Иван ФЕДОРЕНКО: «Даже не допускаю, что мы не выиграем тендер на проведение Евро-2012»

В Україні можуть змінюватись президенти, уряди, але спортивна верхівка практично залишається незмінною.

Іван Федоренко за свою кар’єру вже встиг побувати на посаді і голови Украради товариства “Динамо”, і президента та віце-президента Національного олімпійського комітету, і керівника Держкомспорту, а тепер поєднує роботу в НОКу з посадою виконавчого директора Виконавчої дирекції з організації проведення в Україні Євро-2012.

– Я задоволений тим, що Львів підтримав пропозицію Президента Віктора Ющенка і вирішив взяти участь у відборі міст України на право приймати чемпіонат Європи 2012 року, – говорить Іван Федоренко. – Ми маємо десять претендентів-регіонів: АР Крим, Одеса, Донецьк, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Суми, Київська область, місто Київ, Львів… Після завершення відбору залишиться шість кандидатів. Міста-кандидати повинні відповідати ряду вимог – це, зокрема, розмістити велику кількість людей, забезпечити їхнє дозвілля, безпеку, привести до вимог УЄФА стадіони, підготувати інфраструктуру для прийому гостей та учасників турніру.

Робочу групу з підготовки у Львові очолив голова ЛОДА Петро Олійник. Ці групи до середини квітня мають запропонувати власне бачення вирішення проблем з підготовки до Євро-2012 – це підготовка аеропортів, вокзалів, автошляхів, реконструкція чи побудова нового стадіону (а автостоянка поблизу стадіону має вміщувати 1 тисячу автобусів і 5 тисяч автомобілів), готелі (необхідно прийняти 75 тисяч туристів).

Я передав в місцеве управління фізкультури та спорту вимоги УЄФА та пропозиції НОКу щодо участі в тендері. Деякі пропозиції пролунали й з уст львів’ян. Ректор Львівської ветеринарної академії запропонував провести реконструкцію студентського містечка, яке влітку функціонувало б як двозірковий готель.

У листопаді 2005 року оберуть трійку кандидатів, з яких у грудні 2006 року й буде вибрано країну (чи країни) – господаря Євро-2012.

– Чи правда, що польська сторона наполягала на включенні Львова до переліку міст, які претендують на проведення поєдинків Євро-2012?

– Вони не наполягають, а лише пропонують. Ми тісно співпрацюємо з польською стороною, а з членом президії виконкому Польської футбольної спілки (PZPL) Адамом Ольковичем, який керуватиме оргкомітетом у Польщі, ми спілкуємося мало не щодня.

50 відсотків пам’яток культури України розташовано саме на території Львівщини, що, безумовно, зацікавить не лише польських туристів і дасть змогу забезпечити культурну програму.

– Як оцінюєте об’єднання чи, радше, підпорядкування колишнього Держкомспорту у Міністерство cім’ї та спорту?

– Я пережив вже кілька пертурбацій спортивного відомства. Моя позиція – Держкомітет має бути самостійною структурою. На представленні нового міністра Юрія Павленка у присутності Президента України я ініціював проведення “круглого столу”, присвяченого проблемам фізичної культури та спорту. На щастя, на обласному рівні нам вдалося зберегти окремі управління спорту. Проте зараз нам потрібно якомога більше давати працювати федераціям з видів спорту.

– Можливо, таке об’єднання викликала пропозиція про збереження посади за Миколою Костенком, який дискредитував себе, виступивши у ролі одного із найбільш затятих агітаторів Віктора Януковича? Невже не було іншої кандидатури спортивного міністра?

– У професійних якостях Костенка ніхто не сумнівається. Але я хочу, щоб ми чітко розділяли повноваження державного комітету і громадської організації, яким є НОК. Погодьтеся, що ми не можемо зараз звинуватити Януковича в ігноруванні проблем спорту. На засіданні генеральної асамблеї НОКу були пропозиції зняти з посади президента НОКу Януковича, бо він, мовляв, перебуває в опозиції. Але це його політична позиція, яка не впливає на роботу, а НОК є громадською організацією зі своїм статутом. На початку року, незважаючи на неприйняття бюджету, ми не зірвали жодного тренувального збору збірних України. Але на березень – ще не підписано жодної нової фінансової угоди.

– Але, попри те, Юрій Павленко та віце-прем’єр Микола Томенко все ж висловлювались про відставку Януковича за власним бажанням…

– Це питання радше політичне, нехай політики зустрінуться і вирішать проблеми між собою. А статут НОКу узгоджено з Олімпійською хартією МОК, тому має бути певна процедура відставки.

– Чи справді на призові олімпійцям в Україні торік було виділено більше коштів, ніж на дитячий спорт?

– Не знаю, Павленко заявив, що прокуратура, мовляв, щось там вже знайшла… НОК України – єдина громадська організація, яка оприлюднила в газетах свої надходження і витрати. Але не думаю, що прем’єр-міністр Янукович, будучи президентом НОКу, писав доручення з порушенням законодавства.

– Ваш відхід на роботу в оргкомітет з підготовки Євро-2012 вже назвали втечею на “хлібне місце”?..

– Я залишаюсь на посаді першого віце-президента НОКу. Адже у Львові я був присутнім і на науковій конференції в інфізі, і на нараді в обласному відділенні НОКу, де обговорювали проблеми підготовки до зимової Олімпіади в Турині.

Я отримував зарплатню лише в комітеті, тому мені складно було на рівних розмовляти з моїми колегами-нардепами або бізнесменами… Але сьогодні моя посада в НОКу лише допомагає мені в роботі в оргкомітеті: і тут на зустрічі з губернатором Олійником, і на переговорах у Польщі. А підготовка до тендера, за словами Віктора Ющенка, є загальнодержавним заходом. Тому коли мені натякають про відставку, я кажу: якщо хтось ще раз зможе вивести нашу державу на дванадцяте місце в світі – я перший потисну руку і піду на відпочинок…

– Чим ви займатиметесь у тому разі, коли в листопаді Україна і Польща не потраплять до трійки країн-претендентів на Євро-2012?

– Я про це думати навіть не хочу: через сім років Україна обов’язково буде господарем чемпіонату Європи.

Михайло РОМАНЯК

Источник: “Високий замок”

Новости партнеров

Комментарии: