Пресс-конференция Виталия Кварцяного.

Як і годиться, перед початком підготовки команди до другого кола чемпіонату України, головний тренер луцької “Волині” Віталій Кварцяний зустрівся з місцевими журналістами, щоб розповісти по проблеми, що існують в команді та плани на найближче майбутне. Ми, в свою чергу, представляємо Вашій увазі найповнішу версію цієї прес-конференції, яку підготував один з найвідоміших, а можливо і самий відомий в області спортивний журналіст…

– Насамперед я вдячний волинським працівникам ЗМІ за співпрацю в 2004 році. Хоча ставлення багатьох центральних газет та місцевих журналістів до “Волині” мене давно дивує. Дійшло навіть до того, що деякі мої інтерв’ю почали самочинно виправляти! Як діяти в такій ситуації? Ми намагалися не вступати в жоден конфлікт з жодним засобом масової інформації. Але ж усе має межу! Не залишається іншого виходу, як обмежити спілкування з такими людьми. Те, що сталося після публікації в “Спорт-Експресі” лише зміцнило мої переконання нарахунок цього. На чужі плечі своєї вини я не перекладав, хто хоче судитися – нехай судиться, але як головний тренер “Волині” я твердо вирішив: ніяких інтерв’ю! Хто від цього виграє? Одноначно, що не київські газети. Тому прошу передати колегам, що відтепер не спілкуватимуся телефоном з київськими ЗМІ: ні по мобільному, ні в клубі, ні вдома, як це було раніше. Якщо ж хтось хоче мати інформацію про команду, то нехай звертається до прес-аташе “Волині” Антона Зелепа. Так буде доти, доки я працюватиму головним тренером. Хоча ви знаєте яка наша доля: сьогодні ти головний тренер, а завтра вже ні… Щодо обов’язкових післяматчевих прес-конференцій, то я їх відвідуватиму.

– Ваша оцінка першого кола?

– Від імені клубу офіційно заявляю, що за весь час існування волинського футболу нинішня команда показала найкращий результат. Команда – на 4-му місці в таблиці, вона є конкурентноздатною. До нас серйозно ставляться суперники, бо “Волині” демонсрувала непоганий рівень гри. Це, перш за все, заслуга президента ФК Василя Столяра, всіх тренерів, футболістів та інших працівників клубу. Зараз колектив знаходиться в стадії становлення, ми знаємо недоліки і знаємо як їх виправляти. Якщо зуміємо належно підготуватися до 2-го кола, підібрати потрібних виконавців і укдасти з ними контракти, то особливих побоювань не виникатиме. Правда, доводиться враховувати те, що надалі на полі має перебувати не менше 3 українських футболістів і не бульше 8 легіонерів. Це непросто, бо український ринок відчуває дефіцит хороших виконавців. Є попередня домовленість з 6-ма вітчизняними футболістами, які повинні прибути на навчально-тренувальний збір. Це немолоді і досвідчені спортсмени, в яких ще є перспектива. Але це не представники инішньої генерації “Динамо” чи “Шахтаря”. В нас немає таких грошей, щоб задовільнити цілий пакет контрактних умов.

– Завдання грати в єврокубках – актуальне?

– У другому колі грати буде набагато важче. Усі суперники, що мають значний потенціал і нині перебувають нижче четвертого місця, готові до боротьби. Насамперед це “Дніпро”, “Чорноморець”, “Іллічівець” і “Арсенал”. Вони потужні і матеріально сильні. Тож утримати четверте місце, чи підтягнутися до третього – це непросте завдання. Шкода, що втратили багато незапланованих очок. Але так просто здавати позицій ми не хочемо. Зробимо все, щоб їх утримати. Як тренер я дуже стурбований. “Волинь” ніхто не сприймає як реального представника України на євроарені. Треба посилювати гру, мусимо знайти класних виконавців. Роботи дуже багато, та й кожен суперник ще з більшою віддачею гратиме проти “Волині”, аби відібрати перемогу. Окрім цього, в футболі існують різні моменти. Врешті-решт, можливий і такий варіант подій, коли команда зіткнеться з додатковимиперешкодами, що запрацюють, коли складатиметься інтрига в таблиці на фініші. Нам треба враховувати абсолютно все: і стосунки між клубами, і потенціал суперників, і точку зору суддів та ФФУ, і комісій ПФЛ та федерації, і таке інше. Питань дуже багато і за всім стежитиме невидиме око. Ми гратимемо, а за нами дивитимуться, реагуватимуть на досягнуті результати. Тож теоретичний підрахунок очок – це актуально.

– Співпраця з органами влади налагодилася?

– У вищій лізі ми вже виступаємо третій сезон. З владою ж фактично діалогу не відбувалося. Серйозного діалогу! Чому? В Донецьку, наприклад, набагато серйозніші люди, аніж наші, знаходять час для підтримки одразу трьох потужних клубів! А в нас одному-єдиному – зась. Але це ж “Волинь” сьогодні є найкращим представником Західної України у вищій лізі! Та за цей час ніколи не ставилося серйозно питання про розвиток навіть дитячого футболу в області. Ніколи депутати та перші особи серйозно не підходили до проблеми добудови стадіону “Авангард” – найголовнішої спортивної споруди області. Ніколи ніхто з парламентарів не виходив з ініціативою налагодити співпрацю (хіба що окремі журналісти, які справді хочуть щось змінити на краще). А скількі бюджетних коштів використано? Вони ж пішли в нікуди! Пішли і продовжують іти! Чому спортсмени не відчувають підтримки з боку місцевої влади? Ні діти, ніпрофесійні спорсмени, ні ті, хто представляє честь області навіть на міжнародному рівні! Я ніяк не можу зрозуміти, чому так, а не інакше?! Єдине, що тішить, – найближча зміна обласної виконавчої влади. Радий, що ФК “Волинь” займав правильну позицію, підтримуючи Віктора Ющенка, а тому вірю, що до керівництва прийдуь кваліфіковані і порядні люди, бо зі старими співпрацювати просто неможливо: в них інші пріорітети. Може, хоч тоді в містах і районах щось зміниться? Згадайте, що не так давно в аматорському чемпіонаті області грали 20 хороших команд. Зараз – лише 10. Першість Луцька взагалі не проводиться. Натомість – масові змагання серед бізнесменів і чиновників з міні-футболу. Так скоро ми дійдемо до того, що в Луцьку організують першість бані три на три, чемпіонат перукарні два на два!!! А на сусідній Львівщині на першість області виступають 48 команд! Відчуваєе різницю?!

– Можливо, фінансових ресурсів не вистачає, щоб допомагати футболу?

– Я це втомився вже слухати від чиновників! Та з мерів і губернаторів якщо потрусити б як грушу, то стількі грошей попадало б, що хоча б дитячо-юнацький спорт безболісно розвивався не один рік! Якби вони хотіли щось робити, то виконали б розпорядження вищестоячих органів, які своїми указами та постановами зобов’язували розвивати футбол в Україні! Ащо відбувається на сесіях?! Там постійно щось вирішують, а про спорт не дбають! Чому? Коли це все зміниться? Хто відповість? Невже не ясно, що навіть мітинги не збирають такої кількості людей, як матчі з участю “Волині”, бо люди сюди йдуть і платять гроші за вхід на стадіон. І люди повинні знати, що команді зараз дуже важко. Не можна сподіватися, що Кварцяний лише такими методами, коли збере футболістів, покричить на них, чи ще щось зробить, може голіруч досягнути результатів. Які тоді єврокубки? Футбол потребує серйозного ставлення! Так, на Волині працювати непросто, але й тут за належної організації роботи можна досягнути значних успіхів. Бала б добра воля! Тому надія не вмирає. І я це кажу зараз, щоб потім не говорили, ніби ми мовчали, а начальство не знало. Бо наше начальство, знаєте, вміє сьогодні дружно підтримувати одного, а завтра організовано перебігати на підтримку іншого. Взагалі перші особи ніколи не повинні ховатися за незнанням чогось. Це неправильно. Перша особа повинна знати все. Навіть те, в яких чоботях ходить звичайний журналіст і в якому капелюсі найкраща артистка облмуздрамтеатру! І те, що тих підприємців, які допомагають спорту, силові структури буквально рвуть на чотири частини.

– Що скажете щодо розбудови інфраструктури клубу?

– Завдань стоїть багато. Треба думати, як добудувати “Авангард”, як створити ще один стадіон із штучним газоном, новий басейн… А тут- постіна боротьба з якимись спритними людьми, які окупували земельні ділянки, що належать стадіону “Авангард”, який ми орендуємо. Поведінка міської влади мене тут просто дивує! У неї щ, інших ділянок не залишилося?! Чесно скажу: дуже тяжко працювати в таких умовах. Знаєте, це як казка про Лебедя, Рака і Щуку. Лебідь – це наш президент Василь Столяр, Рак – мер міста Антон Кривицький, Щука – керівники обласної влади Анатолій Француз та Василь Дмитрук. Люди ж так співпрацювати не мають права!

– Як оціните потенціал тих гравців, які залишаються в команді?

– Якщо деякі наші футболісти максимально спрацюють на своєму потенціалі, якщо в них виростуть клас і майстерність, то такий майстер буде коштувати великі гроші. Продамо – вистачить на будівництво нового стадіону!

– А не забагато виставляти стількох виконавців на трансфер?

– В мене на замітці 16 прізвищ потенційних новачків. І я не переживаю, що не знайду з ними спільної мови. І не зважаюна труднощі адаптації. А що зіграності на полі дещо бракує, то це і є основною причиною того, що ми в матчах, які повинні були вигравати, здобували по 3 очка не завжди. Для мене основне інше: щоб футболіст підходив під тактичну побудову “Волині” і щоб його індивідуальні можливості були якщо не високими, то перспективними. Яка різниця, що він п’є перед грою? Я знаю як з цим впоратися. Головне – менталітет людини, її інтелект. Мова – не головне. І коли мені запропонували цілий “мішок” футболістів, то це вже добре. Багатьох знаюособисто, на багатьох отримав об’єктивну інформацію. Тому залишили лишетих кандидатів, які можуть влаштувати. Правда, декого з них я ще не бачив, проте дуже очікую, коли приїдуть. Наприклад захисник із Сенегалу. Його зріст – 195 см., вік – 20 років. Саме такий лівий оборонець нам і потрібен. Якщо він виправдає аванси на 50%, то це вже добре. Відсотків 20 ми додамо на навчально-тренувальних зборах, а ще 30% повинні додати тренери вже під час чемпіонату.

– Скільки футболістів поїде на перший збір в Крим?

– Делегація складатиметься з 35 спортсменів. Плюс до цього, прямо в Євпаторію прибудуть самостійно 8-10 виконавців.

– А ті, з ким можете розлучитися, також поїдуть?

– Якщо не будуь в інших клубах, то звичайно. Борис Чеботарь, наприклад, мав важку травму, але нампро це не казав, “грав на уолах”. Тому й діяв не у повну силу. В якому він стані зараз, знатимемо, коли Борис прибуде в Луцьк.

– Отже, 10 січня – Євпаторія…

– Так. Зміни в початку другого кола, коли нам доведеться грати з “Закарпаттям” уже в лютому, змушують нас скоротити підготовчий період і скорегувати плани. Тож на першому зборі працюватимемо до 25 січня на базі Центру параолімпійських видів спорту. Там – прекрасні умови: поле із штучним покриттям, тренажерний зал, море, гори, пісок… Найголовніше – дівчат в радіусі трьох кілометрів немає ніяких, хіба що вночі якісь русалки з моря вийдуть. Так що на одну проблему матимемо менше. В Туреччину поїхати ні для когонемає проблем, окрім представників деяких країн, що вхлдять у “зону ризику”. Їм турки дають візи максимум на 18 днів. Таким чином, в Анталію вирушимо 4 лютого і будемо там до 22-го числа. А далі – початок другого кола.

– Другий матч з “Шахарем” в Одесі гратимете?

– От що то останнє інтерв’ю! Бо надалі на подібні питання я не відповідатиму…

– Та це жарт!

– Я розумію. Тому скажу: якщо буде все спокійно, то гратимемо в Донецьку. Буде напруга – гратимемо в Одесі. Там у нас багато знайомих, та й суперкубок озігрувався саме в Південній Пальмірі. А зараз, користуючись нагодою, від імені президента клубу, свого особисто і футболістів “Волині” подякую за нелегку роботу волинським журналістам. Ви хоч нас і критикували, але справедливо. Тож вітаю усіх з Новим роком і Різдвом Христовим, бажаю усього найкращого усім шанувальникам нашої команди!

Володимир Данилюк

Источник: www.fc.volyn.net

Новости партнеров

Комментарии: