Олег КОНОНОВ: «Если мы не будем ставить задачу попасть в еврокубки, нас никто не поймет»

У суботу ввечері “Карпати” повернулися додому з літніх тренувальних зборів у австрійських Альпах. Столиця Галичини зустріла свою команду типово львівською погодою – на вулиці було прохолодно, а з неба накрапав невеликий дощик.

 Втім, настрій і у гравців, і у тренерів “зелено-білих” був хороший – всі поспішали до рідних, за якими встигли добряче заскучати. Однак головний тренер Олег Кононов знайшов час, аби відповісти на запитання Інформаційного центру, перше з яких стосувалося загальної оцінки австрійського збору.

– До старту сезону ми вже другий рік поспіль готуємося в Австрії. Умови там дуже хороші, не випадково всі провідні команди України, і не тільки, влітку збори проводять саме в Альпах. Організатори забезпечують усім необхідним для роботи – поля з якісним газоном, відповідне харчування і належні умови для відновлення.

Останньому сприяють і чудові краєвиди. Немає проблем й зі спаринг-партнерами для проведення контрольних матчів. Так що вважаю, ми прийняли правильне рішення, коли вирішили знову готуватися в Австрії, – цитує Кононова Інформаційний центр клубу.

– Погода в Альпах була не найкраща. Чи не завадило це виконати в повному обсязі об’єм запланованої роботи?

– Та ні, все, що планували, все виконали. Ну хіба що не дограли до кінця гру з дюссельдорфською “Фортуною”. Так що на погоду у нас нарікань особливих немає. Хоча дощів насправді вистачало. Але найголовніше, що впродовж зборів ніхто з наших гравців не травмувався. Можна сказати, що додому команда повернулася, як то кажуть, у повній боєготовності.

– В останній контрольній грі “Карпати” програли “Універсітаті”…

– Вважаю, що ми програли цей матч лише за рахунком. Що ж стосується самої гри, то ми більше за суперника володіли м’ячем, мали перевагу, частіше загрожували їхнім воротам. А пропустили ми після того, як я зробив низку замін. А їх я зробив, бо боявся ушкоджень напередодні старту чемпіонату.

Тільки не подумайте, що футболісти, які вийшли на поле, погано зіграли. Ні, це хороші гравці. Але увійти в гру, та ще й за таких непростих погодних умов, не так просто. От і припустилися двох помилок. Але нічого страшного не трапилося.

Спаринги на те й існують, щоб побачити, над чим ще необхідно попрацювати. Так що загалом у нас все нормально, а з поразки від “Універсітаті” ми ніякої трагедії не робимо.

– На цих зборах, як ніколи раніше, “Карпати” провели багато спарингів. На вашу думку, підготовка через ігри є більш плідною?

– Підготовка команди – це творчий процес. Ми весь час намагаємося вдосконалювати нашу підготовку як до сезону загалом, так і до кожного конкретного матчу зокрема. А наскільки це нам вдалося цього разу, ми зможемо оцінити вже в ході самого сезону. Звичайно, ми сподіваємося і віримо в позитивний результат. А як воно буде, життя покаже.

– Чи задоволені ви спаринг-партнерами і кого з них можете виділити як найбільш сильного суперника?

– Ми завжди з повагою ставимося до кожного суперника, яку б країну чи лігу він не представляв. Вважаю, що у нас були хороші спаринг-партнери і кожен поєдинок був для нас корисним. Скажімо, нехай “Фортуна” з Дюссельдорфа та дрезденське “Динамо” грають у другій Будеслізі, але ж ми всі дуже добре знаємо, що німецька школа футболу є однією з найсильніших у світі.

Тим більше, що перед цими командами стоять серйозні завдання. Зокрема, “Фортуна” хоче вийти у першу Бундеслігу. Ще додам, ми намагаємося ознайомитися з клубами різних шкіл, тому й розширяємо географію суперників.

Що ж стосується другої частини вашого запитання, то коли говорити про силу наших спаринг-партнерів на цьому зборі, я б виділив три команди – румунські “Рапід” і “Універсітатю” та “Зестафоні”. З грузинами ми грали минулого року у Лізі Європи.

Вже тоді ми мали нагоду переконатися в тому, що “Зестафоні” – клуб, який свої амбіції підтверджує своєю грою на футбольному полі. Скажу, що зараз ця команда стала ще сильнішою. Вони не випадково виграли чемпіонат Грузії і на мою думку, повинні непогано себе показати в Лізі чемпіонів.

– В цих іграх за “Карпати” зіграло кілька потенційних новачків. Уболівальників, звісно, цікавить, чи в плані поповнення є вже якась конкретика.

– Тут запитань поки що значно більше, ніж відповідей. Точно можу лише сказати, що ми вирішили відмовитися від пропозиції співпраці з македонцем Куртіші. Щодо решти наразі ще думаємо. Остаточне рішення приймемо найближчим часом. Більше нічого сказати не можу.

– Ви брали до Австрії кількох гравців молодіжної команди. Як оцінюєте їхні перспективи стосовно того, щоб грати в основному складі?

– Я завжди говорю про те, що ми всі – і керівництво клубу, і тренери команди – дуже хочемо, щоб у “Карпатах” грало якомога більше своїх вихованців, кістяк команди повинен складатися саме з них. Але разом з тим, враховуючи ті завдання, що стоять перед “Карпатами“, ми не можемо ставити у склад футболіста, який вийде на поле і в кращому разі, нічого не напартачить.

Ні, цього не достатньо. Гравець, який навіть вийшов на заміну, повинен робити результат. Тому я весь час наголошую нашим молодим футболістам, що виходячи на поле навіть на кілька хвилин – 5, 10, 20 – вони повинні думати не про те, як не помилитися, а як принести реальну користь команді. Що ж до вашого запитання, то зрозуміло, кожен, кого ми брали на збори, має потенціал.

Скажу, що всі дуже добре працювали, в цьому плані в мене ні до кого немає претензій. Але всім їм потрібно ще багато-багато працювати. Кожен може з часом стати гравцем основної команди, все залежить тільки від них. Утім, можливо, когось ми вже з перших матчів нового сезону потроху будемо залучати до ігор основи.

Також, користуючись нагодою, хочу привітати гравців і тренерів (останнім хочу ще й подякувати за їхню роботу) команд СДЮШОР та Академії, які вже завоювали три комплекти медалей у першості української дитячо-юнацької ліги. А ще ж дві команди зараз грають в інших вікових групах.

Сподіваюся, що вони також будуть боротися за найвищі місця. Це є підтвердженням того, що керівництво клубу приділяє належну увагу розвитку дитячого футболу, а також ще раз свідчить про те, що наш ФК “Карпати” загалом йде правильним шляхом розвитку. Але в жодному разі ми не повинні зупинятися – тільки прогресувати, розвиватися і йти вперед.

– Чи поставлено перед командою керівництвом клубу конкретні завдання на сезон?

– Наразі ще ні, ми ж тільки-но прилетіли з Австрії. Але думаю, що до першого матчу все буде озвучено. Втім, впевнений, і журналісти, і вболівальники здогадуються, якими вони будуть.

 Адже навряд чи хтось нас зрозуміє, коли ми не будемо ставити перед собою мету прогресувати у грі, здобути путівку в єврокубки і підніматися вище у турнірній таблиці чемпіонату. Але від надто гучних заяв я утримаюся. Свій рівень ми прагнемо доводити не на словах, а на полі.

Источник: Официальный сайт ФК «Карпаты» (Львов)

Новости партнеров

Комментарии: