Андрей ВОРОНИН: “К матчу с албанцами подойду со стопроцентной готовностью”

       Уже цієї суботи пильна увага українців буде прикута до чемпіонату Німеччини, а точніше, української “зірки” леверкузенської команди – Андрія Вороніна. А подивитися буде на що. За підсумками першого кола Андрій увійшов до вісімки найкращих бомбардирів чемпіонату, завоював з командою путівку до наступної стадії Ліги чемпіонів, та й українські вболівальники неодноразово могли милуватися грою Андрія за національну збірну. Але на цьому життя не закінчується. Це можна назвати лише початковим сходженням до нових здобутків. Андрій пообіцяв, що нинішнього футбольного року намагатиметься зіграти краще, забити більше м’ячів і потрапити зі збірною на чемпіонат світу. Зізнався Андрій, що ним уже цікавляться деякі європейські клуби, але говорити про це ще зарано, адже попереду – друге коло чемпіонату. А завдання у леверкузенців таке: бути, як мінімум, у трійці призерів.

       – Андрію, за декілька днів стартує друге коло чемпіонату. Чи встиг відпочити та належним чином підготуватися до подальшої боротьби?

       – Гадаю, що так. Перерва у чемпіонаті була не надто великою, тому ми не так уже й багато втратили у фізичній підготовці та ігровій практиці. До того ж, останні три тижні команда на зборах активно готувалася до другого кола. У всіх товариських зустрічах ми святкували перемоги, чимало м’ячів назабивали, хоча й пропускали немало. Але в цілому, певен, команда до другого кола підходить у хорошій формі.

       – Як провів відпустку?

       – Я та Анатолій Тимощук разом із дружинами їздили до Америки, де в круїзі на кораблі непогано провели два тижні.

       – В Україні не довелося побувати?

       – Чому ж, Новий рік разом із дружиною святкували в Україні, вдома. Але надовго там затриматися не вдалося – Різдво вже я зустрічав на зборах в Іспанії.

       – За період зимової відпустки, мабуть, було багато часу, аби підсумувати минулий футбольний рік. Чим він для тебе запам’ятався?

       – Звісно, тим, що мені вдалося стати гравцем основного складу “Байєра”. Така подія не може не радувати, оскільки до цієї мети я тривалий час йшов через виснажливі тренування і прагнув бути основним у команді. У Лізі чемпіонів нам вдалося посісти першу сходинку в турнірній таблиці і вийти до 1/8 фіналу. У чемпіонаті я відзначився вісьмома забитими м’ячами та двома у Лізі чемпіонів. Так що, вважаю, перша половина чемпіонату мені вдалася, тож і результатом я задоволений.

       – Андрію, за турнірними здобутками “Байєр” нині не на лідируючих місцях у турнірній таблиці. Невже восьме місце – це той результат, на який заслуговує команда?

       – Ми ні за потенціалом, ні за рівнем не маємо бути на восьмому місці. “Байєр” заслуговує на зовсім інший результат та місце в турнірній таблиці. Але в нас у першому колі була величезна кількість матчів. Це – і чемпіонат, і Ліга чемпіонів, і багато “збірників” у нашій команді. Усі ці фактори так чи інакше впливали на гру команди, тому й відчувалася нестабільність. Хоча ми у домашніх матчах, окрім зустрічі з “Шальке-04”, святкували перемоги, на виїзді багато очок подарували суперникам. Перед командою стоїть завдання, яке ми отримали ще на початку чемпіонату, – посісти в турнірній таблиці, як мінімум, третє місце, яке дало б нам змогу виступати в Лізі чемпіонів. За рівнем і потенціалом команда зможе цього досягти. І вже в неділю, коли відбудеться перший матч другого кола, ми плануємо розпочати переможну серію і в такому ж дусі йти до поставлених перед нами завдань.

       – Чи можна нині говорити, що у другому колі ми побачимо вже інший “Байєр”?

       – Сподіваюся на це. Команда і я особисто зробимо все для того, щоб воно так і було.

       – Чи готові ви до чергового випробування на три фронти – чемпіонат, Ліга чемпіонів та національна збірна?

       – Гадаю, готові. У другому колі буде вже набагато менше поєдинків, ніж торік. У першому колі був досить напружений графік матчів: середа – субота і так тривало три з половиною місяці. Нині буде набагато легше: спочатку відіграємо перші три тури другого кола, потім матч збірних, а за два тижні – Ліга чемпіонів. Так що, гадаю, більше уваги приділятимемо поєдинкам чемпіонату та відновленню. Великою мірою це може позначитися і на результатах команди.

       – Андрію, за підсумками першого кола ти увійшов до вісімки найкращих бомбардирів чемпіо-нату, та й за період зимових зборів у спаринг-матчах відзначався бомбардирським хистом. Чи не привернув твій бомбардирський хист увагу футбольних функціонерів?

       – Мій менеджер працює з такими питаннями та пропозиціями. Поки до літа маю чинний контракт із леверкузенською командою, а як воно буде далі, поки невідомо. Якщо надходитимуть конкретні пропозиції з інших клубів, то вони обговорюватимуться і розглядатимуться, а потім уже вирішуватиму, як для мене було б краще. Наскільки мені відомо, пропозиції вже є, але про це ще зарано говорити.

       – А сам маєш намір продовжувати футбольну кар’єру в “Байєрі”?

       – Сподіваюся, що “Байєр” – це не останній мій клуб. Але знову ж таки, все залежить лише від мене. На наступні чотири-п’ять місяців я маю намір налаштовуватися лише на “Байєр”. Перед командою стоїть завдання – завоювати путівку в Лігу чемпіонів, тобто працювати є над чим. А далі побачимо.

       – Як вважаєш, місце в основному складі за тобою заброньоване?

       – Команда у нас доволі сильна і за кожне місце є конкуренція. А враховуючи участь команди в Лізі чемпіонів, кожний гравець прагне себе проявити якнайкраще. Тим паче, в “Байєра” багато кваліфікованих виконавців, тому право на місце в “основі” повсякчас потрібно доводити грою та активністю на тренуваннях. Сподіваюся, що другу половину чемпіонату відіграю не гірше, ніж у першому колі.

       – Як оцінюєш шанси своєї команди в Лізі чемпіонів. Чи можуть виникнути проблеми з “Ліверпулем”?

       – Проблеми можуть виникнути з будь-якою командою, тому завдання у нас – пройти далі. Упевнений, що “Ліверпуль” прагне того ж. Але далі пройде команда, яка, зрештою, буде сильнішою. Шанси однакові. Звісно, хочеться пройти і цю стадію турніру. Тож ми зробимо все можливе, аби вийти у чвертьфінал.

       – Уже на цьому тижні розпочинається друге коло змагань, а за декілька тижнів – матч збірної України проти албанців. Як вважаєш, у тебе буде достатньо часу, аби набрати оптимальну форму?

       – Гадаю, я швидше наберу фізичну форму та набуду ігрової практики, ніж переважна більшість гравців збірної, адже чемпіонат в Україні ще не розпочнеться. А в Європі у мене й у Шевченка та решти українських легіонерів чемпіонати до того часу наберуть обертів. Так що, впевнений, що до цього матчу підійду із стовідсотковою готовністю.

       – До речі, головний тренер албанців Ганс Петер Бригель – німець. Що там у вас говорять про цього футбольного наставника?

       – Чесно кажучи, тут я про нього нічого і не чув.

       – І наостанок: чого очікуєш від цього футбольного року?

       – У першу чергу, залишатися здоровим і грати без травм. По-друге, забивати м’ячі й вирішувати поставлені перед командою завдання. А найзаповітніша моя мрія – потрапити на чемпіонат світу разом зі своєю збірною.

Олександр ТРАВЯНКА

Источник: “Украинский футбол”

Новости партнеров

Комментарии: