Юрий БЕНЬО: “Первенство Латвии будет доигрывать дубль “Венты”

У період зимового міжсезоння керівництво латвійської “Венти” здивувало футбольний світ гучними придбаннями та деклараціями про створення боєздатної команди, яка могла б на рівних конкурувати з європейськими грандами.

Граючим тренером “Венти” став вихованець львівської футбольної школи Олег Лужний. Під час переговорів Олег Романович наполіг на тому, щоб керівництво його нового клубу запросило на роботу екс-тренера “Карпат” Володимира Журавчака. Дебютант вищої ліги чемпіонату Латвії також підписав контракт із білоруським легіонером київського “Динамо” Олександром Хацкевичем. Угоди з клубом за схемою “1+1” уклали такі відомі латвійські футболісти, як захисник Микола Поляков, форвард Ігор Слісарчук і опорний хавбек збірної Латвії Валентин Лобанєв, який ще в першому колі чемпіонату виступав за запорізький “Металург”. Із “Карпат” до “Венти” перейшли капітан Юрій Беньо та голкіпер Мацей Налєпа. Селекційні новини “Венти” не обмежувалися футболістами – поповнився й тренерський штаб дебютанта елітного латвійського дивізіону. На допомогу головному тренерові Олегу Лужному та його помічнику Володимирові Журавчаку прийшли італійські фахівці Серджо Джовані та Роберто Ранті, які відомі футбольній громадськості за роботою з Невіо Скалою в донецькому “Шахтарі”. Джовані відповідав за фізичну підготовку футболістів, Ранті готував воротарів.

Грандіозний проект, який здивував не лише громадськість Латвії, а й Європи, тривав недовго. Нещодавно стало відомо, що “Вента” перебуває на межі фінансового краху, а імениті гравці роз’їжджаються. З проханням докладніше розповісти про ситуацію в латвійському клубі “Газета” звернулася до екс-капітана “Карпат” Юрія Беня.

– За який період керівництво “Венти” заборгувало вам зарплатню?

– Уже два місяці не виплачують зарплати. За таких умов не бачу сенсу залишатися в команді.

– Тобто акціонери клубу переоцінили власні можливості й вичерпали фінансові ресурси?

– Можна й так сказати. Чесно кажучи, важко сказати щось докладніше, оскільки не вникав у фінансові аспекти справи.

– Гравці клубу намагалися порозумітися з керівництвом команди?

– Якщо ми два місяці грали без зарплати, то це вже свідчить про те, що футболісти йшли назустріч керівництву команди. Мали розмову з адміністрацією, яка запевнила, що все впорядкує. Але, як бачите, це нічого не дало.

– А як відреагувало керівництво “Венти” на те, що ви покинули клуб?

– Річ у тому, що ініціатива покинути команду не належала футболістам. Керівництво сказало, що можемо роз’їжджатися.

– А як до цього поставився Олег Лужний?

– Безумовно, для нього це надзвичайно неприємно. Він запрошував гравців у “Венту”, крім того, прикро починати тренерську кар’єру з такої ситуації.

– Як, на вашу думку, все розвиватиметься далі?

– В останньому матчі за “Венту” грав другий склад, який також заявлений у чемпіонаті. Мабуть, дубль “Венти” дограватиме першість Латвії.

– Де плануєте продовжити кар’єру?

– У кожному разі чекатиму два місяці, доки почнеться трансферний період. Улітку закінчується мій контракт із “Карпатами”, тож шукатиму новий клуб. Наразі не знаю, де гратиму.

– Наскільки реально, що продовжите кар’єру в “Карпатах”?

– У “Карпатах” не гратиму. Мацей, може, виступатиме за них, позаяк його угода із “зелено-білими” ще чинна. Я пішов із “Карпат”, тому що керівництво команди не ставило завдання повернутися у вищу лігу. Якщо її сформують справді боєздатною, то є сенс повертатися до Львова. А так, не бачу змісту працювати в клубі, який перебуває на 10-му місці.

– Тобто хочете перейти в команду вищої ліги, при цьому не важливо, з якої країни?

– У команду вищої ліги або той клуб, який прагне вийти в елітний дивізіон.

– Ви стежите за виступами “Карпат”?

– Так. Вони дуже добре почали, а потім зазнали прикрих поразок. Наскільки мені відомо, в клубі склалася ситуація, як і рік тому, коли “Карпати” “вилітали” з вищої ліги. Можна сказати, що безнадійне становище. Завдання немає, й футболісти просто дограють сезон.

– Подейкують, що “карпатівцям” також не виплачують зарплатні…

– Не стверджуватиму, але це цілком реально.

Розмовляв Гліб Ваколюк

Источник: “Львівська газета”

Новости партнеров

Комментарии: