Кто “покупал” австрийский клуб для Суркиса?

Цікавого розвитку подій набуває ситуація довкола ймовірної купівлі президентом “Динамо” Ігорем Суркісом клубу елітної австрійської ліги “Вакер Тіроль”.

Нагадаємо, з чого все розпочалося. В першій половині травня як мінімум два австрійські інтернет-ресурси – сайти salzburg.com та tirol.com – повідомили про те, що президент київського “Динамо” Ігор Суркіс прагне стати власником клубу-середнячка австрійського елітного дивізіону “Вакер Тіроль”.

За інформацією salzburg.com, питання продажу клубу мали б вирішити 11 травня, тоді як tirol.com повідомляв, що 15-го. Крім Суркіса-молодшого, на клуб, який нині переживає фінансову кризу, претендував і 49-річний Ґергард Штрелє, австрійський бізнесмен. Як зазначає salzburg.com, хто б не придбав “Вакер Тіроль”, йому довелося б сплатити 700000 євро боргу, який має клуб.

Неабияке зацікавлення викликає обізнаність обох австрійських інтернет-видань, хто такий “мільярдер Ігор Суркіс” (цитата із salzburg. com), і в якій ситуації опинився він і “Динамо”.

Сайти зазначають, що Ігор Суркіс – це український олігарх, а також розшифровують це таке популярне в нас і, мабуть, мало кому відоме в Австрії поняття. “Уміння бути олігархом ґрунтується на перетворенні державної власності в приватну завдяки урядовим рішенням. Дюжина олігархів захопила у свої руки економіку України. A населення живе на злиденну платню 80 євро на місяць. Брат Ігоря – Григорій Сукріс, який є президентом федерації футболу України, – контролює четверту частину обласних електростанцій. Окрім того, у його власності газети, телебачення, частки в металургійному бізнесі”, – пише tirol. com, зазначаючи, що футбол – одне з хобі братів Суркісів. Також сайт пояснює своїм читачам зацікавленість Ігоря Суркіса у придбанні австрійського клубу, проводячи паралель з іншим українським олігархом – президентом “Шахтаря” Рінатом Ахметовим, який, за інформацією інтернет-ресурсу, цікавився придбанням “Аустрії”. Отож tirol.com пише: “Остaннiм чaсoм oлiгaрхи перебувають у нeпeвнoстi. Нeщoдaвнo oбрaний Прeзидeнт Укрaїни Віктор Ющeнкo нaмaгaється oбмeжити влaду мiльярдeрiв. Taке ж захоплення футбoлом виявляє щe oдин oлiгaрх – Рiнaт Aхметoв. Вiн цiкaвився зaльцбурзькoю “Aустрiєю”. Aлe йoгo випeрeдилa фiрмa “Рeд бул”.

Після цих повідомлень настало певне затишшя, і лише 23 травня вже український інтернет-ресурс champion. com.ua з посиланням на австрійську газету “Кронен Цайтунг” повідомив, що Суркіс утратив зацікавлення “Вакер Тіролем”, оскільки виявив багато проблем у команді. Про це йдеться у статті під назвою

“З України – відмова”.

Крім того, що Ігор Суркіс відмовився інвестувати кошти у “Вакер Тіроль”, “Кронен Цайтунг” написала, що президент “Динамо” переключив увагу з Австрії на Німеччину, а саме “на одну з команд Баварії”.

Однак на цьому історія не завершилася. Невдовзі після того, як вийшла стаття “З України – відмова”, з’явилося повідомлення начебто департаменту зі зв’язків з громадськістю клубу “Вакер Тіроль”, в якому спростовують інформацію про те, що Ігор Суркіс вів із клубом бодай якісь переговори щодо його придбання. По це повідомив інтернет-сайт “Спортобоз”.

У заяві менеджера департаменту зі зв’язків із громадськістю “Вакер Тіроля” Маттеуса Шінтке йдеться: “Нині ми завершуємо власне розслідування того, що стоїть за публікаціями в українській і австрійській пресі на цю тему. Проте вже зрозуміло, що ім’я нашого клубу намагалися використати в брудній грі українські та російські бізнес-кола”.

Виникає закономірне запитання, до чого тут російські бізнес кола? Річ у тім, що, за словами Шінтке, матеріали стосовно можливої купівлі “Вакер Тіроля” Суркісом у австрійській пресі публікували на правах реклами. А кошти за рекламу переказували з однієї з офшорних компаній. “Нам наразі не відомо, кому належать офшори, з яких надходили гроші за ці публікації, але в українських медіа про них широко пишуть як про такі, що належать бізнесменові Костянтину Григоришину”, – сказав Шінтке. Ось тепер і зрозуміло, звідки взялися “російські бізнес-кола”. Адже саме з ім’ям російського бізнесмена Костянтина Григоришина пов’язують судову тяганину довкола акцій “Динамо”. Також піарник “Вакер Тіроля” зазначив, що “ця ситуація дуже скандальна” і, на його думку, клуб звертатиметься до послуг юристів. Слід звернути увагу на першоджерело в Україні, яке поширило інформацію-спростування від австрійського клубу. Як уже зазначали, це – сайти “Спортобоз”, oligarh.net, які подали одну й ту ж статтю під назвою “Австрійський “Тіроль” “заплатить” Григоришину за PR судовим позовом” з різницею у 40 хвилин (якщо дивитися на час, вказаний поряд із назвою матеріалу). А судячи з тону публікацій, присвячених “війні” між Григоришином і Суркісом, обидва ці інтернет-ресурси симпатизують останньому.

Тож цілком ймовірно, що “качка” про те, що Суркіс-молодший хоче придбати “Вакер Тіроль” може бути і справою рук Григоришина (згідно з припущенням “Вакер Тіроль”), і, власне, піарників президента “Динамо”, які в такий спосіб намагаються очорнити чи не головного нині опонента, якщо не ворога, Ігоря Суркіса.

По коментар щодо цієї ситуації “Газета” звернулася і в прес-службу “Динамо”. Прес-секретар київського клубу Сергій Полховський сказав: “Тут навіть немає що коментувати. Щойно з’явилася інформація про зацікавлення Ігоря Суркіса “Вакер Тіролем” в інтернеті, а це було приблизно тиждень тому, я особисто відразу ж зателефонував до президента “Динамо” і попросив його прокоментувати ці повідомлення. Він на це відповів двома словами: “Нісенітниця і провокація”.

Захар Федорак

Источник: “Львівська газета”

Новости партнеров

Комментарии: