Нелегкие трансферные дилеммы и другие неприятности, которые принес футболу COVID-19 (часть 2)

Предлагаем Вашему вниманию вторую часть статьи о нелегких трансферных дилеммах и других неприятностях, которые принес футболу COVID-19. Первую часть можно прочесть здесь.

 

А де ж тут вигода?

 

Але водночас існує одна проблема. Такі великі трансферні угоди могли би спричинити чималий моральний тиск з боку інших клубів та й футбольної спільноти загалом. У багатьох лігах уже обговорюється можливість встановлення трансферних цензів, згідно з якими жоден клуб не повинен витрачати на трансфери більше, ніж було узгоджено. Тому є імовірність, що можуть виникнути певні проблеми із покупкою гравців, суми яких перевищують 100 мільйонів.

 

Нелегкие трансферные дилеммы и другие неприятности, которые принес футболу COVID-19 (часть 2)Уже зараз клуби втрачають гроші на рекламі, а також продажі квитків та мерчу. Але найбільше вони бояться, що будуть змушені розпрощатися із надходженнями від продажу прав на трансляції. Через це фінансова політика може суттєво змінитися у всіх європейських лігах.

 

А за найгіршого сценарію, якщо попри рекомендації ФІФА поточний сезон не вдасться завершити, це матиме також великий вплив і на переоцінку футбольних талантів еліт-класу.

 

Деніел Гій, один із найбільш шанованих спортивних юристів Великобританії, недавно заявив: “У цей нестабільний період важко навіть теоретично розглядати багатомільйонні угоди, допоки футбол знову не повернеться на екрани телевізорів. А зараз клубам залишається зайняти позицію ескапізму та просто чекати. Для топ-5 ліг, та й навіть для всіх інших, питання закінчення сезону має прямі фінансові наслідки. Особливо це стосується трансляцій матчів та продажу квитків. Настане момент, коли клуби не зможуть дозволити собі продовжувати платити гравцям за відсутності ігор та їх трансляцій на телебаченні. Їм потрібні доходи та комерційна вигода, і це стосуватиметься всіх – як окремих гравців, так і клубів загалом. Гроші, які отримують команди із телебачення, надходять поетапно протягом усього сезону. І якщо всі ігри сезону не будуть зіграні, телерадіомовники можуть заявити, що потрачена сума повністю себе не окупила. Тоді би вони мали досить серйозні розмови із представниками ліг…”

 

У даному контексті, найбільше це вдарить по АПЛ. Їхні угоди по трансляціях із Sky Sports, BT Sport та Amazon сумарно становлять 1,665 мільярдів фунтів стерлінгів, і це більше за будь-яку іншу топ-лігу.

 

До речі, якщо би цей сезон раптом залишився незавершеним, сума грошей, яку клубам Прем’єр-ліги довелося би повернути, становила би 762 мільйони фунтів стерлінгів за даними The Athletic.

 

Агент Сем Вінстенлі з “Beswick Sports” нещодавно поділився інсайдами про теперішню ситуацію щодо трансферів у АПЛ: “Наразі я почув наступне: Прем’єр-ліга планує поновитися якнайшвидше. Я думаю, всі хочуть встигнути завершити сезон до 1 липня. У нас зараз багато хороших хлопців без контрактів, і всі вони просто чекають, щоб побачити, що станеться цього літа. Хоча наразі ніхто нічого ще точно не знає… На цьому тижні я мав багато телефонних розмов, бо намагався дізнатися, що всі думають про найближче майбутнє. Я говорив із деякими німецькими клубами. Їхнє керівництво вкрай занепокоєне. Деякі з них вже надто наблизилися до прірви кризи, деякі просто економічно нестабільні. З того, що я почув, німецькі клуби зараз також просто не говорять про підписання гравців. Все призупинено”.

 

А що робити із контрактами, які закінчуються?

 

Насправді, реальність, з якою зараз стикаються клуби, є неймовірною перевіркою для них. І ще одним викликом для команд може стати питання із контрактами гравців та їх пролонгуванням.

 

Деякі футболісти не матимуть проблем із продовженням угод на місяць-два, як нещодавно показала ситуація із Вілліаном у “Челсі”. Він розповів про це бразильському телеканалу Esporte Interativo: “Мій контракт фактично закінчиться аж у липні. Якщо мені доведеться грати протягом цього періоду, я думаю, що для мене не було б жодних проблем допомогти закінчити сезон лояльним для клубу способом. Адже вони завжди були зі мною, незалежно від того, що там було написано на паперах”.

 

Нелегкие трансферные дилеммы и другие неприятности, которые принес футболу COVID-19 (часть 2)Проте з юридичного боку можуть виникнути певні труднощі. Як сказав один із журналістів Bleacher Report: “У схожих питаннях не слід забувати про такі аспекти, як страхування. Вілліана та “Челсі” може і влаштовує, що він дограватиме без контракту. Але що робити, якщо він раптом зламає комусь ногу? Ось тут і може виникнути проблема. Контракти ж є не тільки для гравця, вони також захищають іншу команду і допомагають із відповідальністю у таких ситуаціях”.

 

Клуби із професійних ліг Англії вже активно розглядають можливість відстрочки та зменшення заробітних плат, щоб зберегти свій бюджет та впоратися з фінансовим тягарем. Але варіант із дограванням сезону без продовження контрактів для певних гравців навряд чи є найкращим способом зекономити. Окрім того, це суперечитиме останнім рекомендаціям ФІФА.

 

Вищезгаданий Деніел Гій пояснив: “Можуть виникати різного роду суперечності через відмову пролонговувати контракти гравцям. Один із прикладів — ситуація у “Вотфорді”. У них одразу два голкіпери опиняться поза контрактом у червні. Тоді їм доведеться покладатися на третього воротаря під час догравання сезону, адже вони не зможуть підписати нікого нового до початку трансферного вікна. Тому задля уникнення таких ситуацій, АПЛ зуміла домогтися у ФА спрощення деяких положень регламенту, щоб ефективно завершити сезон після його поновлення. Було запропоновано пролонгувати всі контракти до дати фактичного завершення сезону”.

 

Нелегкие трансферные дилеммы и другие неприятности, которые принес футболу COVID-19 (часть 2)Втім, не всім клубам сподобалося таке рішення. Адже керівництво не бажає ще місяць-два платити зарплату гравцям, з якими клуб не планує підписувати новий контракт.

 

Що ж, це безпрецедентний період не лише у світі футболу. Тому доводиться підлаштовуватися під нові реалії та шукати ефективні рішення.

 

FIFA і надалі розробляє нові плани та рекомендації, які допоможуть клубам максимально безболісно вийти із кризи. Ідея розширення літнього трансферного вікна до осені, а то й до січня наступного року, може стати порятунком для клубів, які опинилися у фінансовій ямі, та дасть їм змогу оговтатися від коронавірусної кризи і краще реалізувати трансферну кампанію.

 

 

 

Источник: ПРО ФУТБОЛ

Новости партнеров

Комментарии: