ЕВРО-2012 в Польше и Украине – реальная перспектива

Сьогодні у Києві розпочалася двостороння нарада урядових делегацій, на якій обговорюється спільний план дій щодо участі України і Польщі в тендері за право проведення фіналу чемпіонату Європи з футболу в 2012 році.

Відкриваючи зустріч, Міністр України у справах молоді та спорту Юрій Павленко сказав, що рік України, який проводиться в Польщі в 2005-му, ще більше посилює нашу спільну роботу. Це співробітництво виходить за суто футбольні межі і розширюється на рівні Уряду, міністерств, включає в себе міжнародні, економічні, культурні, спортивні зв’язки. Цей проект має об’єднати нас і ще більше здружити на шляху до Євро-2012. Президент України Віктор Ющенко і Уряд підтримали цю ідею і будуть всіляко сприяти її втіленню. Переконаний, що у нас є всі шанси пройти першу фазу і потрапити у трійку, щоб потім виграти тендер. Президент національної федерації футболу, народний депутат України, член Виконкому УЄФА Григорій Суркіс зауважив, що він тільки вчора повернувся з Таллінна, де брав участь у засіданні Виконкому та ХХІХ Конгресу УЄФА. Там розглядалися питання стратегії розвитку футболу в Європі на подальші десять років. Особлива увага була приділена взаємодії УЄФА з ФІФА, з Євросоюзом та мас-медіа, розвитку і вихованню молоді, що має вирішальне значення для благополуччя футболу. „Звичайно, є свої проблеми в УЄФА, не без проблем і в наших футбольних асоціаціях. Ми повинні їх проаналізувати і позбутися, щоб успішно рухатися вперед.

Стосовно нашого спільного проекту, то ми маємо запропонувати УЄФА щось неймовірно фантастичне, аби здивувати Європу. На моє тверде переконання, європейський футбол повинен почати рух на схід. Наш головний аргумент у цій роботі: ми є центром нової Європи, центром зрозумілим, прогнозованим і перспективним. Справді, ми повинні вийти за рамки чисто футбольні і робити іміджевий наголос на історії, традиціях, культурі, а не тільки географії. Ми повинні залучити до цієї співпраці наші Міністерства закордонних справ. Зараз як ніколи європейські структури відкриті для нас. Наше спільне завдання – довести, що ми розпочинаємо нові стосунки в європейському футболі. Не приховую, що наші конкуренти – а це й Росія, Угорщина спільно з Хорватією, Греція, Туреччина, Італія – досить серйозні, і якщо відверто, то на сьогодні ми не готові до проведення фіналу чемпіонату. Стан інфраструктури, готелів, автошляхів, аеропортів, стадіонів порівняно з ними не на нашу користь. Однак ми хочемо, можемо і бачимо, як це зробити. Це реальна перспектива. Сьогодні в Європі, як і у світі, досить великим авторитетом користуються президенти України і Польщі, які підтримали і сприяють втіленню нашого задуму. Ми з моїм колегою Міхалом Лісткевичем маємо допомогти їм у цьому, залучити міжнародну спільноту, українські і польські діаспори. Ми повинні чітко поставити собі запитання, що цей фінал дасть нашим країнам, прорахувати до найменших дрібниць все, що принесе позитив обом державам, сприятиме їх ще більшій інтеграції до Євросоюзу. Я впевнений, що ми на правильному шляху і будемо робити все можливе, щоб вибороти цю перемогу”, – наголосив Григорій Суркіс.

Заступник Міністра національної освіти і спорту Республіки Польща Хенрік Голембієвські перш за все подякував українським друзям за можливість такої зустрічі та ту гостинність і дружелюбність, яку вони відчули з перших хвилин перебування на українській землі. Він підкреслив, що сьогодні як ніколи високий авторитет України в Європі. І цей фактор ми повинні використати у нашій спільній справі. Він офіційно підтвердив, що президент і Уряд Польщі вважаються палкими прихильниками втілення цього проекту в життя і висловлюють свою повну підтримку започаткованій справі.

Президент Польської футбольної асоціації Міхал Лісткевич запевнив присутніх, що польська громадськість живе цими ідеями і докладе усіх зусиль для їх здійснення.

Перший віце-президент НОК України, виконавчий директор Виконавчої дирекції з підготовки і проведення Євро-2012 Іван Федоренко наголосив, що головним у цьому спільному бренді повинно бути те, що ми є серцем Європи, зі спільними слов’янськими коренями і відомою слов’янською гостинністю. Уже зараз в Україні на рівні Уряду визначено робочу групу, яка займатиметься цим напрямком. До співпраці залучаються і висловлюють свою підтримку відомі політики, спортсмени, футболісти, артисти.

У другій половині дня гості ознайомилися з інфраструктурою Федерації футболу України, відвідали новий навчально-тренувальний комплекс імені В.Баннікова та медико-реабілітаційний комплекс АТ ФК „Динамо” Київ. Зустрілися з президентом ФФУ Григорієм Суркісом. Завтра, 23 квітня, у конференц-залі стадіону „Динамо” імені В.Лобановського учасники наради проведуть прес-конференцію за її підсумками.

Источник: ФФУ

Новости партнеров

Комментарии: