Шандор ВАРГА: “Украинские футболисты подорожают”

       Цього футбольного агента в Українi добре знають. Вiн представляє iнтереси не одного нашого футболiста, є постiйним учасником європейського трансферного ринку. Мало того, саме Шандор Варга, як вiн признався кореспондентовi “Експресу”, допомагає Iгоревi Суркiсу знайти для “Динамо” нового тренера.

       – Пане Варга, як ви гадаєте, чи зросте цiна гравцiв української збiрної пiсля того, як вони вийшли у фiнальну частину чемпiонату свiту?

       – Це велика подiя для України. Минулого тижня я був в УЕФА на зустрiчi з елiтними тренерами, такими як Фергюссон, Венгер, Капелло, Люкшембурго, Бенiтес, Фелiкс Магат, Ле Гуен. Усi вони захоплено вiдгукувались про збiрну України, ця подiя не пройшла повз їхню увагу.

       Звiсно, цiна українських гравцiв зросте. Наскiльки, важко сказати, бо це дуже суб’єктивна оцiнка. Але подорожчають не лише збiрники, а всi українськi футболiсти, яких навiть у збiрну нiколи не запрошували. Це однозначно. Те, що в Нiмеччинi буде український прапор, великий плюс українським футболiстам. Попит на них зросте.

       – Кого з українських збiникiв вважаєте найперспективнiшим?

       – Багато є хлопцiв, якi ще ростуть. Це Русол, Ротань, Назаренко. До них можна вiднести i Бєлiка.

       – Так виглядає, що найближчим часом провiднi українськi футболiсти можуть покинути наш чемпiонат…

       – Це вирiшуватимуть клуб i гравець. Але тепер у них шансiв набагато бiльше. Пропозицiї будуть. Та слiд зауважити, що заробiтна платня у “Динамо” чи “Шахтарi” бiльша, нiж у бiльшостi командах з чемпiонату Iталiї, Нiмеччини чи Iспанiї.

       Там футболiсти заробляють значно менше. Тому слiд зважити, що краще: бути гравцем провiдного українського клубу чи посереднього захiдноєвропейського.

       Ось свiжий приклад. У французькому “Лiонi” грає нападник збiрної Францiї Сiльвен Вiльторд, який довший час виступав у лондонському “Арсеналi”. Вiн мав пропозицiї з Росiї i мiг заробляти там удвiчi бiльше, нiж йому пропонував “Лiон”. Але гравець не захотiв. Поль Ле Гуен розповiв менi, що Вiльторд свiдомо погодився на вдвоє меншу зарплатню, аби жити у Францiї, а не в Росiї.

       Тому все залежить вiд гравця. Для когось краще перейти у “Динамо” i заробляти, скажiмо, мiльйон доларiв за рiк, а для когось краще грати десь у Європi за вдвоє меншу платню.

       – Справами яких українських футболiстiв ви зараз вiдаєте?

       – Я намагаюсь, щоб їх багато не було. З українцiв – це Ротань, Ребров, Гусiн, Шовковський, Єзерський, Назаренко, Русол…

       – Та це ж уся збiрна!

       – Виходить так! (Смiється.) Є ще Фещук iз “Карпат” i декiлька iноземцiв. Так уже склалось, що я зараз бiльше працюю на українському ринку. Зрештою, хлопцi самi до мене звертаються, щоб я допомiг.

       Футболiсти самi мене знаходять. Вони спiлкуються помiж собою i, напевне, добре про мене вiдгукуються. Менi це приємно. Навiть Григорiй Суркiс, Олег Блохiн, Андрiй Шевченко (я не його агент, але ми дружимо) телефонували менi й вiтали з успiхом української збiрної.

       – Зрештою, ваше iм’я постiйно з’являється у пресi, це також робить вам рекламу.

       – Загалом я проти цього. Все сталось наперекiр моїм принципам. Я завжди хотiв, щоб агент був невидимкою. Як футбольний суддя – вiдпрацював матч i зник. Але чомусь так не виходить. Ось, зараз з тобою розмовляю… Та все таки найбiльша реклама для футбольного агента – це добре слово вiд футболiстiв. Гравець сам вирiшує потрiбен йому агент чи нi i сам собi його обирає. Агент повинен вiдстоювати iнтереси гравця, а не команди. Ми дотепер зi Сергiєм Ребровим судимось з “Фенербахче” – вони не заплатили йому зарплати. А якби я представляв iнтереси команди, що суперечить правилам ФIФА, то як би я зараз мiг вибивати для нього грошi.

       – Але ж трапляються i непорозумiння. Олег Венглинський незадоволений спiвпрацею з вами…

       – Йому принiс команду агент з Грецiї i вiн почав вважати його своїм представником. Я вважаю це помилкою. Агент, який представляє команду, не може представляти футболiста. Але це його право i я на нього не в образi. Я нiколи з футболiстами не укладаю якихось письмових договорiв – все повинно бути добровiльно i на довiрi.

       – 31 серпня закрилось трансферне вiкно, вiдтак роботи немає. Чим ви зараз займаєтесь?

       – Повiр, роботи вистачає. Вирiшую побутовi питання. Ось щойно зателефонувала менi дружина футболiста i каже, що той загубив кредитну картку. В банк не звертається, а до мене. Тому щось вирiшую. Хтось iз моїх гравцiв квартиру купує, хтось машину, хтось вiдкриває банкiвський рахунок, i я всiм цим займаюсь.

       Агент – не той, хто продав гравця i забув. Я пiсля кожної гри телефоную тренерам моїх гравцiв, запитую, як вони зiграли, якi є зауваження. Постiйно мушу спiлкуватися з людьми.

       – Три роки тому ви говорили менi, що клуби бiльше вiддають футболiстiв в оренду i це позначається на заробiтках агентiв, адже немає факту купiвлi-продажу. Як iз цим сьогоднi?

       – Ця тенденцiя прослiдковується i тепер. Так, з’явився Роман Абрамович, який порушив всi встановленi принципи. Є ще декiлька великих клубiв, якi можуть собi дозволити один-два гучнi трансфери на рiк. А так, переважно, оренда. Доходить навiть до абсурду. Ось приклад iз Фернандо Морiєнтесом. “Реал” вiддав його в оренду “Монако” i навiть платив пiвзарплати. А Морiєнтес забив “Реалу” гол i таким чином вибив його з Лiги чемпiонiв. Якщо грошi нерозумно використанi, вони можуть працювати проти команди.

       А ось президент московського “Динамо” Федоричев цьогорiч витратив на купiвлю нових гравцiв близько 60 мiльйонiв євро, а команди немає. Я був на матчi московського “Динамо” проти розiбраної й бiдної команди “Крилья Совєтов”. Гра була рiвною. Швидка трата грошей себе не оправдовує.

       – Як ви гадаєте, для Сергiя Реброва “Динамо” останнiй клуб?

       – Якщо вiн набере оптимальну форму i добре виступить на чемпiонатi свiту, можуть посипатись пропозицiї. На цьому форумi тренерiв згадували про Сергiя, я сказав, що вiн знову в “Динамо” i тренери хочуть ще бачити його голи. Якщо взяти приклад Бергкампа, якому вже 38 рокiв, то в Сергiя є ще сiм рокiв. Та навiть якщо вiн допоможе “Динамо”, то я буду за нього лише радим.

       – Пане Варга, ви згадували Поля Ле Гуена, який є одним з кандидатiв на посаду головного тренера київського “Динамо”. Чи не ви його привезли до Києва?

       – У пошуку головного тренера для “Динамо” я беру безпосередню участь. До мене звернувся Iгор Суркiс. Я привiз до Києва Отмара Хiтцфельда, контактував i з iншими тренерами. Минулого тижня я три днi провiв з Полем Ле Гуеном, вiн розпитував мене про Київ, про команду, про обстановку. Це дуже важливе питання – знайти вiдповiдну кандидатуру. Ось Алекс Фергюссон свого часу мало не вилетiв з “Манчестером” з прем’єр-лiги. Але керiвництво клубу перетерпiло три роки i вже впродовж останнiх 15 рокiв манкунiанцi нижче другого мiсця не опускаються. Має бути довiра. Можливо, i Дем’яненко стане хорошим тренером. Слiд проаналiзувати всю його роботу. Європейськi тренери дивляться на Україну, як на дивовижу. Звiсно, всi рахують грошi, бо там побутує думка, що в Росiї чи Українi можна бiльше заробити, нiж у Європi. Для європейцiв Україна i Росiя – майже одне й те саме. Менi особисто дуже iмпонує Дем’яненко. Йому слiд допомогти i, можливо, вiн залишиться.

Максим КАЧУРIВСЬКИЙ, газ. “Експрес”

Источник: Динамо Киев от Шурика

Новости партнеров

Комментарии: