Премьер-лига Украины. 6-й тур. «Карпаты» – «Оболонь». Повторение клубного рекорда

У 1999 році на стадіоні СКА (“Україна” тоді ремонтувалася під єврокубки) “Карпати” розгромили одеський “Чорноморець” з рахунком 5:0. На той час це була найбільша перемога “зелено-білих” в чемпіонаті. У 2009 році “Карпати” знову забили п’ять сухих м’ячів, тим самим повтиривши клубний рекорд. Цього разу під роздачу потрапила київська “Оболонь”.

“Таке враження, що вони на гру не налаштувалися” – сказав після матчу центральний захисник “Карпат” Євген Тарасенко про своїх суперників. Натомість сам карпатівець грав на піднесенні – напередодні його дружина народила йому сина. Кураж Тарасенка передався і партнерам. “Карпати” увесь матч просто літали.

Чого гріха таїти? “Оболонь” своє щастя вхопила у минулому турі, коли перемогла “Дніпро”. Тоді м’яч вперто не хотів залітати в київські ворота. А от у Львові справедливість десь взяла своє. “Карпати” забили і за себе і за “Дніпро”. Почав розгром киян Ігор Худоб’як. А якщо говорити відверто, то гості самі привезли собі перший гол. Центральні захисники спершу не змогли винести м’яча у поле, а потім перешкодити Кузнецову. Сергій по суті зробив для Худоб’яка зелений коридор, той промчав по центру воріт і вколотив м’яча у верхній кут. 1:0. Відразу після цього – традиційна “колискова” для Тарасенка та його сина.

Кілька хвилин минуло і знову забиває Худоб’як. Атаку почав естонський форвард Сергій Зеньов, який на шаленій швидкості втік від оборонця і прострілив у центр штрафного. Кузнецов, на якого адресувался передача, якимось чином дізнався, що на м’яча налітає Худоб’як і пропустив круглого між ногами. Ігореві залишалося точно пробити у кут, що він і зробив. До речі, зі старту сезону Худоб’як забиває вже 6-ий гол у 7-и матчах (4 голи в чемпіонаті і 2 на Кубок).

Тут варто зупинитися на дії Кузнецова. Здається, що в Батісти не багато шансів для того, аби витіснити з основи високого блондина. Переконаний, що бразилець нізащо не пропустив би м’яча, а пробив би сам. Забив би чи ні – то справа інша. Але саме тому Кононов і ставить Кузнецова – Сергій завжди поділиться і в цьому його перевага. По правді, Кузнецову в цьому матчі не щастило – вже на третій хвилині він у дивовижному стрибку впіймав м’яча головою і скерував його у кут воріт. Але голу не було – “Оболонь” тоді врятувала хрестовина. Взагалі, у перші півгодини Кузнецов виграв чи не усю повітряну боротьбу. Ані Яворський, ані Лозинський нічого не змогли йому протиставити. Але гольовий час Кузнецова ще не настав. Прийшла черга забивати Зеньову.

Естонський нападник, який був чи не найкращим у цій грі (як і кожен карпатівець – важко когось виділити) став останньою ланкою в швидкій атаці – перехопивши у стрибку м’яча, Годвін віддав його Кузнецову, той п’ятою скинув Голодюку, а Олег вже знайшов Зеньова у штрафному. На швидкості, 11-й номер “Карпат” розхитав Яворського і не довго думаючи з усієї сили пробив по воротах. Бойко встиг зреагувати на удар, але не більше – від його рук м’яч влетів у сітку – 3:0.

Чимось солідним “Оболонь” так і не відповіла. Єдине, що заслуговує на увагу – сильний удар Іващенка з розвороту і класний сейв Тлумака. Таким самим ефектним сейвом відповів Бойко, врятувавши свою команду від чергового голу і не давши Худоб’яку оформити свій перший хет-трик.

Якщо “Оболонь” думала, що “Карпати” заспокояться і залишать свій несамовитий пресинг в роздягальні – то дуже помилялася. Окрилені успіхом “зелено-білі” продовжили тримати гру під своїм контролем. “Оболонь” спробувала забити бодай гол престижу, натомість пропустила у свої ворота. Автором гольової передачі знову став Сергій Зеньов. На швидкості він знову втік від захисників і вирізав м’яча на вільного Кузнецова, який теж звільнився від опіки оборони. На Кузнецова вийшов Бойко, але Сергій встиг підсікти м’яча над кіпером “Оболоні”. Відчайдушний захисник встиг наздогнати круглого вже на самій лінії воріт, але вибити його на безпечну відстань не вдалося – м’яч знову опинився в ногах Кузнецова і цього разу вже ніщо не завадило йому зробити рахунок 4:0. Проходить буквально хвилина і “Карпати” знову проводять швидку атаку на ворота “Оболоні”. М’яча віддають вільному Кузнецову, якому залишається сильно пробити повз голкіпера. Натомість, Сергій спробував перекинути Бойка. Результат – заміна на Батісту.

Бразилець одразу ж нагадав про себе – змусив сфолити суперника і забив гол, правда, з офсайду. Батіста просто горів бажанням відзначитися. І забив, правда, знову холостого – Бойко не впорався з м’ячем, якого Батіста віддав голкіперу для введеня у гру. Але бажання форварда – закон. Це трапилося на 91-й хвилині. Кожанов, здається, забув, що він відбігав 90 хвилин, на швидкості пройшов уперед і виконав зрячу діагональну передачу на Батісту. Він поборовся з захисником і проштовхнув м’яча у сітку – 5:0!

Така гра “Карпат” безперечно сподобалася як ветеранам, які перед грою продемонстрували уболівальникам точну копію Кубка СРСР, так і самим уболівальникам, яких у цей теплий вечір, на око, зібралося добрих 13 тисяч.

P.S. У цьому матчі за “Карпати” дебютували двоє новачків – македонець Владе Лазаревскі та чорногорець Младен Кашчелан. Перший відіграв увесь матч. Було у його діях чимало помилок, зокрема, під час передач на партнерів. Але, схоже, це лише через брак достатнього спілкування з партнерами. А от Кашчелан вийшов у другому таймі і вразив… Самі гравці “Карпат” вже встигли порівняти опорника з собакою, мовляв, м’ячі у суперника він просто вигризає. І справді, Младен кілька разів продемонстрував своє вміння.

Статистика матчей воскресенья
Послематчевая пресс-конференция

Источник: UA-Футбол

Новости партнеров

Комментарии: