Ринат АХМЕТОВ: “Я в Украине всегда буду чувствовать себя в безопасности”

Рінат Ахметов вже не спілкувався з пресою близько трьох місяців. Утім, сайту “Чемпіон” пощастило. Тележурналістом каналу ICTV Олександром Бутирським нам надано інтерв`ю президента “Шахтаря”, яке було записано після гри 26-го туру чемпіонату України з “Ворсклою-Нафтогаз”. У даному інтерв`ю Ахметов розповів про плани команди майбутнє, про бачення українського футболу та недавню зустріч з президентом України Віктором Ющенком.

– Ринат Леонідович, у матчі з “Ворсклою” було багато моментів, але мало голів. Що для вас головне в грі. Результат чи видовищність?

– Я думаю головне, що ми перемогли. Взяли для нас важливі три очки – це головне. Мені завжди подобається коли команда створює багато моментів і якщо ми сьогодні не реалізували, то зробимо це в наступній грі. Коли є нереалізовані моменти і видно, що команда грає в атакуючий футбол, а коли був один два моменти і забили один гол. Сьогодні забили, а завтра може і не вийти. У мене задоволення на душі і я переживав всі 90 хвилин поки гра не закінчилася.

– Два останні тури команда не демонструвала видовищного футболу. Тоді грали українці. Сьогодні так вийшло, що команда показала один із найвидовищніших матчів і був результат, але не було українців. Наскільки ці події пов`язані? Чи це фактор домашнього поля.

– Я думаю, що це так співпало. Ми демонстрували видовищний футбол і тоді коли в команді грали українські футболісти. Так само в нас не завжди виходили кращі матчі, коли не було українців.

– Кажуть, що в “Шахтаря” весняна стадія тяжка. З чим це пов`язано?

– Наразі у нас, мені здається, історична подія. Якщо мені не змінює пам`ять сьогодні чи завтра ми підписали контракт з паном Луческу. Сьогодні вже рік. А якщо подивитися як команда грає протягом року, то вона заслуговує на повагу і йде по правильному шляху. Не всі ігри ми можемо демонструвати красивий футбол. Були матчі, де ми не показували гарний футбол, але я сподіваюся що це позаду.

– Ми стали свідками як ви спілкувалися з Луческу в холі готелю “Донбас Палас” і по-батьківськи говорили щось Дуляю. Про що були розмова?

– Після кожного туру і кожної гри ми з Луческу зустрічаємося і обговорюємо, що було в грі. Ділимося враженнями. Що стосується Дуляя, то в мене зі всіма гравцями нашої команди дуже дружні, теплі відносини. Ігор також завжди приїжджає з сім`єю в готель, п’є чай по своєму розслабляється. Я його поздоровляв з перемогою а він мене.

– Сьогодні суперником “Шахтаря” була “Ворскла”. Наступні матчі будуть з грандами. Ви вже переживаєте?

– Ви знаєте, ми грали із “Борисфеном” я переживав всі 90 хвилин. Ми грали із “Закарпаттям” мені також було дуже тривожно. У будь-якому матчі розігрується три очки і не важливо чи ми граємо з київським “Динамо”, чи із “Закарпаттям”. І в кожному турі ми їх повинні брати. Звичайно, у “Металурга” Донецького клас футболістів вище ніж у “Ворскла”, чи “Закарпаття”. Тому я вважаю, що футболісти зіграють добре. А переживати я буду завжди.

– Уболівальники очікують, що можливий “золотий матч” визначить чемпіона, що ви цього приводу відчуваєте?

– Я вам скажу так, що вболівальники хочуть, щоб 19 черевня розігрувалися золоті медалі. Звичайно, ми хочемо їх розіграти трохи раніше. Наші плани трохи не співпадають з уболівальниками. Ми будемо намагатися грати на перемогу в кожному турі. І якщо нам пощастить ми можемо виграти чемпіонство і раніше.

– Наскільки для вас важливий фінал Кубка України. Що для вас Кубок?

– Для нас кубок – це подія. Нашу команду з ким би вона не грала завжди підтримує 25-30 тисяч фанів на чужому стадіоні. Ви представляєте як важко хлопцям добиратися. Для нас це завжди подія. Але спочатку ми готуємося до “Металурга”, “Дніпра”, а потім до фіналу Кубка України і зробимо все можливе, щоб завоювати Кубок.

– Чи поїде чисельна армія вболівальників “Шахтаря” на Кубок України?

– Я впевнений, що 30 тисяч уболівальників поїдуть підтримувати до Києва, а мільйони будуть вболівати біля екранів телевізора.

– На сьогоднішній день вас задовольняє якість гри команди. Це те, що ви хотіли бачити?

– Удосконаленню меж немає. Я вважаю, що команда грає в цікавий футбол. Сьогодні навіть незважаючи на рахунок 1:0, думаю, що вболівальники отримали задоволення. Мені здається нашим вболівальникам гра команди подобається, але ми не можемо кожен тур демонструвати видовищну гру.

– Ви спостерігаєте за тим, що робиться стадіоні. А саме поліпшення інфраструктури?

– Це головне. Якщо на команду ходять дивитися –це найголовніше, якщо ж стадіон буде пустий, то не буде важливо чи виграли чи програли. Значить ми щось робимо не так. Терміново тоді потрібно аналізувати і змінити стратегію. І я щасливий в цьому.

– Як часто вам вдається спілкуватися з рядовим уболівальниками. Які може вам кажуть не дуже приємні речі, чи навпаки?

– Я вам скажу так, що в неприємних речах дуже багато конструктивного. До цього потрібно відноситися філософськи. Не можна завжди чути лише те, що тобі подобається.. Обов`язково потрібно вислухати людину, знайти ізюминку, що ж він хотів сказати. Головне, що ця людина любить команду. Я іноді спілкуюся з уболівальниками. Інколи я ходжу по наших вулицях і спілкуюся в вболівальниками.

– Як проходить підготовка до будівництва нового стадіону?

– Я скажу головне – наші плани не змінюються і стадіон ми будемо будувати. Це наша мрія – це те чим я живу і буду намагатися довести це до логічного завершення. Все в силі і нині все залежить від наших підрядчиків. Ми плануємо здати стадіон у 2007 рік.

– Останні чотири місяці були не дуже легкими в нашій країні. Як за цей час змінювалася ваша амплітуда зайнятості футболом?

– Я вам скажу по іншому, що футбол – це монополіст мого серця. Якщо з мого серця вирізати футбол, то це без наркозу вирізати моє серце. Я без футболу не можу.

– Чи спостерігаєте ви за тими футболістами, які знаходяться в інших клубах в оренді?

– Я дуже задоволений Русланом Левігою і думаю, що містер Луческу запросить його на збір і дасть йому шанс потренуватися з командою. Я дуже хочу, щоб в Руслана все вийшло. Мені дуже подобаються наші гравці в “Іллічіввці” – це Адріан Пуканич, який показав хороший футбол. У цілому й “Іллічівець” бореться за місце в єврокубках. Ми за всіма слідкуємо і кожному надамо шанс. Точно також непогано виглядає і Бредун у Запоріжжі. Проти нас так грав, щоб запам’ятатися тренеру. Навіть встиг поскандалити з Воробеєм. Але це спортивні амбіції.

– Наскільки впливає пункт регламенту на те, що ви збираєтеся повернути орендованих гравців українців. Адже згідно регламенту на полі повинно бути не менше трьох українців з наступного чемпіонату?

– Я вас скажу так. Це питання більше не до мене. Це ФФУ і ПФЛ – це там закони. Моє завдання підкоритися. Якщо ви хочете мене запитати, чи це крок вперед чи назад. Я завжди проти штучних дій. Я завжди за те, що в моїй команді повинні грати ті, хто сильніше. Якщо буде більше українців, тим краще. Потрібно приділяти увагу дитячо-юнацькому футболу, а не займатися лімітами.

– Як у “Шахтарі” з дитячо-юнацьким футболом?

– Це наш пріоритет. Головний критерій – це скільки футболістів виховала наша школа. На сьогоднішній день я бачу, що підходять футболісти на яких звертає увагу головний тренер. Питання іншому, що це за п’ять хвилин не робиться. Потрібен час і потрібно терпіння

– У вас терпіння досить?

– У мене досить… Але все одно, я вважаю, що в нас велика проблема – відсутність кваліфікованих дитячих тренерів.

– Чи є на горизонті цікаві футболісти, які можуть підсилити “Шахтар” найближчим часом?

– Наші очі побачили деяких футболістів, яких ми хочемо бачити в нашій команді. Залишилося провести переговори. Все ще залежатиме від апетиту того клубу. Коли вони дізнаються, що їх гравцем цікавиться “Шахтар”, то в них такий апетит, що вони їдять 24 години на добу, щоб у нас грошей вистачило забезпечити їх апетит.

– Ви казали, що чемпіонат України з кожним роком зростає. Цей чемпіонат як Вам?

– Цей чемпіонат мене здивував. Якщо я не помиляюся він здивував багатьох. Сьогодні кожен тур і ми не знаємо що від нього очікувати. За чемпіонство йде боротьба в кожному турі. Ви звернуть увагу хто візьме участь в єврокубках? Там шалена боротьба і така ж серед тих команд, які можуть залишити вищу лігу. Якість чемпіонату росте. Я хотів би, щоб мене і наступні роки так само дивували. Якщо ми так і надалі будемо прогресувати, то ми йде в правильному напрямку. Іде інтрига. Раніше було як, тур і ми знаємо хто переможе і навіть приблизно з яким рахунком. Такого вже немає.

– Ви свого часу були за те щоб в чемпіонаті грали лише команди з гарними фінансовим становищем. Зараз є кілька команд, що “плавають”. На “Шахтар” матчі з ними якось впливають?

– Я хочу, щоб у наш футбол більше робили інвестицій. Тренери – це не фокусники. Коли є якісні футболісти тоді з тренера можемо і запитати про якість гри. Чим більше інвестицій тим більше ми побачимо інтриги і буде краща якість гри. Я і зараз кажу, щоб у футбол приходили люди з фінансами і щоб футбол любили більше ніж гроші.

– Якщо вам пропонують віддати в оренду футболіста. Яку команду ви оберете, багату чи перспективну?

– Я не кажу зараз про команди багаті. Є зараз необхідні потреби і їх потрібно хоча б мінімально задовольнити. Якщо в тому регіоні живуть бізнесмени і будуть давати гроші, то з часом їм уболівальники скажуть спасибі. Це ще не означає, що в одного клубу бюджет великий, а в іншого малий і що перший обіграє другого без проблем.

Я кажу про інше. З великими грошима команду, яка буде грати сильно в Європі можна не зробити, а з маленькими грошима її взагалі неможливо зробити. Ось в чому питання.

– Нещодавно стало відомо, щ фінал Кубка України судитимуть іноземці? Як ви до цього ставитесь?

– Я завжди підкоряюся правилам. Це потрібно адресувати у ФФУ та ПФЛ.

– В останніх роках у нас у футболі не було вже скандалів. Щось змінюється на горі українського футболу?

– Я сподіваюся. Чи ви вважаєте, що прийшов час поскандалити. Це питання потрібно адресувати всім президентам і з цього зробити висновок. Чи змінилося у нас щось.

– Деякий час вас не було в Україні і в уболівальників виникла тривога, різні чутки. Чи не пов`язано це з подіями навколо арешту Колесникова? Зараз в Україні ви відчуваєте себе в безпеці?

– Я в Україні завжди відчував себе, відчуваю і буду відчувати в безпеці. Що стосується мого від`їзду. Я в вже говорив, що мені не можна надовго їхати з країни. Відразу виникають чутки, що я країну залишив і продав усі свої активи.

– Це була якась бізнесова командировка?

– Це була бізнес-поїздка і мені потрібно було обговорити деякі деталі.

– Ви сказали про те, що у футбол бізнесмени вкладали більше коштів. Ви вважаєте, що зміна влади змінить якось ситуацію із цим. Вже щось змінилося?

– Якщо ви хочете запитати, чи змінилися наші плани з приводу інвестицій в “Шахтар”, то я вам скажу, що ні. Ми будемо інвестувати ще більше. Що стосується інших клубів, то потрібно адресувати це питання їм. Я дуже хочу, щоб вони також інвестували свої клуби так як і ми.

– Ви як досвідчений спортивний бізнесмен якісь зміни відчули?

– Я сподіваюся. Що інвестицій будуть, а футбол буде прогресувати. Цю гру люблять мільйони уболівальників і вона необхідна громадськості.

– Як проходить еволюція “Шахтаря” при Луческу?

– У нас в кожному турі “Шахтар” проходить аудит. Уболівальники приходять на стадіон і обговорюють, як команда зіграла в тому чи іншому матчі, чи вгадав тренер із замінами… Ми випереджаємо свого головного суперника на чотири очки і боремося за золото тому я задоволений виступом команди.

Наша команда трохи затрималася, але не надовго в Кубку УЄФА, ми вийшли в 1/8 фіналу Кубка УЄФА і програли “АЗ”, який повинен був грати у фіналі цього турніру. Я вважаю, що таких результатів в нашої команді не було. Я би оцінив роботу Луческу на добре.

– Ви задоволені виступом команди в єврокубках?

– Я задоволений роботою Луческу і гравців. Що стосується чи могли ми пройти “АЗ”. Думаю, так. Чому не пройшли – це вже інше питання. Це футбол.

– Чого не вистачило?

– Не вистачило рахунку на табло, голів в їх ворота.

– Це дипломатична відповідь. А для себе ви аналізували?

– Ми не заслуговувати в Донецьку програти 3:1. Я думаю що АЗ нічого не зробив, щоб забити три м’ячі, а в нас були моменти і їх не реалізували. Так сам як ми сьогодні не реалізували 5-6 моментів у грі з “Ворсклою” і могли зіграти внічию. Нас врятувала штанга.

– Як ви вважаєте, “Шахтар” заслуговує другого золота чемпіонату в своїй історії?

– Якщо ви хочете запитати в мене чи заслуговує “Шахтар” чемпіонства, я впевнений, що заслуговує (посміхається). Але його потрібно заслужити, а це значить ще виграти три тури і щоб інтрига була в Одесі. Якщо Шахтар переможе “Чорноморець”, то ми вже чемпіони. Кожний тур – це золота інтрига.

– Футбол забирає багато нервів. Фіаско в єврокубках, вони зробили вас сильніше?

– Футбол – це любов, а любов – це страждання. Кожний тур – це страждання. Коли ми програємо ми засмучені, коли виграємо найщасливіші. Радуємося як діти, ділимося враженнями. Загартуватися тут не можливо. Я набираюся досвіду. Я живу футболом і від цього отримую задоволення. Якщо є інвестори, які хочуть вкласти кошти у футбол і задають собі питання, а навіщо? Вони отримають смак до життя, відчують, що таке щастя. Можна позбутися грошей і стати щасливим.

– Ви коли розпочинали президентом клубу у вас було мало досвіду. Зараз ви функціонер. Яка специфіка вашої роботи. В чому ключ успіху спортивного менеджеру. Як створювати такі команди?

– Головна задача – ефективно інвестувати кошти. Ось формула успіху – це й у футболі і в бізнесі. Головне чітко розуміти куди вкласти долар. А що стосується досвіду, то я придбав досвід у висловлюваннях. Я пам’ятаю, як я лише один рік був президентом клубу і була прес-конференція, де були журналісти і мені задають питання. Які ваші цілі, а я кажу, що я зроблю все можливе щоб ми стали чемпіонами України. Всі журналісти сміються. Я не зрозумів чому вони сміються. Мені навіть кривдно стало. Виявляється це було смішно. Що саме замахнувся на чемпіонство, а де ж київське Динамо…? Пройшли роки і всі впевнилися в тому, що у “Шахтаря” чемпіонські амбіції. Шахтар завжди буде боротися лише за золото. Так само я колись сказав, що наше завдання вигравати європейський Кубок . Ми сьогодні дивимося на росіян і ЦСКА вже у фіналі Кубка УЄФА, а могли бути й ми там. Могло бути і київське “Динамо”. Не потрібно боятися казати про свої цілі.

– Ви сказали, що потрібно знати як вкласти долар. Які складові цього успіху, якщо це не секрет?

– Куди вкласти долар – це може бути інтуїція, яка основана на глибокому аналізі. Моя формула успіху складається з трьох складових. На перше місце я ставлю любов. Справу потрібно любити. На друге місце я ставлю віру. Вірити в позитивний остаточний результат. І на третє місце, я ставлю знання. Знання шляху, який приведе до успіху. І формула складається з любити, вірити та знати. Якщо я справу люблю, і вірю і знаю як це зробити, то результат в нас буде.

– Зараз структура клубу “Шахтар” чимось нагадує фінансову?

– Зробити футбольний клуб прибутковим, я думаю, що на Україні поки не можливо. Але ми до цього повинні йти і я думаю, що з часом це все буде. Колись я з цього приводу сказав так. Скільки коштує футбольний клуб “Шахтар” на Україні? Я вам відповім. Нуль. Нічого не коштує. Чому? Тому, що візьмете клуб ви зрозумієте, що кожний рік потрібно інвестувати туди великі кошти. Скільки такий клуб коштує в Англії. Я вам можу сказати, що МЮ кілька років назад продавали за 1 мільярд доларів – це 51 процент. У мене немає можливості взяти свій клуб на плечі і перевезти в Англію, щоб він коштував мільярд. А щоб так було потрібно зробити з України Англію і бізнесмени повинні інвестувати гроші в країну, щоб рівень життя зростав , щоб інфраструктура нашої країни покращувалася і робилася європейською і тоді наш футбол вийде на новий рівень.

– Ви могли б прокоментувати ситуацію навколо арешту акцій київського “Динамо”?

– Я досконально цю ситуації не знаю . Я можу вам сказати про “Шахтар”. Якщо хтось хоче купити акції донецького “Шахтаря” і разом зі мною інвестувати туди душу і серце і капітал, то я залюбки дам йому руку. Можливо мені це буде цікавіше і легше. Звичайно, контрольний пакет я продавати не буду. Тим не менш.

– Ви людина яка співчуває “Динамо” і Суркісам. Чи ви тримаєте нейтральну сторону?

– Я вже не один раз коментував це. Там є судові справи і суд повинен поставити всі крапки над “і”. Не можу я це коментувати.

– Хто володар акцій “Шахтаря”?

– Група СКМ є акціонером “Шахтаря” і ніколи інших акціонерів не було і навіть бажаючих не було. Будь-ласка приходьте.

– Група СКМ – ваша на 100%?

– Так.

– Моуріньо в “Челсі” отримує гарні підйомні за виграш чемпіонату чи іншого турніру, Як з цим буде в Луческу? Чи буде більше отримувати пан Луческу при виграші якогось турніру?

– Я думаю, що Луческу буде дуже сильно задоволений від того, що він виграє чемпіонство та Кубок. І вболівальники будуть йому аплодувати. Що стосується всього іншого – це комерційна таємниця.

– До Луческу у вас повна довіра?

– Так, я йому довіряю. У нього є право на помилку. Якщо людина не має прав на помилку – це вже якийсь тягар. Ми всі маємо право на помилку, ми ж живі люди.

– У вас була зустріч з Ющенком?

– Так, і вона носила дуже конструктивний характер.

– Про що ви говорили?

– Ми говорили про майбутнє про те, що наше завдання підняти рівень життя населення, щоб бізнес був прозорий. Щоб бізнес був соціально відповідальним, щоб бізнес чесно платив податки і з гідністю дивився людям в очі.

– У розмові з президентом про “Шахтар” говорили?

– Я привів такий приклад президенту. Що у мене немає можливості щоб підняти вартість нашого клубу і перевезти його в Англію. Значить наше завдання з України робити Англію. Це нормальне завдання і весь бізнес повинен робити це завдання.

– Запрошували Ющенка на футбол у Донецьк?

– У мене не було такої можливості, але якщо буде президент в Донецьку і прийде на футбол, ми будемо задоволені.

– На зустрічі з президентом ви відчули, що прозорість бізнесу – це найближче майбутнє України.

– Я вірю в це.

Олександр Бутирський, ICTV

Источник: champion.com.ua

Новости партнеров

Комментарии: