ТОП-3 несподіванки та ТОП-3 розчарування в найсильніших європейських чемпіонатах-2019/2020

ТОП-3 несподіванки та ТОП-3 розчарування в найсильніших європейських чемпіонатах-2019/2020Щільність вгорі таблиці Бундесліги, відрив “Ліверпуля” у лідерстві в АПЛ, “Реал” та “Барселона“, які попри кризи все одно не збираються залишати перші місця Ла-Ліги… це все і близько не стоїть із деякими іншими несподіванками в найкращих європейських чемпіонатах, коли колишні середняки чи навіть аутсайдери різко переходять в розряд еліти, а команди, які навпаки подавали багато надій перед початком сезону, чомусь лише розчаровують. Давайте поглянемо на умовні топ-3 несподіванки та розчарування АПЛ, Ла-Ліги, Бундесліги та Серії А. Можливо, після цього у вас навіть закрадеться думка, що Європа поступово готується до чергової зміни фаворитів.

 

АПЛ

 

ТОП-3 Несподіванки

 

3. “Вулвергемптон”. Попри те, що зараз “вовки” посідають 12 місце у Прем‘єр-лізі, їм вдалося створити сенсацію. Підопічні Ешпіріту Санту перемогли чемпіона АПЛ та володаря Кубка і Суперкубка Англії із рахунком 2:0 у них вдома! Неймовірне везіння це чи ні, але, можливо, секрет “Вулвз” полягає в тому, що вони не бояться грати досить відкрито, у них переважає атакувальний футбол зі спробами інтенсивного пресингу. Що ж, таке своєрідне ігрове нахабство може допомогти створити їм ще не одну сенсацію.

 

2. “Крістал Пелес”. Команда, яка завжди перебувала десь у нижній половині таблиці і минулого сезону фінішувала на 12 місці, зараз раптом опинилася на 6 позиції. Клуб із Лондона тримається доволі впевнено і, до прикладу, зумів перемогти “Вест Гем” і “Манчестер Юнайтед“. Звісно, про те, чи надовго команда де Бура затримається у зоні Ліги Європи, говорити рано. Адже попереду на них по черзі чекають матчі із “Арсеналом”, “Лестером“, “Челсі” і “Ліверпулем”. А цих вихідних вони вже встигли програти “Манчестер Сіті” із рахунком 0:2.

 

1. “Лестер“. Команда, яка вчинила справжній фурор у сезоні 2015/2016 вигравши АПЛ, зараз впевнено розташувалася на 3 місці в турнірній таблиці. Невже у них знову повернулися амбіції максималістів? “Лисиці” встигли розгромити “Ньюкасл“, перемогти “Тоттенхем” та зіграти внічию із “Челсі”. Який же секрет у команди із Лестера? Вони провели непогану як на свій рівень трансферну кампанію, але й водночас не розпродали усіх своїх ключових гравців, на яких уже давно полюють європейські гранди. Ну і, звісно ж, надійний захист, який вважається одним із найкращих в АПЛ і на даний момент поступається хіба що захисту “Ліверпуля”.

 

ТОП-3 Розчарування

 

3. “Евертон”. Команда з Ліверпуля демонструвала дивний футбол упродовж цього відтинку часу: футболісти за кожної нагоди намагалися давити кількістю і йти у масований пресинг, але такий грубий підхід далеко не завжди спрацьовував. Як результат, програш “Бернлі”, “Шеффілду”, “Борнмуту“, “Астон Віллі” та 14 місце в таблиці АПЛ. З 1 вересня і аж до цих вихідних “ірискам” не вдавалося виграти жодного матчу, а придбаний літом нападник Мойзе Кін поки що так і не зумів нічого забити.

 

2. “Манчестер Юнайтед“. Сульшер ще у другій половині минулого сезону подав надії на те, що може принести ренесанс у команду після її поневірянь із Моурінью. Але нестабільність зі стрімкими злетами та спусками поступово перетворилася на криву падіння. І начебто трансферна кампанія цього літа у “манкуніанців” була непоганою. Ван Біссака та Гаррі Магвайр додали надійності в захисті, але співвідношення ціна-якість себе не виправдало, особливо у випадку із Магвайром. Програші “Крістал Пелесу”, “Вест Гему” та “Ньюкаслу” опустили їх ближче до зори вильоту. Лише недільна несподівана нічия із “Ліверпулем” підняла їх на 13 позицію в АПЛ та опустила із “найпочеснішого” першого місця у нашому топі розчарувань.

 

1. “Тоттенхем”. Не було ніяких особливих натяків на можливий провал “шпор” на початку сезону, адже в попередньому вони створили справжню сенсацію, добравшись до фіналу Ліги чемпіонів. Через нестандартний підхід Почеттіно “Тоттенхем” зарекомендував себе як безкомпромісна команда, яка першу половину сезону провела взагалі без нічиїх. Завершили сезон вони на четвертій позиції і влітку нарешті вийшли на трансферну арену вперше з січня 2018, купивши Ло Чельсо, та Ндомбеле, який доволі непогано призвичаївся до нової команди. Але все це не вберегло Почеттіно від провального старту. Зараз “Тоттенхем” піднявся з 9 на 7 місце, але вже встиг програти “Лестеру“, “Ньюкаслу” та “Брайтону” (3:0!) від початку сезону. А на цих вихідних вони розписали мирову із аутсайдером “Вотфордом”, який зараз впав на останнє місце в АПЛ.

 

Ла Ліга

 

ТОП-3 Несподіванки

 

3. “Реал Мадрид”. Зідан усвідомлює, що в королівського клубу зараз не найкращі часи. “Реал” все ще вчиться жити без Роналду, з немолодіючим Бенземою, Бейлом зі змінною мотивацією та Азаром, який коштував “вершковим” величезних грошей, але все ще не може до кінця адаптуватися та бути однаково ефективним упродовж всього матчу. В Лізі чемпіонів розпочалося все не надто втішно, а в останніх матчах видно, що потрібно ще працювати над взаємодією у центрі поля. І хоча експерименти Зідана не завжди спрацьовують, як не парадоксально, але в Ла-Лізі “Реал” не програв жодного матчу і йшов на першому місці аж до цих вихідних. Підопічні Зідана поступилися новачку Прімери “Майорці”. Як бачимо, “вершкові” можуть переживати “важкі часи” і бути на вершині турнірної таблиці водночас.

 

2. “Осасуна“. Підопічні нового тренера команди Аррасате досить успішно повертаються до Прімери. Їм навіть вдалося перемогти “Вільяреал” та здобути нічию із “Реал Сосьєдадом”. Донедавна клуб навіть тримався в межах 7-9 місця, а зараз він поки що розташувався на 13-му. Але клуб із Памплони має хороші перспективи впевнено закріпитися всередині таблиці на безпечній відстані від зони вильоту.

 

1. “Гранада”. Де ми зазвичай звикли бачити цю команду протягом останніх сезонів? Правильно, в Сегунді або ж у кінці турнірної таблиці Прімери. І тут раптом “Гранада” після двох сезонів відсутності тріумфально повертається до найвищого дивізіону, впевнено осідаючи в першій трійці турнірної таблиці! Ніхто не очікував такої компанії для “Реала” та “Барселони”. Не знати, чи надовго “Гранада” затримається серед фаворитів, адже попри таке везіння, її стабільність сумнівна. Хоча поки що вони демонструють класичний іспанський футбол зі швидкими атаками, виходом з оборони в центр поля та пресингом. Це і допомогло їм розгромити ту ж “Барселону” із рахунком 2:0. Насолоджуємся, поки в Ла-Лізі все не повернулося на свої “законні” місця.

 

ТОП-3 Розчарування

 

3. “Барселона“. Багатьох із вас цілком справедливо може здивувати наявність “синьо-гранатових” у топі розчарувань (“вони ж зараз на першому місці, чого вам ще від них треба?!”) Але якщо кризовий період “Реала” можна було прослідкувати та передбачити ще минулого сезону (тому їхній відносний успіх зараз навіть трохи дивує), то у “блаугранас” все навпаки. Так, камбек “Ліверпуля” в півфіналі ЛЧ деморалізував каталонців, і ця психологічна травма, звісно ж, так швидко не проходить. Але майже ніхто серйозно не очікував такого відносно невдалого старту сезону від “Барселони” у вигляді програшу “Атлетику“, “Гранаді” та нічиєї з “Осасуною”. Не відомо, чи причиною цьому став травмований Мессі протягом довгого часу, чи Грізманн, який досі адаптовується, чи Суарес, який набрав свою оптимальну форму аж тепер у жовтні, чи проблеми із центральними захисниками або ж узагалі відсутність “каталонського ДНК” у Вальверде, в чому звинувачували його фанати та навіть вимагали його звільнення. Попри все, “Барселона” встигла розгромити “Севілью” із рахунком 4:0 і зараз ділить з “Реалом” вершину турнірної таблиці. Хоча й загальні очікування й вимоги фанатів до каталонців були вищими ніж до мадридського клубу на початку сезону, цілком можливо, що “Барселона” зовсім скоро знову повернеться на свій стабільний рівень і покине цей антирейтинг.

 

2. “Хетафе“. В кінці минулого сезону “Хетафе” опинився на 5 місці та забезпечив собі путівку до Ліги Європи. А от цей сезон команда Хосе Бордаласа розпочала із трьох підряд нічиїх 1:1 із “Атлетиком“, “Алавесом” та “Бетісом”. Зараз вони нараховують 3 виграші, 2 програші, 4 нічиї і аж тепер піднялися до 9 місця, перед тим стрибаючи між 11 та 13 позицією. У команди, в принципі, непогана лінія атаки, але проблеми з обороною, і через це нічия 3:3 із “Валенсією” не виглядає чимось дивним. Поки що у клубі не вистачає балансу та стабільності.

 

1. “Еспаньйол”. Якщо минулого сезону команда здобула путівку до ЛЄ і зараз непогано там виступає, то тепер в Ла-Лізі їм геть не щастить. “Еспаньйол” займає передостаннє 19-те місце і перебуває в зоні вильоту. В активі клубу з Барселони 6 програних матчів, 2 нічиї та лише один виграш.

 

Бундесліга

 

ТОП-3 Несподіванки

 

3. “Шальке“. Новий тренер та точкове підсилення вивели команду з Гельзенкірхена із кризи. Зараз вони стабільно посідають 6-7 місце та демонструють симпатичний атакувальний футбол із балансом на всіх лініях. Поступовий розвиток команди дозволяє їм брати впевнений курс на ЛЄ наступного сезону.

 

2. “Фрайбург“. Команда Крістіана Штрайха цього сезону показала свій найкращий старт в історії Бундесліги. “Фрайбург” зіграв внічию із дортмундською “Боруссією”, а також переміг “Майнц” і “Гоффенгайм”, опинившись на 6 місці. Підопічні Штрайха в основному показують обережний футбол, із низьким блоком, не виходячи з оборони великою кількістю гравців. І найцікавіше те, що на виїздах вони виграють практично все, а проблеми мають хіба що під час домашніх матчів.

 

1. “Боруссія М”. Кінець минулого сезону був доволі сумним для клубу із Менхенгладбаху, але зміна тренера і втрата Торгана Азара лише зробила їх сильнішими. Підопічні Марко Розе впевнено тримаються на 1 місці турнірної таблиці, заявляючи про свої чемпіонські амбіції. Зараз це чи не найстабільніша команда Бундесліги із чудовою лінією атаки, тому подивимося, чи вдасться Менхенгладбаху зробити сенсацію в кінці сезону. Якщо можна було б розділити перше місце несподіванок, то тут мав би бути і “Вольфсбург“, що відповідно займає другу сходинку в турнірній таблиці Бундесліги.

 

ТОП-3 Розчарування

 

3. “Лейпциг”. “РБ Лейпциг” – один із явних претендентів на чемпіонство. Але бездоганний старт команди Нагельсманна в кінці вересня змінився на кризу. Поразка від Шальке 1:3, втрата очок із “Баєром” та “Вольфсбургом” та ще й невдалий виступ у ЛЄ дещо пригнітив “Лейпциг”. Але хоча зараз вони і на 5 місці, відрив від першого місця дуже маленький і боротьба триває. Команді просто залишається зібратися та вийти на свій оптимальний рівень ефективності.

 

2. “Баєр 04” . Петер Бос вирішив ставити різні експерименти над своїми “фармацевтами” і, видається, кінцевий рахунок його мало хвилює. Команда має найвищий показник володіння м’ячем у топ-5 лігах, але це ніяк не допомогло їм у програшних матчах проти “Айнтрахта” та кризової “Боруссії Д” і нічиєї з “Гоффенгаймом”. Зараз леверкузенці розташовані на 9 місці, хоч і відрив від найвищих місць є геть мізерним.

 

1. “Боруссія Дортмунд”. На початку сезону “джмелі” мають явні проблеми з атакувальним футболом. Почалося все із поразки від новачка Бундесліги “Уніона” із Берліна. Далі були якісь 3 містичні нічиї підряд із рахунком 2:2 з “Айнтрахтом“, “Вердером” і “Фрайбургом“. Причому ставалося так в основному через помилки дортмундців наприкінці матчів. Через щільність верхньої частини турнірної таблиці “Боруссія Д” опинялася на різних позиціях від 4 до 8 місця. Проте далі завдання лише ускладнюється, адже у них просто скажений календар: після матчу із “Боруссією М” на них чекає дербі із “Шальке“, поєдинок із “Вольфсбургом” та “Баварією”, а ще не варто забувати і про Лігу чемпіонів.

 

Серія А

 

ТОП-3 Несподіванки

 

3. “Інтер”. “Чорно-сині” успішно розпочали сезон, спершу будучи лідерами, а потім опустившись на 2 місце. У них чудова щільність оборони та компактність на всіх лініях, але Конте не хоче зупинятися із удосконаленнями і планує найближчого трансферного вікна ще посилити лінію атаки.

 

2. “Кальярі”. Минулого сезону “Кальярі” фінішували аж 15-ми, зараз вони знаходяться вже на 5 місці. Підопічні Марана здобули мінімальну нічию із “Ромою”, а також зуміли виграти в “Наполі”.

 

1. “Фіорентина”. “Фіолетові” стабільно ідуть зараз на 8-9 місці і якщо сьогодні переможуть ще й аутсайдера “Боешію”, то мають шанси опинитися в першій п‘ятірці. Для порівняння, минулий сезон вони завершили аж 16-ми. “Фіорентина” змогла здобути нічию із лідерами чемпіонату “Ювентусом” та “Аталантою” (2:2), перемогти “Мілан” та здивувати всіх своєю блискучою статистикою. Саме команда із Флоренції в цьому сезоні забивала за перші 15 хв матчів більше, ніж будь-який інший клуб із Серії А; 7 голів було забито зі стандартів, а це як мінімум на 2 більше, ніж в будь-якої іншої італійської команди; у них найбільша кількість виконаних дриблінгів (91 і це на 12 більше ніж у найближчих переслідувачів по цьому показнику); у “Фіорентини” за цей відтинок сезону відзначалося голами 7 різних гравців, лише в “Інтера” і “Наполі” забивало більше різних футболістів; у них також найбільше голів із пенальті у чемпіонаті, а ще вони одні з лідерів по успішних обводках і грі в повітрі.

 

ТОП-3 Розчарування

 

3. “Торіно”. Почали туринці сезон досить незле, із двох перемог поспіль. Проте потім щось пішло не так: “Торіно” програє “Пармі”, а також аутсайдерам “Сампдорії” та “Лечче“. На цих вихідних вони зазнали ще однієї поразки – від “Удінезе” і опустилися на 10-ту сходинку. Єдиним проблиском посеред цієї темної смуги стала перемога над “Аталантою”. Консервативна атака туринців робить їхні результати скупими. Іншими словами, все у них затихає десь на моменті, коли потрібно робити прорив до фінальної третини поля. Гравці середньої лінії просідають надто глибоко, і все це робиться заради збереження стабільності захисту. Але такий обережний план “Торіно” чомусь часто не спрацьовує і їх просто ловлять на контратаках.

 

2. “Сампдорія”. Зараз команда різко скотилася на саме дно турнірної таблиці, хоча в кінці минулого сезону зуміла добратися до 9 позиції. Результативність клубу дуже стрімко впала. Після трьох поразок підряд в Серїї А генуезці звільнили тренера Еусебіо ді Франческо, який у 2018 році довів “Рому” до півфіналу ЛЧ. На його місце призначили Клаудіо Раньєрі. Поки що у “Сампдорії” лише одна перемога та нічия, все решта поразки. Але час покаже, чи зможе Раньєрі нашвидкуруч їх реанімувати.

 

1. “Мілан”. Слова тут, здається, зайві. У “Россонері” затяжна криза та найгірший старт в чемпіонаті за 81 рік. Керівництво вже встигло звільнити головного тренера Джампаоло та замінити його на Стефано Піолі, хоча “Мілан” спершу начебто претендував на нашого Андрія Шевченка. Як бачимо, проблеми із фінансовим фейрплей, невдале трансферне вікно, зміна тренерів та керівництва і загальна відсутність правильної стратегії призвели до того, що команда тепер поневіряється між 11 та 15 місцями в турнірній таблиці. І тут навіть не допомогла відмова від участі в Лізі Європи, щоби сконцентруватися на вирішенні проблем всередині клубу. Зараз “Россонері” потрібне справжнє чудо, щоби протягом сезону повернути собі колишню велич.

 

Ось так зараз виглядає екзотична європейська футбольна кухня. Які “інгредієнти” для вас виявилися найнесподіванішими? А, можливо, є ще якісь клуби, які здивували вас у приємному (або не дуже) сенсі?

 

 

 

 

 

 

Источник: ПРО ФУТБОЛ

Новости партнеров

Комментарии: