“Агент 001” Шандор Варга

Хто говорить, той не знає.

Хто знає, той не говорить.

А ми напишемо…

Навіть не починайте читати цю статю ті, хто очікує нових пригод містера Джеймса Бонда, і вже затаїв подих в передчутті нового захоплюючого протиборства англійського суперагента зі Злом. Сміливо перегортайте сторінки ті, хто з трудом відривається від телевізійних екранів, коли боротьбу з інопланетянами ведуть “Люди в чорному”, кого приваблює шарм Остіна Пауерса. Ця розповідь – тотальне розчарування для шанувальників агента Сміта із “Матриці”.

Кто ж він, сьогодняшній герой, який як і Джеймс Бонд свого часу послугував англійській короні, який з’являється в різних точках світу зі швидкістю агента Сміта, не менш привабливий за Остіна Пауерса та одягнений в чорний діловий костюм ?

Агент in da House

Інколи можна почути, що футбол – це гра, в яку грають ногами, перемагают головою, але все дістається агентам. Багато людей відкрито говорить, що вони продають футболістів, що це цинічні люди, яким бракує людяності. Інші твердять, що життя цих людей обмежене умовами підписаних бумаг, а по відношенню до інших людей їм не вистачає доброти та любові. Дехто вважає, що їх лицемірство не має обмежень, а вони самі та їх професія – лише звено, яке зв’язуює велику купу нулів в контракті.

Якщо у вищому футбольному світі трапляються якісь негаразди – усі знають на кого можна звалити вину. На агентів.

Їх діяльність офіційно дозволена лише вісім років тому. Їх кількість зростає з кожним годом. За ці вісім років їх кількість зросла у понад двадцать разів. В Італіі – 54, в Бразилії та Аргентині – 54, в Іспанії – 91, в Англії – 179 ліцензованих футбольних агентів. Примірно такаж кількість тих, хто працює нелегально. Кожного року на футбольному трансферному ринку відбувається велика кількість переходів гравців з одного клубу до іншого. На обох кінцях кожної домовленності між гравцем та клубом – агент.

Українскій футбол не стоїть осторонь європейського життя і певну роль в ньому також відіграють агенти.

Дуже дивно було побачити відомого футбольного агента і за сумісництвом нашого героя, цього літа на України під час проведення Чемпіонату Європи. Це може означати лише те, що українські гравці не менш бажані для закордонних клубів, а ніж ті гравці, хто виступає на європейському футбольному форумі. Було б прикро не скористатись нагодою запитати агента про подальшу долю та перспективи українського футболу:

– Чи можуть українські гравці успішно грати в Європі?

– При нагоді це їм буде зробити нелегко. По-перше їм потрібно грати на голову краще за тих гравців, хто представляє країни ЄС. По-друге, Україна має обмаль вдалих прикладів успішних виступів футболістів в Європі, за виключенням А. Шевченко, що створює додаткові труднощі.

– Що ще потрібно українським гравцям, щоб до них проявили зацікавлення в Європі?

– Якщо гравці будуть грати на такому рівні, який продемонстрували А. Тимощук та О. Шовковський в Парижі під час протистояння зі сбірною Франції, то будь-який клуб Європи відкриє двері для футболістів такого рівня. Але слід відзначити, що оцінювати гру цих гравців в українській першості дуже складно, тому що в багатьох матчах відсутній опір з боку команд-суперниць, а кількість матчей рівня зустрічі зі сбірною Франціі занадто мала.

Ми всі приречені на несподіванки. З кожним хоча б раз в житті трапляється надзвичайна подія, яка перегортає світ догори. Наш герой не викобчення. Для нього цим яскравим променем світла, який увірвався в його життя став лист від принця Чарльза, спадкоємця англійськой корони, з проханням допомогти не йому особисто, а всій крайні, отримати право на проведення Кубку Світу з футболу в 2006 році. За підсумками голосування Великобританія, а також Бразилія, Південна Америка, Марокко поступилися правом проведення світового футбольного форуму Німеччині, тим самим виправдавши прислів’я про те, що в футбол грають всі, а перемагають німці.

Отже спробуємо з’ясувати хто є ці агенти не стільки як професіонали, а як особистості, спроможні змінювати хід історії, футбольної зокрема.

Професіонал

Існує загальна думка про те, що агентів використовують виключно футболісти. Але футбольні клуби все частіше користаються послугами людей, яких вони, за словами клубних босів, не можуть терпіти і одночасно покладають на агентів обов’язки клубних скаутів, тобто людей, які займаються пошуком нових гравців. Ці люди повинні підбирати нових гравців, але на відміну від скаутів вони можуть “підчепити” потрібних гравців одразу. Також традиційним стало покладання на агентів турбот по продажу футболістів. Таким чином агенти діють як торгівці і перетворюються на тайних емісарів футбольних клубів. Сила агентів зростає з кожним роком в геометричній прогресіі. З цим твердженням погоджуються і агенти, і гравці, і футбольні чиновники.

І хоча агенти можуть тішитись цим, але ж їх репутація не покращається від цього ні на йоту. Сер Боббі Робсон називає іх паразитами, а Грем Тейлор свого часу пропонував “вистроїти усіх агентів та розстріляти”. Генеральний менеджер одного з німецьких клубів рахує, що агенти – це необхідне зло, люди, які не дають грі нічого корисного: “Чим займаються агенти? Да нічим. Їх потрібно вилучити з футболу”.

Джон Холмс, один з перших англійських агентів, не бажає бути вилученим. Виконавчий директор “SFX sports group”   успішно працює з Д. Бекхемом, М. Оуеном, С. Джеррардом, Аланом Ширером, а раніше з П. Шилтоном та Г. Лінекером. Він гадає, що “склавшийся стереотип футбольного агента як “диявола у плоті” не відповідає дійсності. А все тому, що агенти змушують клуби платити гравцям більше грошей”.

Певні сили в футболі намагаються заборонити сплату роботи агента клубами. Вони мотивують це тим, що гроші уходять з футболу, а у агентів з’являється можливість маніпулювати своїми клієнтами. Це думка менеджерів клубів середньої руки, які не мають можливості платити агентам. Але ж чому клуби поповнюють кішені агентів, а не домовляються між собою? Заочно ми отримали відповідь від чиновника італійськой федерації футбола: ”Дякуючи посередникам зацікавлені сторони отримують більшу особисту винагороду, до того ж так найпростіше отримати потрібного гравця. Особливо, якщо він має діючий контракт, агент- найкращий засіб до нього підступитись”.

Вони працюють з зірками, але їх не показують по телебаченню, їх знає велика кількість людей, але в них не беруть автографи, і шанувальники не кріплять іх постери на стінах своїх квартир. Хто б там що не говорив, вони професіонали своєї справи, на них тримається велика частина футбольного світу, хоча багато з них не має уявлення про тонкощі сфери діяльності власних клієнтів.

Дійсно інтерв’ю людей цієї професії з’являється не частіше, ніж падіння метеорита. Залишатись в тіні – це кредо кращих з них, тих хто дотримується цього неписаного професійного кодексу. Але ж чим вони займаються, що є їх робота? Отже це загадка навіть для їх родичів!

– В 1998 році я взяв в Париж з собою свою сім’ю, щоб вони стали свідками цього незабутнього дійства, яке відбувалось во Франції від Кана до Канна. Ми всі разом відвідували багато прийомів та провели велику кількість зустрічей. Коли ми йшли одного разу на одну з таких зустрічей, мене почав хтось штовхати в спину, я обернувся і побачив, що це Ж. -П. Бельмондо. Після того, як всі ці події зміняли одна одну в шаленому ритмі, мої діти сказали: “Тато, і це твоя робота? Заради цього ти їздиш по світу? Тяжко тобі!”

Угорець та Венгер

Перемоги, нагороди – це лише верхівка бізнесу під назвою футбол. Але до цієї верхівки ведуть різні стежки, які беруть свій початок ще в дитинстві. По одній з них наш герой в невеликому затишному закарпатському селі починав водити качок і слідкувати, щоб вони не розбіглися, але тепер його доля зовсім інша. Його дід, якщо б був живий, то став би справжнім громадянином світу, та “доставав би з широких штанін” паспорти п’яти різних країн – Угорщини, Чехії, Румунії, СРСР та України.

Кожна людина намагається стати найкращою. Для нашого героя це вже третя спроба дістатися верхівки світу. Коли він був молодий, то мріяв стати найкращим футболістом світу, як Йохан Кройф, постер якого висів у нього на стіні як ікона. Ця мрія залишилась неосягненою, і він намагався стати найкращим тренером світу. Звісно, що освіта отримана в Центральному інституті фізичної культури та яскравий зразок В. Лобановського відіграли видатну роль в його житті, але мабуть цього було замало для підкорення всього світу. Сьогодні він робить третю спробу підкорити собі світ, але вже в новій якості – в ролі агента. В цьому напрямку він не має взірця, да й наврядчи він з’явиться, тому що він отримав великий аванс в даному напрямку у вигляді диплому за фахом за номером 001, а разом з ним і прізвисько – Агент 001, тобто кращий за Бонда в шість разів!

Спомини про дитинство, мрії юності під час розмови навіяли таку звичну для слов’янськой душі ностальгію (звісно за національністю угорець не може бути слав’янином, максимум угро-фіном, але ж за походженням наш герой з України!), що змахнувши сльозу ми дали волю фантазії:

– Якби повернути час назад, то кого б Ви обрали собі в якості агента і куди б себе направили?

– Обрав би себе і відправив би в Лондон, до Арсена Венгера!

Він не випадково згадав цю видатну в футбольному світі людину. У кожної людини є ключовий момент, який накладає відбиток на все його життя. Для нашого героя, народженого в угорській сім’ї, визначаючою подією було знайомство з сім’єю венгерською, яку частіше називають “Арсенал” (Лондон). А венгерська вона від того, що, за словами героя, французьский тренер команди Арсен Венгер зумів створити не просто видатну команду, а зміг згуртувати гравців різних країн не навколо м’яча, а навколо життєвих цінностей, які дозволяють називати її сім’єю.

В кожну команду, окрім “Арсенала” гравці приходять після того, як показали гру екстра-класу в парі-трійці матчів. Сюди гравці потрапляють лише після особистої розмови з тренером, після того, як тренер дізнається про нову людину хто він є поза межами поля, хто оточує його, які цінності він поділяє.

Розмова про щастя

Окрім вдачі велика роль в житті кожной людини відводиться долі. Життя рівномірно надає його кожному шанс і в майбутньому поповзе крива успіху до гори або почне падати до низузалежить від вміння використовувати свій шанс. Нашого героя навчила бути щасливим філософія Арсена Венгера:

– В моєму житті були епізоди, коли доводилось багато переживати. Потім я зрозумів, що це зайве. Одного разу в себе вдома Арсен Венгер розкрив мені секрет щасливої людини: для цього тебе, по-перше, повинні оточувати люди, які тебе люблять та розуміють. По-друге, це вміння вибачати, коли хтось тебе ображає або завдає удару. Непотрібно мститися цій людині, а треба продовжувати робити те позитивне, що ти робиш. Якщо ти починаєш мститися, то зло поступово проникає в твоє серце і ти сам перетворюєшься на злу та погану людину.

Як ми бачимо, для того, щоб стати щасливою людиною необхідно знайти тих, хто в цьому допоможе. Для того, щоб стати найщасливішою людиною необхідно робити оточуючих тебе людей щасливішими. Для людей з якими працює наш герой він може присвячувати 24 години на добу. Він завжди готовий поговорити з ними в будь-який час, обов’язково після кожної гри розмовояє з самими гравцями та їх тренерами, намагається дізнатися не тільки про їх результати, але й про те, що відбувається поза межами футбольного поля. Для нього було дуже дивно почути, коли мама одного з гравців привітала його з Днем народження. Це відбувається саме тому, що в його розумінні він повинен завжди вирішити будь-які проблеми своїх клієнтів, тобто зробити їх щасливішими:

– Мої власні принципи в бізнесі – взаємна симпатія. Я ніколи не підписую ніяких контрактів і не питаю перед знайомством скільки мені заплатить та чи інша людина. Я гадаю, що людина буде платити тобі більше, лише коли вона цього хоче сама, коли вона щаслива і готова поділитись своїм щастям. Якщо агент приходить до гравця і каже тому, що йому від гравця нічого не потрібно, тому що він отримає гроші від клуба, то це означає, що у гравця буде поганий контракт, а агент заробить великі гроші.

Подібна життєва філософія гідна поваги. Логічно, що якщо агент залежить від гравця, то він буде намагатись створити йому найкращі умови контракту, маючи надію, що йому також дещо дістанеться від гравця.

За офіційними даними, в 95% випадків клуб, який купує гравця, а не футболіст, сплачує агенту за його участь у справі. Таким чином агенти отримують сумму, яка не регламентована законодавством – 3-5% від сумми трансферу.Але в той же час агент Ріо Фердінанда Пін’яс Захові отримав за трансфер свого клінта в “Манчестер Юнайтед” (30 млн. фунтів стерлінгів) 1,5 млн. фунтів.

Гідна поваги позиція нашого героя, коли людина не бажає тратити власні найкращі хвилини життя на сутички на те, хто кому і скільки повинен віддати. Краще ті миттєвості наповнити щастям:

– Одного разу, після підписання контракту С. Нагорняк подзвонів мені і запитав про мій номер банківського рахунку, щоб переслати мені гроші. Я відповів йому, що до його переходу я непричетний і звісно відмовився від грошей. Тоді він мені пояснив, що таким чином має віддячити мені за ту працю, яку я виконував, коли намагався працевлаштувати гравця в Англії.

Життя в ритмі двух таймів по 45 хвилин залишає лише невеликий проміжок на перерву. І будь-яка перемога, яка отримана на футбольному полі або поза його межами була б нездійсненна без підтримки:

– Мені пощастило, в мене чудова сім’я, яке надає наснаги мені, яка підтримує мене дуже сильно. Незважаючи на те, що я вже п’ятий рік поспіль не вдмічаю з ними свій День народження, вони з повагою відносяться до моєй роботи. Якщо є сім’я, яка забезпечує твої тили, то ти приречений до вдачі і щастя.

Залишається додати тільки те, що кожна людина стає ще більше щасливою, коли її професія – робити інших людей щасливими.

В його житті професія зяймає 99%, на все інши відводиться лише один відсоток, який між собою поділяють чарівна дружина, та прекрасні діти, мама та близькі друзі.Якщо людина віддає себе так багато улюбленій справі, то мабуть це більше ніж професія. Завдяки футболу він має те, що має. Можливо, футбол – найсправедливіша сфера діяльності, що є світі, тому що вона повертає тим, хто вірить в свою долю та віддає себе без залишку роботі все в багатократному розмірі. Якщо вам потрібні приклади, то перечитайте, будь ласка цю статтю уважніше. Не слід казати, що футбол більш важливий за життя, але ж він міг бути ним.

Після закінчення розмови я відправився упорядковувати власні думки про зустріч з цією людиною у вигляді цієї статті, а мій співрозмовник, як це не дивно, поїхав не на Копакобану в пошуках футбольних діамантів, а на Лазурний берег до своєї сім’ї по натхнення та спокій. І в цьому є він сам. Хто він, цей загадковий агент? Отже, знайомтесь: Агент 001. Варга, Шандор Варга.

Вставки:

№1 Клієнти агента.

С. Алейніков, А. Канчельскіс, С. Нагорняк, О. Лужний, С. Ребров, Л. Боднар, А. Пуканич, Р. Ротань, А. Тимощук.

№2 Візитка.

Наш герой має унікальне досягнення, яке просто необхідно зареєструвати в Книзі рекордів Гіннеса. Він єдина людина в світі, яка має саму велику та важку візитну картку! Даємо йому слово:

– Після закінчення матча “Карпати”-“Дніпро” ми з О. Лужним біля роздягальні футболістів зустрілись з тренером “Дніпра” Є. Кучеревським. Він звернувся до мене зі словами: “Ви така відома в футбольному світі людина, дайте мені візитну картку”. У відповідь я повернувся до Олега та вказав на нього: “Ось моя візитна картка, іншої візитной картки в мене не має і ніколи не було. Моя візитна картка – це мої клієнти”.

До речі, відмітимо, що розмір цієї візитнї картки складає приблизно 185 см довжини та 80 кг ваги.

№3 Як розрізнити гарного та поганого агента.

Гарний агент:

1. Не розцінює роботу з клієнтом, як справу, від якої йде запах “великих грошей”;

2. Знайомий не тільки з гравцем, але не погано знає його сім’ю: дітей, батьків, знає де вчиться дитина, дає життєві поради, якщо вони потрібні;

3. Вирішує не тільки футбольні, але й особисті справи клієнта;

4. Мама клієнта дзвонить йому та вітає з Днем народження;

5. Якщо гарно виконує роботу, то про них мало говорять.

Поганий агент:

1. Починає знайомитись з суммою в контракті, а потім з оточенням клієнта;

2. Iнколи забуває ім’я дружини клієнта, але ніколи кількість нулів в контракті;

3. Починає вирішення проблеми з запитання: “А скільки мені за це заплатять?”;

4. До нього частіше дзвонять адвокати клієнта та судові посадовці;

5. Його ім’я постіний гість перших сторінок багатьох видань.

Источник: ПРО ФУТБОЛ

Новости партнеров

Комментарии: