До 31 января Украина и Польша подадут заявку на Евро-2012

Так виглядає, що українцi й поляки доведуть почату справу до кiнця. А саме – подадуть спiльну заявку на проведення в обох країнах фiнальної частини чемпiонату Європи з футболу 2012 року. У Польщi нашi та мiсцевi спортивнi функцiонери мали ряд зустрiчей з керiвниками країни i знайшли пiдтримку своїх починань. I прем’єр-мiнiстр, i президент Польщi сказали своє “так”. Уже 25 сiчня це питання обговорюватимуть на засiданнi польського уряду.

Далi все спiльно

У розмовi з кореспондентом “Експресу” голова дирекцiї з органiзацiї пiдготовки проведення в Українi чемпiонату 2012 року з футболу Iван Федоренко, який щойно повернувся з Варшави, сказав, що наступна зустрiч вiдбудеться в Українi. Але вiдтепер цi зустрiчi переходять в iншу фазу.

“Ми запропонували полякам цiлий план заходiв, якi повиннi спiльно реалiзувати, – каже Iван Никифорович. – По-перше, це створення спiльної робочої групи. Вiдтепер ми все повиннi робити в унiсон. Якщо беремо маркетингового агента, то вiн має бути один. Якщо розробляємо логотип, бланки, то вони мають бути єдиного зразка. Ми повиннi затвердити спiльний кошторис на фiнансування всiх заходiв, якi ми проведемо. I так у багатьох позицiях”.

Керiвники УЕФА визначили три етапи, якi повиннi пройти претенденти на прийняття у себе Євро-2012. Перший — це подання заявки до 31 сiчня цього року. Вже в лютому УЕФА надішле матерiали, якi належить розглянути на другому етапi. В листопадi 2005 року УЕФА визначить три країни, якi працюватимуть ще один рiк. I наприкiнцi 2006 року УЕФА назве країну, яка готуватиметься до проведення першостi Європи.

Наше першочергове завдання – потрапити у цю трiйку, а далi робити все можливе, щоб виграти тендер. Українцi i поляки мають шiсть конкурентiв. Це – греки, росiяни, iталiйцi, iспанцi, валлiйцi разом iз шотланцями, угорцi разом iз хорватами. Менш нiж за рiк претендентiв буде лише три.

Де розмiстити мiльйон туристiв?

На сьогоднi стан справ зi стадiонами у нас i в полякiв майже однаковий.

“Ми у дещо кращiй ситуацiї, – каже Іван Федоренко. – Почали будувати стадiон у Днiпропетровську. Гадаю, що Ринат Ахметов найближчим часом також вiзьметься будувати свiй стадiон. Отже, матимемо двi спортивнi споруди в Донецьку, одну в Днiпропетровську i двi в Києвi. До речi, вже видiлено кошти на реконструкцiю столичного НСК “Олiмпiйський”. Ось, кажуть, у Сумах є чудовий стадiон. А яка на ньому iнфраструктура? Та нiякої. Маю на увазi стоянки, ложу преси, кафе, туалети, медпункт, можливiсть виходу на супутниковий зв’язок. Аеропорт там майже не працює, нiкудишнi дороги, немає екскурсiйних програм.

Наприклад, Португалiя за час торiшньої першостi Європи прийняла мiльйон двiстi тисяч iноземних туристiв. Якщо в нас Євро прийматимуть чотири мiста, то кожному слiд розмiстити щонайменше 250 тисяч гостей. Нi Донецьк, нi Днiпропетровськ, нi навiть Київ наразi не спроможнi цього зробити. А мiж тим, Київ мав би прийняти й бiльше туристiв — 400 – 500 тисяч”.

В цілому в Українi десять областей зголосилися приймати матчi Євро. Але, як каже пан Федоренко, вони ще не до кiнця усвiдомили, скiльки для цього треба зробити. “Примiром, у Львовi слiд перевернути все. Усе! Ми вже направили львiвському керiвництву список вимог до стадiону. За нормами УЕФА, на стадiонi VIP-ложа має вмiщувати тисячу осiб, а на “Українi” у нiй можуть розмiститись одиницi. Немає нормальної ложi преси.

Поляки дуже хочуть, щоб Львiв приймав матчi Євро, та чи зумiють львiв’яни дати належний лад стадiону й довколишнiй iнфраструктурi?” — ставить питання керiвник дирекцiї з пiдготовки проведення Євро-2012.

З кожного по сто доларiв

Кошти, потрiбнi на реалiзацiю всього задуманого, — величезнi. Але, як каже пан Федоренко, у пiдсумку країна має опинитися у плюсi. Велетенськi затрати належить компенсувати туристам. Тому в Українi слiд забезпечити їм комфортнi умови. Це i готелi, i транспорт, i екскурсiї.

За задумом органiзаторiв, кожен турист за один день має залишати в Українi близько ста доларiв, не враховуючи цiни квитка на футбол. Це екскурсiї, харчування, транспорт. Якщо все задумане вдасться втiлити, то Україна пiсля чемпiонату не лише опиниться в плюсах, але й матиме новi стадiони, готелi, добрi дороги… Тож боротися є за що. Але це повинен зрозумiти кожен i зробити свiй внесок у цю справу.

Источник: ФФУ

Новости партнеров

Комментарии: