ФФУ объединяет усилия в борьбе за ЕВРО-2012

Україна спільно з Польщею потрапили до трійки країн-претендентів на отримання права проведення фінальної частини Євро-2012. Вже за два дні, 15 грудня, в Ньоні на засіданні Виконкому УЄФА разом з іншими суперниками отримаємо перелік умов для участі у другому турі перегонів. У березні необхідно представити презентаційну програму Євро-2012, а 31 травня – надати повний пакет документів щодо цього заходу.

Сьогодні ж, напередодні вильоту офіційної делегації ФФУ до Швейцарії, проходить робоча нарада за участю міністра сім’ї, молоді та спорту України Юрія Павленка, народного депутата України, президента ФФУ Григорія Суркіса та директора Виконавчої дирекції з питань підготовки та проведення Євро-2012 в Україні Івана Федоренка. У роботі засідання беруть участь голови та заступники голів облдержадміністрацій, працівники міністерств та відомств, керівники регіональних федерацій футболу.

Метою сьогоднішньої наради є визначення цілей та завдань, а також пріоритетів у роботі на ІІ етапі підготовки заявки на проведення Євро-2012. Саме на цьому наголосив Юрій Павленко, підкресливши, що після перемоги на І етапі ми отримали серйозних і досвідчених опонентів. „Не можна не відзначити активної позиції національної федерації, котра зробила максимум можливого, підготувавши для УЄФА потужну заявку. Ми маємо неабиякий потенціал та добру школу футболу, що дозволяє нам з оптимізмом оцінювати перспективи цього проекту. Нині вітчизняний футбол перебуває на підйомі та має авторитет у Європі. Зважаючи на відповідний Указ Президента України та особисту зацікавленість Віктора Андрійовича Ющенка, є всі підстави говорити про те, що ми зможемо гідно представити нашу країну у другому турі цього надважливого проекту”.

Міністр сім’ї, молоді та спорту акцентував увагу присутніх на тому, що робота над упровадженням Євро-2012 не повинна зводитися до вузькополітичного спрямування, а мати загальнодержавне завдання. „Якщо політичні партії та блоки в свої передвиборні програми одним із пунктів включать питання щодо активної роботи над Євро-2012 – від цього тільки всі виграють”.

З цією думкою погодився і Григорій Суркіс. „Якщо напередодні було дуже багато скептиків щодо можливості подолання не лише першого етапу, а й взагалі розгляду спільної заявки в УЄФА, то зараз багато хто переконався у вірності обраного шляху. Впевнений: якщо ми зараз на рівні держави та органів місцевого самоврядування активно включимося у цю роботу, то за кілька років покращимо економічний стан у кілька разів. В іншому випадку готелі, автошляхи, нові стадіони у нас з’являться не раніше ніж за 20-25 років. Як приклад можна взяти Португалію, яка була найбіднішою країною Євросоюзу, але завдяки проведенню Євро-2004 за рівнем життя ця держава наблизилася до більш заможних сусідів”.

Не обійшли на засіданні тему стосовно забудови навколо НСК „Олімпійський”. Керівник сектору з питань сім’ї, молоді та спорту Кабінету Міністрів України Василь Карленко здивований забудовою неподалік головної спортивної арени України, що не може гарантувати безпеку виходу і входу глядачів на НСК „Олімпійський” і відповідати вимогам до стадіонів згідно з нормативами ФІФА та УЄФА. „Цією проблемою занепокоєна громадськість України, Кабмін, Верховна Рада, міністерства та відомства.

На жаль, протягом останніх років ця проблема не піднімалася і зараз підхід до її вирішення має бути виваженим і конструктивним. Кабінет Міністрів зараз очікує на конкретні пропозиції”.

Президент ФФУ підкреслив, що на засідання Виконкому УЄФА 15 грудня може ухвалити політичне рішення щодо проведення Євро-2016 в одній з країн Східної Європи. „І тоді, в разі поразки в нинішній боротьбі, ми зможемо стовідсотково розраховувати на перемогу у тендері наступного єврофоруму”, – сказав Григорій Суркіс.

У Польщі також активно працюють над реалізацією проекту. Після виборів нове керівництво держави підтримало Євро-2012, а керівник польського Уряду очолив оргкомітет. На січень у Варшаві заплановано зустріч керівників урядів України та Польщі, після чого зустрінуться президенти обох країн. В обох випадках питання щодо Євро-2012 активно обговорюватиметься на найвищому державному рівні. А вже завтра українська робоча група вилітає до Польщі для проведення дводенної наради з колегами. До речі, за словами директора Виконавчої дирекції з питань підготовки та проведення Євро-2012 Івана Федоренка орієнтовна вартість проектної документації, необхідної для подання до УЄФА на ІІ етапі, складає 15 млн. гривень.

Источник: ФФУ

Новости партнеров

Комментарии: