиму у наступному сезоні. Знаєш, для мене це перш за все стимул важко працювати і показати все, на що здатен. Я скучив за серйозним футболом….

– З Тлумаком боротиметесь за місце в основному складі?

– Я б не хотів називати це боротьбою, адже ми у одній команді, до того ж Андрій, хоч тільки-но повернувся до Львова – один з лідерів “Карпат”. Кожен з нас намагатиметься грати без помилок – а у кого це краще виходитиме – вирішуватимуть тренери.

– Очікуєш свого дебюту у Прем’єр-лізі?

– Так, адже саме у Прем’єр-лізі я ще і не грав. Коли востаннє захищав ворота основи – чемпіонат мав іншу назву. Напевне, той рік, що я провів у молодіжних командах “Карпат” багато чого мене навчив. Можна, звичайно, шкодувати, що я не грав в основній команді, але ж я постійно тренувався, підтримував форму. Тих, хто гадають, що за цей час я “здав”, вже незабаром переконуватиму у протилежному. Думаю, я змінився, став серйознішим та цілеспрямованішим. Тепер я знаю, що перш за все хочу грати. Кажуть, “все що робиться – на краще”. Я у це вірю. Кар’єра футболіста – це перш за все випробування, тож треба навчитись їх долати. Коли я грав у другій лізі – це був крок назад, тепер я повертаюсь у головну команду і хочу зробити два кроки уперед.
 

“Поїздка у “Дуйсбург” – це перш за все досвід”

– З Олегом Коновоновим ти не знайшов спільної мови минулого літа?

– Ні, це зовсім не так. Він – дуже хороший тренер, водночас і справжній професіонал, і добра людина. Ми усі поважаємо його і мені особисто дуже приємно, що тепер зможу попрацювати безпосередньо під його керівництвом.

– Не шкодуєш, що свого часу не змінив команди? Взимку ж були пропозиції, той таки “Дуйсбург”….

– Напевно все сталось, так як мало статись, зараз я лише задоволений, що залишився у Львові. А поїздка у Німеччину – це був дуже корисний досвід, взагалі було цікаво подивитись на тамтешній футбол. “Дуйсбург” – хоч і першолігова команда, однак там дуже непогані гравці і хороша інфраструктура…

– Чому, на твою думку, трансфер не відбувся?

– Я приїхав туди на тиждень, кілька днів тренувався та грав з командою, а перед самим від’їздом зазнав ушкодження. Можливо, це і стало вирішальним фактором. Зрештою, зараз немає сенсу про це згадувати.

– Вболівальники та журналісти про тебе за останній рік забули?

– Журналісти часом телефонували, але, якщо відверто, я не завжди погоджувався на коментарі. Якщо я не граю – навіщо багато говорити? А от вболівальники інколи упізнавали, питались як справи, підтримували….

“Карпати” – це велика сім’я”

– За той час, поки ти грав за “Карпати-2” команда дещо змінилась….

– Справді, багатьох гравців, пліч-о-пліч з якими я робив свої перші кроки у вищій лізі, зараз у “Карпатах” вже немає. Якщо говорити про суто професійні стосунки – то буду налагоджувати їх з новими хлопцями, з тими таки Кузнецовим, Гурулі, з якими я ще майже не грав, але вже бачу, що вони чудові хлопці. Якщо ж суто по-людськи – то я досі підтримую контакти і з Максом Фещуком, і з Євгеном Шмаковим, і з Богданом Шустом. Хоч ми уже не одноклубники і кар’єра у кожного складається по-різному, “Карпати” зробили нас друзями, про це не варто забувати.

– Працювати із молоддю “Карпат” було цікаво?

– Хочу сказати, що “Карпати” – це одна велика сім’я. Із усіма хлопцями в мене чудові стосунки, сподіваюсь із багатьма з них вже незабаром матиму нагоду зіграти за головну команду. Коли грав із резервістами – то знову довелось працювати з Богданом Едуардовичем Стронціцьким – це тренер, який дуже багато для мене зробив у “Карпатах”. Тренуватись під його керівництвом завжди подобалось.

– Чого зараз найбільше бажає голкіпер Юрій Мартищук?

– Мої амбіції перш за все – професійного плану. В нас в “Карпатах” зібралась чудова молода команда і я дуже хочу щось із нею виграти. Почати можна із Кубка України. Цьогоріч його, наприклад, здобула “Ворскла”, то чому цього не можуть зробити і “Карпати”?

– Мартищук-молодший уже бачив свого батька у дії?

– Ви знаєте, якраз нещодавно Крістіан, йому уже незабаром два роки буде, відвідав перший матч за моєю участю. Мешкаємо неподалік стадіону СКА, а якраз там молодіжний склад “Карпат” проводив спаринг з “Волинню”. Ми програвали 2:0, але в результаті перемогли 3:2. За усім цим спостерігав мій малий, потім коли прийшли додому —одразу взявся копати м’яча – напевно йому сподобалось (усміхається). Буду намагатись показувати хорошу гру у майбутньому – щоб і його не розчаровувати.

Найкращий матч за “Карпати”

12 серпня 2007

Карпати – Металург Д – 0:0

У поєдинку, в якому попри кінцевий результат було чимало гольових моментів у виконанні кожної з команд – Мартищук не раз продемонстрував перш за все “кошачу” реакцію та добру гру на лінії. Що пригадується – то це як голкіпер розібрався у ситуації, коли донеччанин Бусаїді спершу намагався виконати “сухий лист”, а на останніх хвилинах пробив зі штрафного у “дев’ятку”, але жодного разу не переграв голкіпера.

Найгірший матч за “Карпати”

19 серпня 2007

Динамо К – Карпати – 7:3

У цьому напівфутзальному поєдинку “на рахунку” Юрія лише 3 голи. Втім головне – голкіпер психологічно не витримав напруги матчу із надсерйозним суперником, допускався дрібних та не дуже дрібних помилок, аж ніяк не вселяв упевненості партнерам у захисті і як наслідок – був замінений ще перед перервою.

Источник: Официальный сайт ФК “Карпаты” (Львов)

Новости партнеров

Комментарии: