Забрасывание шапками продолжается! Шандор ВАРГА: “Украина займёт первое место в группе”

       Про Тунiс i Саудiвську Аравiю можно розмiрковувати довго. Сильнi це збiрнi чи слабкi? Як з ними грати? Найкраще на цi питання вiдповiсть фахiвець, який там працював i знає тамтешнiй футбол зсередини. “Експрес” знайшов такого фахiвця! Колишнiй тренер збiрної Саудiвської Аравiї, угорець Шандор Варга в розмовi з нашим кореспондентом по поличках розклав саудiвську i тунiську збiрнi.

       – Шандоре, що скажете про групу, в яку потрапила збiрна України?

       – Група дуже вдала для України. Я добре знаю збiрнi Тунiсу i Саудiвської Аравiї й впевнено можу сказати, що Україна просто зобов’язана вийти в наступне коло. За всiма об’єктивними факторами.

       – Розкажiть про збiрну Саудiвської Аравiї. У нас про цю команду майже нiчого не знають. У який футбол вона грає?

       – Я працював там десять рокiв. Був тренером аравiйської збiрної i тренував провiдний клуб “Пегат”, який тепер виступає на клубному чемпiонатi свiту в Японiї. А футбол у них дуже емоцiйний. Щось на зразок грузинського. Є класнi гравцi. Наприклад, Мохаммед Нур, який недавно забив гол на клубному чемпiонтi свiту. Я його поставив в основний склад, коли йому було лише 17 рокiв. Це гравець європейського рiвня – за фiзичними i технiчними параметрами. А от за дисциплiною на полi, за тактичними характеристиками – це гравець десь третього українського дивiзiону. I це характеризує весь саудiвський футбол. У них нiякою тактичної дисциплiни немає.

       Якщо вони пропускають гол, то всi, й воротар теж, рвуться вперед, щоб вiдiгратись. Уявляєте? Причимо можуть заробити п’ять червоних карток або просто зiйти з поля. I нiчого з ними не вдiєш.

       – То що, можна вважати, що гра з ними – прогулянка для нашої збiрної?

       – Попри всi цi негативи, аравiйцi вже четвертий раз поспiль пробиваються у фiнал чемпiонату свiту. В останнiх чотирьох чемпiонатах Азiї нижче за друге мiсце не опускалися. Це про щось таки свiдчить. Клуб “Пегат” вдруге виграє Лiгу чемпiонiв в Азiї. Тому недооцiнювати їх не варто. За всiма об’єктивними факторами, ми на двi голови вищi, нiж вони. Це я вам точно кажу.

       – То що, можна вважати, що гра з ними – прогулянка для нашої збiрної?

       – Попри всi цi негативи, аравiйцi вже четвертий раз поспiль пробиваються у фiнал чемпiонату свiту. В останнiх чотирьох чемпiонатах Азiї нижче за друге мiсце не опускалися. Це про щось таки свiдчить. Клуб “Пегат” вдруге виграє Лiгу чемпiонiв в Азiї. Тому недооцiнювати їх не варто. За всiма об’єктивними факторами, ми на двi голови вищi, нiж вони. Це я вам точно кажу.

       – А що ви скажете про тунiський футбол?

       – Вiн десь схожий на аравiйський, але має гiршу якiсть гри. Таких успiхiв, як у саудiвцiв, тунiсцi не мають. Зрештою, й такого iнтересу до футболу, як в Аравiї, там немає. Я був в Тунiсi на Кубку африканських нацiй у 1994 роцi. Тодi виграли нiгерiйцi. Я ознайомився з тамтешньою футбольною iнфраструктурою. Зрозумiло, країна набагато бiднiша за Україну, там набагато меншi зарплати. Хорошi тренери чи футболiсти туди не приїжджають. Натомiсть тунiськi футболiсти роз’їжджаються по iнших країнах, навiть в ту ж Саудiвську Аравiю, щоб заробити грошей. Як на мене, збiрна Тунiсу слабша, нiж збiрна Саудiвської Аравiї.

       Ну а Iспанiя – це завжди Iспанiя. Хоча, бачите, iспанцi нiколи не ставали чемпiонами свiту. Навiть далi за чвертьфiнал не проходили. Тому я вважаю, що Україна – фаворит i лiдер цiєї групи. Я вiддаю їй перше мiсце.

       – Раз ви так добре розумiєтеся на аравiйському футболi, то чому б вам не поiнформувати тренерський штаб нашої збiрної?

       – Я вже мав розмову з Олегом Блохiним на цю тему, i вiн попросив мене дати йому певнi данi. Ось готую детальне досьє на саудiвських футболiстiв i передам його тренерам української команди. Кожну команду слiд детально вивчити. Не можна так вважати: вони слабкi, й бувайте здоровi. До цього треба дуже серйозно поставитися. Подивитись їхнi останнi матчi…

       До речi, ще перед жеребкуванням керiвники збiрної Саудiвської Аравiї попросили мене влаштувати товариський матч iз збiрною України. Я переказав це Олеговi Володимировичу, та вiн сказав, що остаточну вiдповiдь дасть пiсля жеребкування. Бо не варто влаштовувати з кимсь товариську гру, якщо з ним, цiлком можливо, доведеться зiграти офiцiйно. Як у воду дивився. Просто вiщий Олег якийсь! (Смiється).

Максим КАЧУРIВСЬКИЙ, газ. “Експрес”

Источник: Динамо Киев от Шурика

Новости партнеров

Комментарии: