Александр ЕФРЕМОВ: «Трансляция наших матчей за рубеж – это реально»

У керівному складі української Прем’єр-ліги відбулися кадрові зміни – призначено нового генерального директора. На місце Максима Бондарева, який став виконавчим директором, призначили добре відомого в Україні за роботою в футбольному клубі “Карпати” Олександра Єфремова. Про те, як пану Єфремову запропонували стати гендиректором, про можливі зміни, перспективи Прем’єр-ліги новий директор УПЛ розповів в ексклюзивному інтерв’ю тижневику “Карпати”.

– Мені зателефонував президент Прем’єр-ліги Віталій Данілов, який сказав, що має для мене пропозицію, – розпочав розмову Олександр Єфремов. – Під час нашої зустрічі Віталій Богданович розповів про функціонування Прем’єр-ліги та про завдання, які стоять перед лігою… Відверто кажучи, пропозиція була доволі несподіваною. Щодо моїх обов’язків, то першочергово ми повинні налагодити взаємозв’язок між лігою та клубами – її учасниками.

“Прем’єр-ліга дала поштовх до прориву наших клубів у Європі”

– Олександре Андрійовичу, розкажіть про ситуацію із позовом “Дніпра” проти Прем’єр-ліги та рішенням Виконкому ФФУ. На якій стадії вирішення цих проблем?

– Ситуація на даний час на стадії юридичного вирішення. Першочергово потрібно погасити емоції та все вирішувати цілком цивілізованим, юридичним шляхом. Є апеляція до Печерського окружного суду. Також ми вже звернулись до КДК, де нам відмовили. Наш наступний крок – подавати апеляцію до Апеляційного комітету. Якщо і там нічого не вдасться вирішити, то є ще такі інстанції, як контрольно-дисциплінарний комітет ФІФА та спортивний суд у Лозанні. Але вдаватися до таких дій ми не прагнемо і хочемо все вирішити тут, в Україні.

– Припустимо, що Прем’єр-лігу доведеться перереєстровувати. Тоді знову обиратимуть президента?

– Суть не в тому – реєструвати, перереєстровувати… Ми повинні працювати над тим, аби об’єднати всіх її учасників, а не роз’єднювати.

– Чи заплановані в Прем’єр-лізі нововведення, якщо так, то які саме?

– Щоб говорити про нововведення, перш за все потрібно зробити хороше підґрунтя для змін. Підкреслюю знову: нам необхідно об’єднати всіх учасників в одне ціле. А ми маємо наразі ситуацію, коли кожен хоче тягнути простирадло на себе. Для того, аби просуватись вперед, потрібна взаємодія всіх учасників ліги.

– Як відомо, матчі російської Прем’єр-ліги транслюють за кордоном, зокрема в Європі (SKY Sport). Як вважаєте, наскільки реально вже зараз продавати телетрансляції матчів української Прем’єр-ліги?

– Це реально. Пригадайте матчі 2-го туру між “Дніпром” та “Металістом” чи “Карпатами” та донецьким “Металургом”. Ці ігри показали, що наш футбол може бути видовищним і, вважаю, повинен продаватись за кордоном. Ми могли б продавати ігри нашого чемпіонату в Англію, Португалію, можливо, в Італію. Спершу в Інтернеті, а згодом і в супутникових мережах. Скажімо, росіяни розпочинали з того, що за рік вони на продажах трансляцій за кордон заробляли 100-200 тисяч доларів, а тепер їхні прибутки становлять понад два мільйони доларів. Але для того, щоб працювати у цьому напрямі, нам потрібно створити єдиний пакет телетрансляцій.

– Українську Прем’єр-лігу створено минулого року, одразу ж із нововведенням українські клуби видали феноменальний сезон в Європі. Як вважаєте, це пов’язано з роботою ліги чи це випадковість?

– Я б такого прямого зв’язку успіхів у Європі та роботою Прем’єр-ліги не проводив. Безперечно, український футбол з кожним роком прогресує, і створення Прем’єр-ліги, яке зосередило активи кращих футбольних команд України, дало свій поштовх до розвитку нашого футболу. Звичайно, не можна говорити про те, що от ми створили Прем’єр-лігу, і, скажімо, донецький “Шахтар” виграв Кубок УЄФА – це було б занадто гучно, але Прем’єр-ліга, безумовно, дала свій поштовх до прогресу. Порівняйте якість телетрансляцій позаминулого сезону та цього. Це ж стосується й коментаторської роботи. Ми насамперед повинні створювати високоякісний продукт, який поступово таким і стає. Вже деякі матчі чемпіонату України можна було б показувати на телебаченні у “прайм-тайм”, і вони б, я впевнений, збирали б чималу глядацьку аудиторію. А це вже заслуга Прем’єр-ліги. З кожним роком ми повинні сприяти тому, аби більше команд виходило на рівень провідних клубів, щоб у нашому чемпіонаті не було прохідних матчів. Ми над цим повинні працювати та сприяти розвитку команд, створювати високоякісний продукт, тим самим даючи їм стимул для прогресу.

“Буду все життя симпатизувати “Карпатам”

– Майже рік тому ви пішли з посади генерального директора львівських “Карпат”. Розкажіть, чим увесь цей час займалися?

– Відпочивав. Я вже людина пенсійного віку, тому перш за все хотілось трохи часу приділити сім`ї, відпочинку.

– За грою “Карпат” слідкуєте?

– А ви як думаєте? Я в “Карпатах” провів досить багато часу, вони для мене стали, можна сказати, рідною командою, тому, безперечно, я слідкував та слідкую за їхніми виступами. Я, напевно, вже все життя буду симпатизувати “Карпатам”.

– Якщо порівнювати “Карпати” рік тому, коли ви ще працювали у клубі, та теперішні, на вашу думку, що змінилось та у який бік?

– У житті все змінюється і все змінюється у кращий бік. Так і в “Карпатах” – зміни стались на краще. Мені імпонує те, що в команді розвиваються та прогресують молоді гравці. Ось, наприклад, якщо взяти “Карпати-2”, які виступають у другій лізі, то ми бачимо, що на поле виходять зовсім юні гравці, яким по 17-18 років, і вони гідно грають проти інших команд, де гравцям по 25-30 років. Це добре, адже потрібно виховувати у молодих гравців психологію переможців. Тому, вважаю, клуб на правильному шляху.

“З Петром Димінським знайомі майже 40 років”

– Що можете сказати про трансферну політику “Карпат” цього міжсезоння?

– Це, безперечно, добре, що “Карпати” з року в рік виховують висококласних гравців. Подивіться лишень, в які команди переходять гравці зі Львова. Те, що Василь Кобін пішов у “Шахтар” – це прогрес в його кар’єрі, тепер лише потрібно, аби він зміг там добре себе проявити. Багатьох цікавлять мої стосунки з Почесним президентом “Карпат” Петром Димінським. Скажу так: ми з Петром Петровичем знайомі майже сорок років, і я завжди поважав та поважатиму його думку та рішення. У нас цілком нормальні стосунки.

– Як Ви загалом оцінюєте перспективу “Карпат” у цьому сезоні? Команда зможе поборотись за зону Ліги Європи?

– Я вважаю, що така перспектива для команди цілком реальна, адже у наступному сезоні в Європі гратиме шість команд Прем’єр-ліги. “Карпати” – команда швидка та мобільна, з хорошими перспективами, тому поборотись за п’яте чи шосте місце їй цілком до снаги.

Источник: Официальный сайт ФК “Карпаты” (Львов)

Новости партнеров

Комментарии: