Секреты медицины Ростислав ПАСТУШЕНКО: “Перед игрой секс противопоказан”

Уперше в пресі – головний лікар ФК “Карпати” Ростислав Пастушенко…

– Бразилець Роналдо завжди наголошує, що перед матчами займається сексом, тому так добре грає. Чи радите ви гравцям “Карпат” займатися сексом, чи утримуватися від плотських утіх?

– Під час занять сексом виділяються гормони-стимулятори, але й витрачається енергія, яка буде потрібна на полі. Якщо за півтори доби до гри – будь ласка. Якщо ж перед самою грою – це протипоказано.

– Чим “карпатівська” кухня годує гравців?

– Раніше головним фактором при підборі меню була його енергетична цінність, тобто велика кількість жирів і вуглеводів. Тепер же у світовій медицині це питання переглядається і перевага надається свіжим овочам та фруктам, які теж містять вуглеводи, але в доступнішій формі.

Також годуємо гравців продуктами, що мають жири, білки та амінокислоти: м’ясо, риба, яйця, сир. Велику увагу взимку приділяємо горіхам, родзинкам, куразі та насінню. А влітку, зрозуміло, абрикоси, виноград, ківі.

Зараз у нас впроваджується практика маленьких “шведських столів”. Кожен гравець знає, що йому потрібно. Футболісти люблять газовані напої, колу. Я проти цього, тому що кока – стимулятор, напої з неї містять багато кофеїну та консервантів. Це чужі для організму речовини. Потім доведеться їх зайвий раз виводити. Кофеїн у кількості понад 12 мілімоль на літр у сечі вже вважається допінгом.

– А куркою ви гравців годуєте?

– Звісно ж! Через м’ясо курячий грип не передається, це ж повітряно-крапельна хвороба. А м’ясо, проварене-просмажене, нічим не загрожує.

– Чи харчуються з футболістами тренери і почесний президент?

– Їмо усі разом. А коли приїжджає Петро Димінський, то він вирішує інші питання. Може зайти, перевірити, дати свої пропозиції чи вказівки.

– Футболісту можна пити пиво?

– З медичної точки зору, пиво у помірних дозах не протипоказано жодній людині. Але якщо після фізичного навантаження футболіст вип’є 2-3 літри пива, звісно, це завдасть йому шкоди. Куріння у клубі категорично заборонено. Для повноцінної роботи у футболіста має досконало працювати серцево-судинна система, легенева система і печінка. Куріння ж зменшує функціональну здатність легень до праці.

– Чи практикуєте святкові столи після визначних перемог?

– Ні. Коли граємо у Львові, після кожного матчу футболісти розходяться по хатах. Якщо граємо на виїзді, то вечеряємо в кафе, де є гарячі страви. А святкових столів у нас немає – ми ж спортом займаємось.

– Ви виконуєте в “Карпатах” функцію психолога?

– Я мушу ним бути. Ми, лікарі, перебуваємо між тренерами і футболістами і спрямовані на одну ціль – перемогу. Але ця мета не повинна виходити за межі закону. А психологія, як допінг – тільки не заборонений. Співбесіда з футболістом інколи дає кращий ефект, ніж допінг.

– Натякаєте на історію з Ярославом Хомою?

– Коли в гравця знаходять допінг, виправдовуватися немає сенсу. Виникає питання, яким чином допінг потрапив в організм. Я переконаний, що з нашого боку допінг до Хоми не потрапив. Це був період, коли він лікувався в інших лікарів, зокрема з Одеси. Тому тепер всі наші гравці пишуть розписки, що не будуть лікуватися “на стороні”.

– Чи може собі дозволити лікар без відома гравця дати йому заборонені препарати для швидшого одужання?

– Якщо людина себе поважає, то переступати закон не буде. Для пришвидшення одужання ми можемо використовувати препарати групи “допінг”, але перед тим пишемо спеціальний акт у ФФУ, де вказуємо хворобу гравця, необхідні ліки і термін лікування. На цей час футболіст не грає і не тренується в команді.

– Як часто ви перевіряєте стан здоров’я гравців?

– Два рази на рік ми проходимо обстеження в обласному диспансері, паралельно обстежуємо “ехо-серце”. Щодня ведемо замір пульсу. Є у нас і спеціальні датчики, які показують, наскільки відпрацьовує гравець на тренуваннях.

– Зараз у футболістів перерва. Після неї вони приїдуть із міст і сіл, де їх відгодують варениками зі шкварками. Що робити для збиття ваги?

– Футболісти такі ж люди, як і ми. Мають тиждень-два канікул, за які можуть собі зайве дозволити. Але за кілька тренувань гравці миттю спалять ті вареники разом зі шкварками (сміється. – Авт.)

Розмовляв Ростислав Ящишин

Источник: Аргумент газета

Новости партнеров

Комментарии: