Представители ФИФА высоко оценили деятельность ФФУ

Учора в Україні завершився триденний семінар ФІФА з довгострокового планування розвитку національної асоціації. У його роботі брали участь керівник представництва ФІФА в СНД Валерій Чухрій та консультант ФІФА Олександр Чернухо. Представники Міжнародної футбольної асоціації провели зустрічі з адміністративним апаратом ФФУ та ПФЛ України, зустрічалися з представниками асоціативних членів національної федерації. Учасники семінару ознайомилися з основними принципами, за якими надається матеріально-технічна допомога ФІФА в рамках програми „Гол” та з досвідом провідних футбольних країн. Сьогодні представники ФІФА та перший віце-президент ФФУ Олександр Бандурко спілкувалися з вітчизняним журналістами і підбили певний підсумок роботи в Україні.

– Протягом останнього часу ми побували в 9 країнах СНД, де проводили подібні семінари, – сказав Валерій Чухрій. – вивчали досвід кожної окремої асоціації. Ми з колегою представляємо відділ розвитку футболу, до підрозділу якого входить і програма надання матеріально-технічної допомоги „Гол”. У рамках реалізації цієї програми окрім фінансової надається й освітня допомога.

Фахівці ФІФА проводять освітні семінари з різних напрямів розвитку українського футболу – починаючи від дитячо-юнацького й завершуючи курсами для арбітрів. Один із 12-ти офісів Бюро програми „Гол” знаходиться у Москві. Програму було створено 1999 року за ініціативи президента ФІФА Йозефа Блаттера і затверджено на Конгресі Міжнародної футбольної асоціації. Слід зазначити, не кожна асоціація має право на участь у цій програмі. В цьому контексті йдеться про національні асоціації, котрі мають статус таких, що розвиваються: з 205 асоціацій-членів ФІФА допомогу отримують 170 федерацій. Кожна з них отримала 400 тисяч доларів. У сезоні 2002-2003 років Конгрес ФІФА визнав виконання програми успішним. Таким чином зараз реалізовується наступна програма – „Гол-2”.

Допомога передбачає розвиток „проблемних” напрямів національного футболу, зокрема поліпшення інфраструктури кожної з цих федерації, що в нашому варіанті включає будівництво адміністративної споруди ФФУ або полів. Може надаватися і технічна допомога: проведення курсів чи семінарів. Федерація не отримує цих коштів на власний рахунок, ФІФА їх перераховує компаніям, котрі забезпечують виконання тих чи інших замовлень у рамках програми. Окрім цього щорічно ФІФА надає кожній національній асоціації матеріальну допомогу в розмірі 250 тисяч умовних одиниць, котрі федерація може витрачати на власні потреби, окрім 10 відсотків, передбачених спеціально для жіночого футболу. Решта спрямовуватиметься на розвиток дитячо-юнацького, пляжного, міні-футболу та інших напрямків. У підсумку кожна з 205 асоціацій, що отримує фінансову допомогу, звітує перед аудитом ФІФА щодо витрачених коштів.

Повторюся, ми проводимо цикл різноманітних семінарів, спрямованих на підвищення освіти футбольних функціонерів. Зважаючи на широкопрофільну діяльність ФІФА стосовно її членів ми й займаємося довгостроковим плануванням діяльності кожної окремої федерації, що передбачає чотирирічний цикл – звітно-виборними Конгресами.

Щодо Федерації футболу України проект „Гол” втілюватиметься у будівництві навчально-тренувальний центр для національних збірних команд України в Гореничах. Вже найближчим часом там буде збудовано футбольне поле зі штучним покриттям третього покоління. За словами Йозефа Блаттера, відразу після його встановлення розглядатиметься питання стосовно встановлення наступного поля.

Хочу подякувати представникам вашої федерації футболу: організація та розвиток футболу проводяться на досить високому рівні. Ми вважаємо ФФУ однією з кращих національних федерацій на пострадянському просторі. Мені дозволяють говорити про це реальні факти. Виступи ваших юнаків у фінальних частинах чемпіонату Європи, другий поспіль вихід до світової першості вашої юнацької збірної, лідируючі позиції головної команди країни у відбірній групі ЧС-2006, впровадження державної Комплексної програми розвитку футболу на 4 роки, виступ української пляжної збірної на чемпіонаті світу, тоді як в ФІФА не завершено роботу над регламентом – яскраво свідчать про досягнення вашого футболу.

Ми плануємо взяти під власну опіку Міжнародний турнір пам’яті Віктора Баннікова, а також провести міжнародний товариський турнір серед національних жіночих команд СНД, серед учасників якої була і українська команда. Найближчим часом відвідаємо Вірменію, Росію та Казахстан з подібним візитом.

Олександр Чернухо підкреслив, що в українській національній асоціації досить широко розвинута адміністративна структура управління. „Маємо на меті залучити ваших співробітників для передання досвіду іншим асоціаціям СНД. Ми рекомендуватимемо їм переймати досвід, напрацьований федерацією України. Ми раді, що ваша команда перебуває у безпосередній близькості до фінальної частини світової першості. Вихід вашої країни до фінальної частини такого представницького форуму вважаємо випередженням часу. І проведена вами грандіозна робота дала свої плоди і, переконані, сприятиме нарощуванню обертів українського футболу”, – сказав він. Олександр Бандурко подякував представникам ФІФА і підкреслив вагоме значення спільної діяльності національної федерації та ФІФА.

Источник: ФФУ

Новости партнеров

Комментарии: