Степан МАТВИИВ: “На игроков “Борисфена” большой спрос”

       Один iз аутсайдерiв футбольної першостi України бориспiльський “Борисфен” став справжньою грозою для команд, якi борються за вихiд у єврокубки. “Борисфен” спромiгся вiдiбрати очки у київського “Динамо”, донецького “Металурга”, днiпропетровського “Днiпра” та одеського “Чорноморця”. Як це не дивно, та такий злет спiвпав iз фiнансовими негараздами, якi переживають футболiсти. Не отримуючи зарплати, бориспольцi все одно б’ються у кожному матчi! Якi ж рецепти такого успiху? З таким першим запитанням журналiст “Експресу” звернувся до галичанина Степана Матвiїва, який нинi тренує “Борисфен”.

       – Рецепти простi, – каже Степан Олексiйович. – Мiй тренерський штаб та хлопцi добре виконують усi настанови. Нiякого секрету немає. Тактичнi задумки, якi ми вiдпрацювали на учбово-тренувальному зборi, дають плоди.

       – Якось я чув, що своїм пiдопiчним ви вiдкрито говорите: “Продавайтеся!”. Мовляв, може, хтось помiтить їх гру.

       – Ми справдi перебуваємо у глибокiй фiнансовi ямi. Хлопцям не платять чесно зароблених грошей. Гравцям у цьому колi жодного разу не платили премiальних. Тому я їм казав, щоб працювали на своє iм’я. Тодi й бiльш заможнi клуби їх заберуть. Гравцi мене послухали i нинi вони за свою кар’єру не переживають. На даний момент кожен футболiст “основи” “Борисфена” має запрошення вiд iнших команд.

       – Можна почути конкретнiше, який клуб i якого саме гравця хоче придбати?

       – Наразi я це тримаю в таємницi. Скажу лише, що попит великий. Моїми пiдопiчними цiкавляться українськi, росiйськi та навiть команди iз Заходу. Молодi гравцi – ласий шматок для заможних команд. У нас бiльшiсть гравцiв – молодняк. Вiзьмiмо того ж Карамушку, Хомiна, Чернiя, Деркача, Трусевича, Левiгу. Вони молодi, а досвiду не позичати. Тому за своє майбутнє вони не переживають.

       – А до вас вже хтось звертався iз пропозицiєю змiнити команду?

       – Звичайно, запрошень вiд iнших клубiв менi не бракує. Все-таки моя робота зацiкавила президентiв iнших клубiв. Яких саме – говорити зарано.

       – Тож можна говорити, що кiстяк “Борисфена” на чолi з тренером влiтку залишить команду?

       – Такий висновок робити передчасно. Ми чекаємо на змiни. Якщо матерiальне становище клубу полiпшиться, то менi вдасться вмовити хлопцiв залишитися. Сподiваюсь, керiвники київської областi обернуться до нас обличчям.

       – Нинi “Борисфен” нагадує iталiйськi клуби “Парма” та “Лацiо”, якi також грали не заради грошей, а заради iменi…

       – (Смiється). Я з вами цiлком погоджуюся. Радий за своїх пiдопiчних. Вони виконують мої настанови на всi сто вiдсоткiв! Звiдси й успiх.

       – Степане Олексiйовичу, ви не задумувалися над тим, що у негараздах “Борисфена” є iнший бiк медалi. Ви працюєте у безпрограшному варiантi, адже будь-яку невдачу можна смiливо списати на фiнансову яму клубу?

       – Нi, я так не думаю. Коли починається футбольний матч, усi ми забуваємо про фiнансовi бiди. Я вимагаю вiд хлопцiв яскравого футболу, вони мене слухають. Ми поступово переходимо в атакувальний футбол, аналiтично пiдходимо до тренувань, працюємо багато тактично. Я дозволяю гравцям iмпровiзувати на двох половинах поля: на своїй i на чужiй. Розумiю, що футбол вiд оборони нi до чого не призведе. Щоб втриматися у вищiй лiзi, нам треба бiльше уваги придiляти атацi.

       – Цьогорiч “Борисфен” став каменем спотикання для “Динамо”, “Днiпра”, “Металурга” та “Чорноморця”. На черзi – луцька “Волинь”?

       – (Смiється). Сподiваюся, що в недiлю в Луцьку вiдберемо очки у “Волинi”. Розумiю, що командi Кварцяного треба очки для того, щоб збiльшити шанси на вихiд в Кубок УЕФА. Та в нас також є завдання. Гадаю, нам до снаги буде лишитися в елiтному ешелонi. Кожна команда, яка посiдає нижче за десяте мiсце у турнiрнiй таблицi – наш конкурент у боротьбi за виживання.

       – Цьогорiч ви неабияк засвiтилися в українському футболi як тренер. Матвiїв-футболiст був маловiдомий?

       – Хоч я народився у Стрийському районi на Львiвщинi, проте в Галичинi нiколи вiдомим не був. На Київщинi, однак, мене всi знають. Починав свою кар’єру футболiста у черкаському “Днiпрi”, потiм одягав футболки “Борисфена”, iвано-франкiвського “Прикарпаття”, луцької “Волинi”, запорiзького “Торпедо”. А завершив свою кар’єру знову в Iвано-Франкiвську.

Олег ЗУБАРУК, газ. “Експрес”

Источник: Динамо Киев от Шурика

Новости партнеров

Комментарии: