Артем ФАВОРОВ: «Примеры Гравесена и Симонсена вдохновляют»

Артем ФАВОРОВ: "Примеры Гравесена и Симонсена вдохновляют"Лише у вересні він дебютував у Лізі Парі-Матч. За дуже короткий проміжок часу Артем Фаворов встиг стати одним з лідерів “Зірки”. За умови дефіциту якісних нападників здавалося, що не за горами трансфер футболіста у один з провідних клубів українськогочемпіонату. Однак у зимове міжсезоння Фаворов вирішив перебратися з Кропивницького у команду другої данської ліги. Зрештою, у Артема достатньо пояснень свого вчинку.

 

– Артеме, вам лише 22, не так давно ви визнавалися кращим гравцем Першої ліги, тепер тільки адаптувалися в УПЛ, але зважуєтеся на доволі несподіваний крок…

– Я давно мріяв перебратися у Європу і радий, що з’явилася така змога. Тепер все залежить від мене, тому хочу себе якнайкраще проявити. Вважаю, що це новий виклик і шанс для мене.

 

– Коли ви переходили з “Оболоні” в “Зірку”, то казали, що хочете закріпитися в елітному дивізіоні…

– Побачимо, як складеться моє життя. Це нова глава у моїй кар’єрі. Я дебютував у Прем’єр-лізі, тепер намагаюся здійснити свою мрію. Я все життя хотів спробувати свої сили у Європі. Це шанс довести собі, що я можу грати і прогресувати.

 

– Яким був ключовий аргумент при переході у данський “Вайле”?

– Менісказали про зацікавленість команди у моїх послугах. Далі я отримав пропозицію і погодився. По-перше, Данія – дуже потужна футбольна країна. Тут багато футболістів високого рівня. В Данії сильний чемпіонат навіть, якщо ми ведемо мову про другий дивізіон. Я мав змогу спостерігати за їхніми матчами і можу з впевненістю про це сказати. А ще тут вміють працювати з молоддю.

 

– У вас були інші варіанти продовження кар’єри?

– Немає змісту говорити про це. Розмов було багато. Найбільш конкретну пропозицію зробив данський клуб. Все пройшло швидко – буквально за тиждень залагодили всі моменти.

 

– “Зірка” віддала вас у оренду до кінця сезону?

– Так, у контракті прописана можливість викупу.

 

– З ким радилися, коли приймали рішення про переїзд?

– Перш за все, з рідними. Спілкувався з агентом. Батьки і брат підтримали мій вибір. Фактично рішення було одноголосним. Рідні сказали, що я потім шкодуватиму, якщо не поїду і не спробую.

 

– З українського чемпіонату у це міжсезоння пішло багато хороших виконавців. Один з кращих бомбардирів УПЛ Юрій Коломоєць став гравцем угорського МТК, ще один лідер “Ворскли” Сандро Кобахідзе переїхав у другий турецький дивізіон… Нинішня Ліга Парі-Матч безперспективна?

– Напевно, не мені судити. Я можу сказати лише про себе. Я зробив крок вперед і хочу розвиватися. Звичайно, якщо порівнювати нинішній чемпіонат і той, що був три-чотири роки тому, то рівень знизився. Багато залежить від економіки в державі.

 

– З переходом у “Вайле” ви виграли у фінансовому плані?

– Мені оголосили умови. Цифри кілька разів змінювалися. Проте це для мене не так важливо. Головне – грати у футбол. Хочу спробувати свої сили в іншому чемпіонаті, в новій країні. Літом я вже їздив у Хорватію, мені дуже сподобалося. В Данії також можна зростати. Не скажу, що цього немає в Україні, але я вважаю, що з “Вайле” у мене буде більше нагод, щоб потрапити у топ-чемпіонат.

 

– “Вайле” займає 9-ту сходинку у другому дивізіоні. Яке завдання у вашої нової команди на другу половину сезону?

– Тут завдання одне – вийти у елітний дивізіон. Різниця між нами і командою, що займає перше місце – 6 очок. “Вайле” – молода команда, тут багато легіонерів (з Бразилії, Словаччини, Фарерських островів, Колумбії,Кот-д’Івуару, Камеруну, США і навіть Суринаму та Китаю – Л.К.). “Вайле” багато забиває і мало пропускає. Думаю, ми зможемо все надолужити.

 

– Якщо буде певне представлення в колективі, то співатимите чи танцюватимете?

– Зі співом в мене не дуже (посміхається – Л.К.) Хоча щось домашнє можу заспівати… Можу Лєпса виконати. А ще міг би на барабанах зіграти (сміється –Л.К)

 

– Ви вже мали змогу ознайомитися з клубною інфраструктурою…

– Мені все дуже сподобалося – умови для тренування, матеріальна база клубу. Навіть важко якісь недоліки знайти, все дуже солідно. Єдиний мінус – побутова ситуація. Це місто доволі невелике, дуже важко підшукати квартиру. Найближчим часом все владнаю.

 

– Вайле – портове місто. Екскурсія вже була?

– Так, типове портове місто з населенням у 50 тисяч мешканців. Якщо чесно, то воно дуже красиве.Тут дуже багато торгових центрів. Жителі Вайле працюють до 16-ї години, а потім сім’ями відвідують ресторани, вечеряють, відпочивають. Містечко затишне, тихе і спокійне.Мені все подобається, я задоволений.

 

– В Україні зараз період тренувальних зборів. Яким є міжсезоння у Данії?

– Тренувальний процес вже триває. На даний момент я тренуюся за індивідуальною програмою з тренером з фізпідготовки і під наглядом головного тренера. Поки окремо від команди. “Вайле” зараз грає спаринги вдома, переважно з командами елітного дивізіону. Однак 8-го лютого ми відбуваємо у Туреччину на 12-денний збір. Матиму час, щоб адаптуватися в колективі.

 

– Чи знайомилися з новими партнерами?

– Мене представили команді, всі привітали. Відбулася бесіда з тренерським штабом. В колективі всі знають, що я приїхав з України. У “Вайле” є один камерунець, який спілкується російською. Загалом я використовую англійську, проблем з порозумінням немає. Головний тренер Андреас Альм повідомив, що команда використовує кілька тактичних схем і я, очевидно, виконуватиму трохи інші функції на полі, ніж в Кропивницькому.

 

– Якщо ви цікавилися історією нового клубу, то, мабуть, знаєте про видатних вихованців клубу. Майбутній гравець “РеалуТомас Гравесен переїхав з “Вайле” у “Гамбург“. Володар Золотого м’яча Аллан Сімонсен, що виступав у “Барселоні”, змінив “Вайле” на менхенгладбахську “Борусію”. Ви не проти зіграти у Бундеслізі?

– Про виступи у топ-чемпіонаті можна лише мріяти. Я хочу продемонструвати свої кращі навички і прогресувати, як футболіст і людина. Приклади Гравесена і Сімонсена надихають і я б дуже хотів повторити їхній шлях.

 

– На завершення хотів би поцікавитися долею ваших зелених оболонівських рукавичок, що стали мемом. У Данії зараз холодно, тому вони вам можуть знадобитися у “Вайле”?

– Я їх залишив вдома. Востаннє, коли вдягав їх у “Зірці”, ми виграли і я вирішив на мажорній ноті повісити їх на цвях (посміхається – Л.К.) В Данії повністю забезпечують всім необхідним, тому гратиму в нових рукавицях.

 

 

Источник: ПРО ФУТБОЛ

Новости партнеров

Комментарии: