Александр БАНДУРКО: «В ведущих европейских чемпионатах нет такого длительного перерыва»

23 грудня минулого року Виконком ФФУ відхилив затверджений Радою ПФЛ варіант плану-календаря другого кола чемпіонату й розіграшу Кубку України з футболу серед професіональних команд нинішнього сезону. Це викликало певний резонанс як у ЗМІ, так і серед клубів. Минулої п’ятниці, 14 січня, в результаті тривалих консультацій і розгляду проектів Виконком ФФУ у факсовому режимі затвердив остаточний варіант календаря. З проханням прокоментувати ситуацію, що склалася, ми звернулися до першого віце-президента, виконавчого директора ФФУ Олександра Бандурка.

– Потрібно було мати мужність, щоб відхилити затверджений Радою Ліги і підтриманий більшістю клубів проект календаря. Однак після виступу члена Виконкому, віце-президента «Шахтаря» Юрія Колоцея, а також керівника департаменту футболу київського «Динамо» Євгена Котельникова члени Виконкому підійшли до обговорення цього питання неформально. Ми взяли до розгляду зауваження, з якими складно було не погодитися.

Провідні клуби країни, гравці яких несуть тягар євротурнірів, а також становлять кістяк національних збірних, змушені починати сезон 27 лютого, тоді як решта клубів продовжують підготовку й тільки через 13 днів починають ігри. Порушено основний принцип: однакові умови для всіх учасників змагань. До того ж у випадку, коли півфінальні ігри національного Кубку починаються в лютому й березні, на нашу думку, до нього знижується інтерес. Окрім того, у другому колі чемпіонату клубам пропонувалося провести два матчі в березні, а одинадцять – у квітні й травні через три дні на четвертий, що не відповідає методиці планування змагань і проведення навчально-тренувального процесу. Погодьтеся, серйозні підстави.

Саме тому на грудневому засіданні Виконавчий комітет ухвалив рішення про збереження дати початку з тією лише різницею, що 27 лютого стартує черговий тур чемпіонату для всіх клубів. Розглядалися інші пропозиції, але більшістю голосів було ухвалено саме цей варіант календаря.

– Чим викликане рішення скорегувати затверджений Виконкомом календар?

– Ми не могли залишити поза увагою гостру полеміку навколо зазначеного рішення в ЗМІ, звернень клубів до ФФУ і ПФЛ. За дорученням президента ФФУ було створено робочу групу. Протягом двох тижнів Комітет професіонального футболу й Технічний комітет федерації проводили роботу й консультації щодо вдосконалення плану-календаря. Ще раз підкреслю, ми керувалися головною обов’язковою умовою: немає лідерів і аутсайдерів, є клуби, які повинні починати сезон одночасно.

У результаті проведеної роботи 11 січня 2005р. клубам вищої ліги й членам Виконкому ФФУ було запропоновано план-календар, який передбачає старт, єдиний для всіх клубів вищої ліги. Такою датою стало 1 березня. Доопрацьований план-календар виключає тривалі перерви в чемпіонаті, окрім періодів підготовки й матчів збірних команд України у відбірному турнірі чемпіонату світу 2006 року – з 21 березня по 2 квітня, з 30 травня по 11 червня 2005 року. Визначено дати проведення півфіналів розіграшу Кубку України – 21 квітня й 4 травня замість 27 лютого й 5 березня 2005 року. Решта дат проведення турів чемпіонату залишилися без змін.

Вважаємо, що інтереси футбольних клубів ні якою мірою не порушено, за винятком того, що початок чемпіонату зміщено на 12 днів. Щодо матчів дублюючих складів, саме на цьому акцентують увагу деякі клуби, то відповідно до вимог Регламенту змагань клуби вищої ліги повинні мати поля з підігріванням.

Окрім того вже не раз йшлося про те, що ми вже повинні бути готовими до такого раннього початку чемпіонату. Подібну практику впроваджуватимемо й надалі. Адже у випадку виходу збірної команди України до фінальної частини чемпіонату світу будемо змушені закінчувати чемпіонат у середині травня.

Наші пропозиції схвалили й письмово підтвердили це 11 клубів: «Динамо», «Шахтар», «Дніпро», донецький й запорізький «Металурги», «Іллічівець», «Чорноморець», «Оболонь», «Арсенал», «Кривбас» і «Борисфен». Решта 5 висловили незгоду щодо даного проекту календаря. До того ж донецький «Металург» у письмовому вигляді підкреслив, що повністю довіряє рішенням ФФУ й ПФЛ. Члени Виконкому абсолютною більшістю письмово схвалили проект. 14 січня відповідне рішення Виконкому було завізовано мною й разом з календарем надіслано в клуби та ПФЛ. Таким чином, ухвалено остаточне рішення щодо календаря змагань на друге коло чемпіонату і першості України.

– Ви відзначили, що над удосконаленням календаря в основному працювали два комітети федерації. Яка позиція ПФЛ у цьому питанні?

– Не бачу нічого екстраординарного в тому, що Виконком змінив рішення Ради ПФЛ. Ми скористалися своїм статутним правом. Думаю, що керівники Ліги бачили слабкі сторони свого варіанта, однак погодитися з нашими аргументами не бажали. Ми пропонували адміністрації ПФЛ: якщо рішення стосовно одночасного початку чергового туру чемпіонату 27 лютого їх не влаштовує, необхідно шукати компроміс, який зміг би максимально задовольнити більшість клубів. Підкреслюю, федерація не ставила на меті вмовляти клуби – це виглядає безперспективно. Ми хотіли запропонувати – облишити амбіції й виробити 2-3 варіанти календаря для обговорення. Однак ніяких відповідних відгуків не почули.

Окремі співробітники ПФЛ, зокрема пан Різник, який складає більшість календарів Ліги, жертвуючи святковими днями, так би мовити, на громадських засадах працював спільно з нами при підготовці остаточного проекту календаря. Ми вважаємо, що початок нового сезону 1 березня є оптимальним рішенням.

У свою чергу ФФУ і ПФЛ отримали гарний урок. Неузгодженість щодо ухвалення єдиного рішення відділами Ліги й національної федерації в цьому питанні очевидна. Ми просимо вибачення у клубів, усвідомлюючи, що терміни затвердження календаря було затримано. Окрема подяка клубам, які оперативно відгукнулися на проект останнього календаря, висловивши свою згоду чи незгоду. Хочу підкреслити, що ми ніякою мірою не хотіли порушити інтереси клубів або знехтувати їхньою думкою щодо календаря. З розумінням ставимося до занепокоєння клубів, що зверстали план тренувальної роботи, однак у розпорядженні команд є півтора місяці для внесення коректив, і це кардинально не повинно вплинути на підготовку до сезону. Адже в провідних західних чемпіонатах такого тривалого міжсезоння, як правило, не існує: пауза триває близько місяця.

Надалі уникатимемо подібних явищ. Уже надано відповідні доручення щодо підготовки перспективного проекту календаря на ХV чемпіонат.

Источник: ФФУ

Новости партнеров

Комментарии: