Виктор ДЕРДО: “Арбитры должны не получать деньги, а зарабатывать их”

Про футбольних арбітрiв говорять багато, здебiльшого погане. З одного боку, їм не позаздриш, подяку за свою працю почуєш вкрай рiдко; з другого — про їхнi заробiтки багато хто мрiє.

Їхню роботу можна порiвняти з роботою… середньовiчного ката — доволi забезпеченої людини з поганою репутацiєю. Зрештою, їх так i називають: люди в чорному.

Пiд час зимового мiжсезоння роботи в арбiтрiв небагато. Як вони заповнюють цю паузу, як готуються до другого кола, скiльки вони заробляють, чи пiдкупляють їх президенти команд? Про все це i не тiльки – відверто розповiв кореспондентовi “Експресу” керiвник Корпусу арбітрів України Вiктор Дердо.

– Вiкторе Григоровичу, цього року нашi арбiтри змiнили мiсце зимової пiдготовки. Замiсть традицiйної Ялти вони поїдуть до турецької Анталiї. Чому саме туди i хто оплачує такi коштовнi вiдрядження?

— Нинi готуватися в Криму немає нiякої можливостi. Всi клуби вищої i першої лiги їздять на тренувальнi збори за кордон. В Ялтi нашим арбiтрам нема чого судити. Там тренуються команди другої лiги, любительськi клуби, i їх рiвень не задовольняє наших потреб.

А в Анталiї умови для пiдготовки значно кращi. Там збираються команди вiдповiдного рiвня, i є нагода обслуговувати їхнi спаринги. Тому прийнято рiшення поїхати туди.

А щодо вартостi, то можу вас запевнити, що збори в Ялтi коштують так само, як i в Анталiї. Оплачують це спiльно ПФЛ i ФФУ. Тобто за тi самi грошi ми маємо набагато якiснiшу пiдготовку.

– В Українi багато хто з тренерiв нарiкає, що певнi арбітри обслуговують лише матчi з участю певних команд. Тобто арбiтри i президенти клубiв мiж собою знайомi й можуть легко домовитися про результат. Як призначають бригади арбiтрiв в Українi?

– У нас є 21 арбiтр вищої лiги. Вони розподiляються на чотири групи. Перша – так звана топ-група. До неї належать арбітри з найвищим рейтингом. Другу становлять арбітри з нижчим рейтингом, третю – з iще нижчим, а четверта група – резервна.

На матчi високої складностi, як-от “Динамо” — “Шахтар”, призначаються арбiтри переважно з топ-групи. Тому цi арбітри часто повторюються.

– До речi, кажуть, що реферi надто вже неохоче беруться обслуговувати цей матч. Дуже вже великий тиск з боку Суркiса та Ахметова. Чи може арбiтр вiдмовитися працювати на цiй грi?

– Вiн не має такої можливостi. Його на цей матч призначає Комiтет арбiтрiв ФФУ, тож обов’язково виконувати це рiшення. Якщо є аргументована вiдмова, то ми її приймаємо. Так уже було з львiв’янином Андрiєм Шандором. У нього була непроста ситуацiя пiсля гри в Запорiжжi, i його психологiчний стан був далеко не найкращий.

– У яких мiстах України арбітрам працювати найважче? Куди вони їдуть з найбiльшою неохотою?

– Я згоден, що кожне мiсто має свою специфiку. Але я не чув мiж арбітрами розмов, що у Львовi працювати важче, нiж, скажiмо, в Одесi. Все залежить вiд важливостi матчу. Якщо в ньому вирiшується доля медалей або вибування з вищої лiги, то працювати важко саме в такому поєдинку.

– Арбітрів iз трибун часто ображають. Чи не закрадається у них пiд час матчу думки помститися командi, призначити пенальтi або вилучити гравця команди-господаря?

– Такого не повинно бути. Навiть якщо i закрадається така думка, то вiд неї слiд вiдмежуватись. Зi свого досвiду можу сказати, що таке колись бувало. Але карати команду за невихованiсть вболiвальникiв вважаю нецивiлiзованим.

В Європi також незадоволенi дiями арбiтрiв, але там стадiон просто гнiвно гуде. А в нас ллється така нецензурщина… На стадiон також приходять жiнки, дiти, родичi суддiв. Як їм слухати таке про свою рiдну людину?

– Судді отримують непоганi грошi. Мiж собою вони друзi чи живуть за вовчими законами?

– По-рiзному буває. Є друзi, є такi, що спiлкуються тiльки на професiйнi теми, є й вороги. Тому ми ввели практику – під час формування бригади арбiтрiв добирати близьких за духом людей. Тодi їм комфортнiше працювати.

– Чи тиснуть тепер в Українi на арбітрiв представники команд? Мовляв, ось тобi певна сума, а ти зроби результат.

– На арбітрiв тисли завжди i тиснуть дотепер. Я гадаю, що буває таке, коли люди звертаються до арбiтрiв за допомогою. Але знаю точно, що гарантувати результат їм нiхто не буде.

– Йшли розмови про те, щоб арбітри отримували за матч двi тисячi доларiв. Ця справа вже зрушила з мiсця?

– Нi, зарплатню їм не пiдвищили. Як на мене, арбітри повиннi не отримувати зарплату, а заробляти грошi. Ось що я маю на увазi. Вже розроблено механiзм бонусiв. Арбітр має отримувати за гру 300 — 600 доларiв. I ще 500, 700 або 900 доларiв за якiсть арбітражу. Тобто iнспектор матчу виставляє оцiнки, i вiд них має залежати зарплата.

Вважаю, що таке спонукає наших арбітрiв до якiсної роботи. Тому я не згоден із пропозицiєю давати суддям дві тисячi доларiв за матч. Суддя може заробити цi двi тисячi завдяки своїй компетенцiї й поряднiй роботi. Ось iз цим я згоден.

Источник: ФФУ

Новости партнеров

Комментарии: