Дивок Ориги – спящий вулкан «Ливерпуля». Путь, статистика и перспективы игрока

Дивок Ориги - спящий вулкан "Ливерпуля". Путь, статистика и перспективы игрокаЗовсім недавно відгримів тріумфальний для “Ліверпуля” фінал Ліги чемпіонів. Уся Європа не перестає говорити про нових переможців. Проте не варто забувати і про несподіванки єврокубкового сезону та так званих прихованих героїв.

 

Ще півроку тому у нього не вірили навіть фанати “Ліверпуля” та місцеві медіа, адже кар’єра цього хлопця хвилеподібно рухалася від “дуже перспективного молодого футболіста” до “того, хто не виправдовує сподівань”, від ледь не “persona non-grata на Енфілді” до “того, чиїм ім’ям принц Гаррі назве свого сина”. Дівок Орігі привернув до себе увагу на бразильському Чемпіонаті світу у 2014-у у складі збірної Бельгії. Після того, як тоді ще дев’ятнадцятирічний Орігі забив єдиний гол у ворота збірної Росії, принісши перемогу своїй команді, йому посипалися пропозиції від європейських грандів. Молодий бельгієць віддав тоді перевагу “Ліверпулю” під керівництвом Брендана Роджерса. І хоча його одразу ж вирішили залишити в “Ліллі” ще на один сезон на правах оренди, сумнівів, що він стане майбутньою зіркою мерсисайдців, тоді не виникало. Проте саме із цього моменту і почалося гойдання між хорошою формою та травмами, між важливими голами та їх відсутністю.

 

У “Ліллі” із 52 ударів бельгійця менше половини виявилися точними і лише 8 із них перетворилися на голи. Також, він зробив 3 гольові передачі, що, в принципі, задовільно. Якщо, звісно, не враховувати, що він грав на потужному лівому фланзі французької команди. Після повернення до “Ліверпуля”, Орігі почав забивати вже із приходом Юргена Клоппа на посаду головного тренера. Хоча етап під назвою “почав забивати” вилився лише у 5 голів за 16 матчів сезону, втім 2 з них стали по-справжньому ключовими і дали підґрунтя для амплуа Орігі — вони були забиті у чвертьфіналі Ліги Європи проти дортмундської “Боруссії”, колишньої команди Клоппа. Уже під кінець сезону він зазнає травми у ліверпульському дербі, що завадило йому завершити чемпіонат та євросезон на високій ноті. Втім, його показники покращали у порівнянні із попереднім сезоном. Серед 24 прострілів уже 71% із них виявилися точними, а також він почав частіше вигравати у боротьбі за м’яч (61% відборів проти 50% у минулому сезоні).

 

Але тут шальки терезів знову переважили на сторону спаду, і сезон 2016/2017 видався дуже контроверсійним. Із 34 матчів, у яких Дівок Орігі брав участь, він 14 разів потрапляв до основи команди, зумів навіть забити 8 голів та віддати 3 гольові передачі. Загалом, зважаючи на обмежений час перебування на полі, 11 балів у системі “гол+пас” — результат не такий вже і поганий. Зате показник успішних відборів м’яча та ударів у площину воріт погіршився (36% і 41 удар відповідно). І хоча це можна пояснити тим, що всього він відіграв на 650 хв менше у порівнянні з попереднім сезоном, очікувань Клоппа Орігі виправдати не зумів. Почали ширитися чутки про можливий продаж футболіста. Врешті, він опинився в оренді у “Вольфсбурзі”. Попри багатообіцяючий початок і навіть статус “найкращий новачок місяця”, німецький футбол виявився також не надто сприятливим середовищем для бельгійця, і в 31-у матчі він відзначається лише 6-ма голами. Щоб забити 1 гол, йому в середньому було необхідно аж 9 ударів. Наступним фактором деморалізації для футболіста стало те, що він не грав за свою збірну на Чемпіонаті світу-2018 у Росії. А після повернення назад до Англії, Дівок намагається вистояти у практично неможливій для себе боротьбі за основу, адже тепер він розглядається ледь не як 4-ий запасний варіант на вихід в основу, програючи Старріджу чи навіть Соланке, зате будучи ледь не першим кандидатом на те, щоб його продали.

 

Та ближче до завершення першої половини сезону 2018/2019 йому знову приходить на допомогу дербі з “Евертоном”, де Орігі забиває єдиний гол. З цього моменту він починає частіше з’являтися на полі і навіть деколи виходить в основі. Він зіграв у 22 матчах, всього провівши 763 хв на полі (в середньому по 34-35 хв за матч, адже переважно виходив із заміни у другій половині другого тайму). Орігі забив 8 голів та віддав 2 гольові передачі, а для того, щоб забити 1 гол, йому необхідно в середньому 95 хв. Проте Дівок узяв участь лише в 4% гольових епізодів.

 

Але, звісно ж, знову найпоказовішими стали єврокубки. Завдяки дублю Орігі “Ліверпуль” зумів здолати “Барселону” та вийти у фінал Ліги чемпіонів, де гол того ж таки бельгійця ставить остаточну крапку і дає змогу мерсисайдцям завоювати таке бажане чемпіонство. Він себе проявив як дуже прагматичний футболіст, скупий на активні дії (у матчі з “Барселоною” у нього було рівно 0 ключових передач і до м’яча він торкнувся не більше 30 разів за 2 тайми). Проте його здатність опинитися вчасно в потрібному місці повністю компенсувала цю відносно невелику активність.

 

Його короткочасні спалахи активності та фантастичної результативності завжди чергувалися із періодами повного затишшя на футбольному полі. Таке враження, що Орігі прокидається лише в найкритичніші моменти і стає несподіваною допомогою, коли вже по-справжньому пахне смаленим і ніхто навіть не чекає на диво-порятунок (особливо від Орігі). Хоча роль незапланованого прихованого козиря і відновила репутацію бельгійця у клубі, водночас саме ця нестабільність і завадила йому увійти до списку лідерів на своїй позиції. За даними Transfermarkt він посідає лише 816-е місце серед усіх гравців у світі, 220-е серед футболістів АПЛ, 115-е серед усіх центральних нападників, а також 68-е місце серед футболістів-одноліток. Трансферна ціна Орігі практично завжди коливалася у межах 10-12 млн €, але у світлі останніх подій вона передбачувано зростатиме. І на цей раз Клопп, який, здається, починає розуміти, як застосувати потенціал цього “сплячого вулкану” для своєї команди, кілька разів подумає перш ніж продавати бельгійця.

 

 

Источник: ПРО ФУТБОЛ

Новости партнеров

Комментарии: