Петр ДЫМИНСКИЙ: “Я готов отдать “Карпаты” в аренду”

Попри сподівання галицьких футбольних уболівальників, львівські “Карпати” цього сезону вже не претендують на підвищення у класі. “Зелено-білі” й далі не можуть стабілізувати власну гру.

Вдало стартувавши у другому колі, ближче до завершення сезону львівська футбольна дружина втратила вже чимало очок у поєдинках із не надто сильними суперниками. В розмові з кореспондентом “Газети” почесний президент ФК “Карпати” поділився власною оцінкою виступу “зелено-білих” і планами реорганізації клубу.

– Як ви можете пояснити те, що в останніх семи поєдинках (розмова відбувалася ще перед матчем “Карпат” проти “Динамо-2”, – “Газета”) “Карпати” здобули лише п’ять очок?

– Не можна виокремлювати перші чи останні ігри. Потрібно зважати на те, чим нині є “Карпати”. На команду слід дивитися з огляду на те, може чи не може вона вирішувати те чи інше завдання. Хочу повернутися до головного – чого ми всі хочемо від “Карпат”? У мене складається враження, що коли у клубі все гаразд, то всі вихваляються цим. Коли “Карпати” переживають якийсь спад, ніхто не хоче докопатися до істини, яка впродовж щонайменше чотирьох років лежить на поверхні. Коли ми понизилися в класі, постало питання про відродження команди, яка могла б вирішувати головні питання. Для цього говорили про конкретні програми, про розбудову футбольного клубу. Наголошую на тому, що йдеться про розбудову не команди, а клубу. Позаяк команда – це лише десята частина того, що вболівальники спостерігають на футбольному полі. Безумовно, глядачів можна зрозуміти – вони воліють бачити лише добру гру “Карпат” і перемоги в кожному матчі. Повірте, що цього і хоче головний тренер, і гравці, і я також. Але чомусь складається враження, що, опікуючись футболом, маю ще й виправдовуватися перед кимсь за те, що сьогодні я невдаха. Хоча перед початком кожного сезону завжди чую обіцянки від влади допомогти команді. Особливо багато лунає їх тоді, коли до влади приходять нові керівники. Потім усе забувають, і воно переходить на зовсім інший рівень стосунків. Команда – це живий організм, вона не може не реагувати на ті чи інші події. Тож яке ставлення до “Карпат” із боку тієї ж преси, влади й уболівальників, так і футболісти реагують на це. “Карпатівці” є молодими людьми, до яких теж потрібно знайти підхід. Не кажу, що в нас погані вболівальники, вони добре розуміються на футболі. “Карпати”, думаю, можуть вирости в серйозну команду. Але для цього необхідно запастися терпінням.

На офіційному інтернет-ресурсі “Карпат” у розділі, де поміщено листування фанів, хтось написав, що Димінський заробляє на футболі величезні гроші, мовляв, мені потрібні якісь готелі чи стадіони. Можу з усією відповідальністю сказати вам: починаючи із завтрашнього дня, можу дозволити будь-кому в цій державі заробляти гроші на “Карпатах”. Якщо не купити, то принаймні готовий дати клуб у безкоштовну оренду. Нині клуб не має жодної заборгованості ні перед футболістами, ні перед іншими працівниками “Карпат”, комунальними підприємствами. Єдиною умовою буде те, що той, хто прийматиме ФК “Карпати” з нульовим балансом, повинен дати гарантію, що в такому ж стані поверне клуб після завершення терміну оренди. За таких умов я готовий віддати “Карпати” в оренду.

– Ви задоволені самовіддачею футболістів у останніх матчах?

– Я не задоволений навіть тими поєдинками, в яких “Карпати” вигравали, у мене абсолютно інший погляд на футбол. Не розглядаю першу команду “Карпат” як те, до чого прагну. Якщо намагатися довести щось комусь, можу зробити так, що “зелено-білі” відіграють сезон так, як ми хочемо. Але переконаний, що цього не потрібно ні мені, ні нашим уболівальникам. Хочу вибудувати системний підхід і структуру, яка не йтиме на поступки будь-якому футболістові. Ми повинні створити клуб, який матиме на кожне місце по декілька гравців. Тоді не виникатиме питань ані в журналістів, ані в тренерів щодо мотивації. Скажіть мені, як команда може нормально функціонувати, якщо вона не має гуртожитку для юних футболістів? Ми не говоримо про якісь гроші чи безкоштовні речі. Ще з часів розпаду Радянського Союзу цілі комплекси стоять порожніми та занепадають. Нині не можна вирішувати навіть питання продажу цих споруд ФК “Карпати”. Скажіть, будь ласка, скільки можна терпіти таке ставлення до футболу? Якщо він потрібен лише мені, то не варто ставити мені різноманітні запитання. А вболівальники нехай наберуться терпіння. Вже казав, що не маю наміру кидати футбол, але робитиму все так, як це бачу та залежно від своїх можливостей. Якщо футбол потрібен усім, то візьмімося за ті питання, які можна вирішувати.

– Як ви оцінюєте тренерську кваліфікацію Юрія Дячука-Ставицького?

– Безумовно, маю претензії до головного тренера, до гравців і до себе. Але час ще не вичерпано, наразі я не дійшов висновку, що Юрій Дячук-Ставицький – не той тренер, якого не потрібно “Карпатам”. Він має багато недоліків і чимало гарних рис. Головне, що хоче працювати і є патріотом клубу.

– Бразильський легіонер Батішта перебуває в “Карпатах” на оглядинах, які триватимуть півроку. Ви вже визначилися щодо подальшої долі темношкірого футболіста?

– Залишилося зіграти ще шість матчів чемпіонату. Все залежить від Батішти. Наразі він не виправдав покладених на нього надій. Забив лише один гол у другому колі (після матчу з “Динамо-2” – вже два, – “Газета”). З іншого боку, в нього є багато позитивних якостей.

– У період міжсезоння плануєте придбати для команди іменитих виконавців чи надалі покладатиметеся на вихованців “Карпат”?

– Покладатимемося на вихованців “Карпат”. Принаймні на 90%. Якщо когось придбаємо, то це буде футболіст дуже високого класу. Я бачу одну позицію, на яку наразі немає відповідного гравця в нашій команді. Нам потрібен вправний плеймейкер.

– Дехто з міських депутатів закидає, мовляв, ви повинні говорити про реорганізацію ФК “Карпати” не на прес-конференціях, а перед сесією міської ради…

– Насамперед, мене туди ніхто не запрошував. Є рішення міської ради дозволити будівництво торгового комплексу поблизу стадіону “Україна”. Незабаром відтоді мине два роки, а міські депутати не виносили на розгляд питання не те що про продаж, а навіть про оренду майданчиків. Якщо таке ставлення буде надалі, то про що взагалі можна говорити? Я не проти прийти і розповісти їм про реорганізацію ФК “Карпати”, але вони не виносять цього питання на розгляд. Віталій Загайний (керівник комунального підприємства “Спортресурс”, – “Газета”) говорить, що контрольний пакет акцій повинна мати міська влада. Я не заперечую, нехай навіть 100% акцій забирають. Лише радітиму за них і готовий бути пересічним спонсором, але нехай покажуть, що знають, як працювати в цій ситуації.

– Мабуть, для вас є принциповим питання щодо того, з яким майном місто ввійде до ВАТ “Карпати”, стосовно створення якого тривають активні розмови та дискусії?

– Я готовий без будь-якого майна дати весь клуб навіть міській владі в безоплатну оренду. Нехай вони заробляють гроші й утримують команду. Даватиму на розвиток клубу, залежно від тих послуг, які він робитиме Петрові Димінському, щомісячно 10, 20 або навіть і

50 тисяч доларів. Тим людям, які думають, що на футболі можна зробити великий бізнес, можу дати змогу заробити. Тим, хто говорить, що Димінському потрібні готелі, завжди відповідаю, що я можу дозволити собі в цьому житті все. Такі готелі, як “Львів” чи “Незалежність”, для мене не мають жодної цінності.

Розмовляв Гліб Ваколюк

Источник: “Львівська газета”

Новости партнеров

Комментарии: