Андрей БАЛЬ: “Не забывайте, что наши соперники – тоже не “пионеры”

       Наступного тижня національна збірна України розпочинає підготовку до відбірних матчів чемпіонату світу 2006 року з командами Казахстану (Київ, 4 червня) і Греції (Пірей, 8 червня).

       Останніми новинами з тренерського штабу головної команди держави з кореспондентом “ВЗ” поділився помічник головного тренера команди Андрій Баль.

       – Андрію Михайловичу, у розширеному списку збірної було 26 футболістів, натомість на збір викликали лише 22-х. Хто залишився за бортом?

       – Ми пильно стежимо за грою наших збірників, тому вирішили зупинитись саме на такій кількості. Новачків на збір вирішили не викликати. А до розширеного списку команди також входили дніпропетровці Олег Венглинський і В’ячеслав Шевчук, киянин Віталій Рева та одесит Владислав Ващук. Якщо, не дай Боже, в останніх іграх хтось травмується, ми викличемо цих хлопців із резерву. За словами тренерів команд, де виступають кандидати до збірної, наразі ніхто не має проблем зі здоров’ям. Але попереду ще ігри чергових турів в Україні (а також фінал Кубка країни) і Росії. Завершився сезон лише в Андрія Вороніна.

       Футболісти зберуться на базі в Кончі-Заспі 30 травня. Кияни і донеччани, які в неділю гратимуть у фіналі Кубка України, вже будуть у столиці. Лише Андрій Шевченко, який у понеділок зіграє благодійний матч у Мілані, під’їде пізніше. Ми до останнього моменту будемо стежити за виступами наших футболістів (зокрема, у середу на поєдинку “Шахтар” – “Дніпро” був присутній Олег Кузнецов).

       – А як розподіляються функції між членами тренерського штабу?

       – Ми наперед визначаємо для себе список матчів, які маємо відвідати, для перегляду кандидатів до збірної. Все інше узгоджується з головним тренером Олегом Блохіним.

       – Якщо судити з кількості викликаних футболістів, “Дніпро” й надалі є базовою командою для збірної України. Тим часом зараз ходить багато чуток (особливо після домашнього фіаско дніпропетровців у грі проти аутсайдера “Закарпаття”), що футболісти цього клубу просто “сплавляють” тренера Кучеревського?

       – Я б порадив журналістам коректно висловлюватись на цю тему. Ми детально проглядали цей матч і вважаємо, що ужгородці заслужили цю перемогу з рахунком 3:0. Футбол не терпить неповаги до суперника, як це було зі сторони господарів.

       – Після весняних невдач наших провідних клубів у єврокубках почастішали розмови про те, що необхідно ввести ліміт на легіонерів. Приміром, у складі “Шахтаря” часом на полі немає жодного українця…

       – Справа Луческу – кого він вважає за потрібне поставити у стартовий склад. Він вирішує завдання, які перед ним поставило керівництво клубу. А з іншого боку, введення ліміту справді вкрай необхідне. Українські футболісти повинні мати можливість виходити на поле, бо незабаром може так статись, що нікого буде й до збірної викликати.

       – Тренери збірної нарікають, що навіть у нашій “молодіжці” наразі немає потенційних гравців для національної команди. Прокоментуйте це.

       – Молоді футболісти мають грати в основних складах своїх команд, як це було за часів Союзу. А якщо більшість з них мають практику серйозних матчів лише у молодіжній збірній, то зрозуміло, що прогресуватимуть вони повільно. Скажімо, я потрапив з львівських “Карпат” до дорослої збірної СРСР у 22-річному віці. Але з більшістю футболістів – Безсоновим, Балтачею, Дем’яненком, Хідіятулліним, Оганесяном та іншими – я грав за молодіжні та юніорські збірні. Тому мені простіше було адаптуватись до вимог тренерів.

       Проте деякі кандидатури з команди Олексія Михайличенка ми обговорюємо, але не виносимо їх на широкий розсуд, аби хлопці потім не зазнались.

       – Часом циркулюють ідеї щодо підсилення збірної кимось із “незаграних” за свої країни іноземців – зокрема бразильцями Рінконом, Родольфо? Навіть Григорій Суркіс висловлювався на цю тему, та й, приміром, досвід залучення поляками до “кадри” того ж Олісадебе можна вважати позитивним…

       – Якщо названі вами футболісти, будучи громадянами України, віддаватимуться грі і вболіватимуть серцем за команду, то чому б ні.

       – Лідерство збірної України в групі спричинилось до того, що кожну гру команди тепер називають вирішальною…

       – Ми не можемо собі дозволити втрачати очки. І не забуваймо, що наші суперники – також не “піонери”.

       – Помітно, що у тренерському штабі збірної України існує жорстка система субординації. Приміром, у поїздках жоден із помічників Олега Блохіна без його “відмашки” не піде на контакт з журналістами?..

       – Так і має бути. Головний тренер несе найбільшу відповідальність за результат. Така субординація є виявом поваги до його посади.

       – У Львові, як тільки погано грають “Карпати”, відразу згадують, що є такий тренер Баль…

       – То в позитивному сенсі згадують, чи як? (Сміється.) Ніхто до мене не звертався про співпрацю. Свого часу були деякі розмови, але до логічного завершення вони не доходили. Я переживаю за рідні “Карпати”, але зрозуміло, що зараз я працюю помічником головного тренера збірної України.

       – Але Павло Яковенко однією із причин своєї відставки з посади тренера української “молодіжки” назвав “професійну деградацію”. Ходять чутки, що з поверненням у Росію Анатолія Бишовця його колишній вихованець Олексій Михайличенко може перебратись у московське “Динамо”…

       – Це означає лише те, що в Україні є хороші футбольні тренери, яких цінують у світі. Особисто для мене такої проблеми не існує. У клубі ти постійно працюєш з футболістами, а специфікою роботи в збірній є те, що бачишся з ними не так часто. Тому складніше звести до спільного знаменника стан їхньої спортивної форми.

       – У Львові досі згадуть неймовірно багатий на молоді таланти склад “Карпат” кінця 70-х років минулого століття – Баль, Юрчишин, Думанський, Суслопаров, Родін, Батич, Дубровний… Досі подейкують, що цю команду Іштвана Секеча розвалили штучно створені угруповання, які пересварились між собою за квартири, машини та інші матеріальні блага…

       – Ну ви, взагалі, підставляєте мене такими запитаннями. Жодних угруповань у тодішніх “Карпатах” не було. Ніхто нікому не заздрив. Але до футболістів дуже погано поставилось тодішнє керівництво області, міста, профспілок. Хоча я не маю на увазі куратора команди – покійного директора заводу “Електрон” Петровського. Але це тема для окремої розмови.

       – Ваш прогноз на результат фіналу Кубка України?

       – Впевнений, матч вийде цікавим, бо і “Динамо”, і “Шахтар” перебувають у рівних умовах.

Михайло РОМАНЯК

Источник: “Високий замок”

Новости партнеров

Комментарии: