Скандал. Україна не пустила свого чемпіона в кубок УЕФА.

Легенда-Чексил
У вітчизняному футболі розгорівся безпрецедентний скандал. Національна федерація не допустила чемпіона України серед жіночих команд чернігівську “Легенду-Чексил” до участі в заснованому торік Кубкові УЄФА – аналог чоловічої євроліги. Це змусило чернігівську команду майже повним складом перейти на засадах оренди до лав азербайджанського “Гемрюкчі”, який зусиллями наших дівчат упевнено виграв кваліфікаційний турнір у Словенії, обігравши – 4:0 – чемпіона цієї країни, а також – 7:0 і 8:0 – чемпіонів Ірландії та Кипру. У Лондоні до вісімки чернігівок приєдналося ще п`ятеро гравців “Легенди” – і в турнірі за участю “Арсеналу”, “Валенсії” та “Андерлехту” українізований “Гемрюкчі” посів високе третє місце. Щоправда, до 1/4 фіналу не пробився. Утім, виникає питання, чому чемпіон України на міжнародній арені представляв не свою державу?

Днями стала відомою відповідь. Як вдалося з”ясувати “Українському футболу”, президент концерну “Чексил” Віктор Попов звернувся з листом до президента ФФУ Григорія Суркіса, в якому, зокрема, йдеться: “Легенду-Чексил” не допустили до розиграшу Кубка УЄФА працівники комітету жіночого футболу ФФУ, вимагаючи від нас внесок у розмірі 15 тисяч швейцарських франків. Факс із такою вимогою надійшов від голови комітету С.Г.Качкарова. Хоча з УЄФА отримали роз”яснення, за яким команди-учасниці турніру ці внески робити не повинні”.

За словами президента “Чексила”, ці дії не тільки підривають авторитет українського футболу, але й позначаються на рейтинговому місці його команди в Європі. “До того ж, – обурюється Попов, – хто відповість за кошти, витрачені на підготовку команди до єврокубків?”

Участь у Кубкові УЄФА в складі “Гемрюкчі” стала насамперед моральною компенсацією для “Легенди”, яка впродовж сезону готувалася до виходу на міжнародну арену, щоправда, замість українського, змушена була виступати під азербайджанським прапором. Рейтинг “Гемрюкчі” завдяки цьому з 35-ї сходинки піднявся одразу на 17-у. Чого не скажеш про рейтинг чемпіона України.

Зауважимо, що, за регламентом Кубка УЄФА серед жінок, асоціація команди-господарки кваліфікаційного турніру отримує від УЄФА 15 тисяч франків за кожну приїжджаючу команду і аналогічну суму – на витрати, пов”язані з роботою офіційних представників УЄФА. За вихід до чвертьфіналу й кожної наступної стадії плей-офф передбачено 20 тисяч преміальних. Чому українська федерація не виявила бажання прийняти в себе кваліфікацію, і довести претензії на проведення солідніших змагань, а потім узагалі поставила шлагбаум своєму чемпіонові на шляху до Європи? Невідомо.

Підкреслимо, що голова комітету жіночого футболу Сергій Качкаров, котрий, за словами президента “Чексила” Віктора Попова, вимагав від “Легенди” перерахування 15 тисяч швейцарських франків, розглядається, одним із кандидатів на посаду наставника жіночої збірної України, котра стала вакантною після відставки Анатолія Пісковця.

Источник: Украинский футбол

Новости партнеров

Комментарии: