«Манчестер Сіті» – «Атлетіко». Битва стихій закінчилась не на користь прагматичного Сімеоне. Ліга чемпіонів.

«Життя переможе смерть, а світ – темряву». І поки триває ця боротьба, людям необхідно хоча б інколи забувати про «темряву» і думати не лише про жахливі кадри сьогодення. Черговий привід відволіктись від моніторингу новин, переживань, а також від постійних спроб сприяти гуманітарній допомозі, з`явився у вечір вівторка – «Манчестер Сіті» в рамках першого матчу чвертьфіналу Ліги чемпіонів приймав на своєму полі мадридський «Атлетіко». «Атлетіко», який декілька тижнів тому встиг «потішити» як манчестерських вболівальників, так і британських в цілому.

Після виїзної перемоги над кризисним «Юнайтед» Сімеоне був вимушений якнайшвидше переміститись із точки «А» (лава для запасних) в точку «Б» (роздягальня). Ривок наставника іспанців у тунель «Олд Траффорд» точно увійде у хроніки турніру – з трибун летіло усе, що було під руками розлючених фанів манкуніанців. Вони були засмучені не лише черговим фіаско своєї команди, але й стилем, завдяки якому «Атлетіко» втримував переможний для себе рахунок. Однак, для всієї футбольної спільноти поведінка і гра «матрасників» давно вже не дивина. Тим більше, проти колективів на кшталт «Манчестер Сіті».

Інша справа, що Гвардіола також звик протистояти суперникам, які не дуже то й поспішають атакувати або забивати голи. Одні зустрічі з умовним «Бернлі» в АПЛ чого варті. Щастить, що хоча б «Сток Сіті» уже декілька років не з`являється у вищому дивізіоні. Одним словом, «містяни» знають, як давати собі раду з «автобусами». Проти них так діють 80% команд, якщо не більше. Та й Гвардіола – не Рангнік. Пеп, напевно, провів за тактичним розбором «Атлетіко» декілька днів, а не декілька хвилин у перервах між підготовкою відповідей для запитань журналістів під час прес-конференцій (привіт усім фанатам «МЮ» і шанувальникам філософських промов Ральфа).

Embed from Getty Images

«Манчестер Сіті» – «Атлетіко» 1:0

Гол: Де Брюйне (70)

«Манчестер Сіті»: Едерсон; Стоунз, Лапорт, Аке, Канселу; Де Брюйне, Родрі, Гюндоган (Гріліш, 68); Марез (Фоден, 68), Стерлінг (Жезус, 68), Бернарду

«Атлетіко»: Облак, Врсалько, Феліпе, Савіч, Рейнілдо, Ренан; Льоренте (Кунья, 60), Кондогбія, Коке (Де Пауль, 60); Феліш (Лемар, 80), Грізманн (Корреа, 60)

План Сімеоне на гру знову став зрозумілим ще при оголошенні стартових складів. В основі мадридців з`явилися всього-на-всього два футболісти атакуючого плану (Феліш і Грізманн), як і в домашньому поєдинку з «Юнайтед». Правда, тепер «Атлетіко» вирішив зіграти не зі здвоєними флангами, де розміщувалися два латералі, а з трьома опорними хавбеками, за спиною яких залишались ще п`ять партнерів. Що стосується «Сіті», то вибір Гвардіоли в захисній лінії не сподобався українським вболівальникам. Тренерський штаб англійців не міг розраховувати на Уокера, але замість того, щоб перемістити на рідну позицію Канселу і випустити в старті Зінченка… Пеп відправив на ліве крило оборони Аке. Нідерландець, нагадаємо, з середини січня всього тричі провів на полі більше 45 хвилин – в матчах з «Фулгемом», «Норвічем» і «Бернлі» в минулі вихідні. Серед іншого також варто відмітити відсутність Фодена – роль відтягнутого форварда цього разу дісталась Стерлінгу.

Чи спрацював план Сімеоне? Питання, на яке у першому таймі не було конкретної відповіді. З однієї сторони, «Сіті» дійсно особливо не змушував Облака нервувати на лінії воріт. Всі удари в площину виглядали розминкою для словенця, не більше того. З іншої сторони, підопічні Гвардіоли практично не залишали чужу половину поля, контролюючи м`яч на всіх ділянках. Ну, хіба що у штрафному майданчику іспанців гравці «Сіті» вкрай рідко виходили на оперативний простір.

При цьому, «Атлетіко» не вдавались фірмові контратаки, хоча можливості для швидких випадів були. Регулярно при прийомі м`яча помилявся Канселу, а також погода заважала виконавцям центральної ланки спокійно виходити із поодинокого пресингу мадридського колективу. Винятками стали два епізоди – у першому Ренану не вдалось точно навісити на Грізманна, а у другому виходу 4 в 3 завадив боковий арбітр, який зафіксував положення поза грою.

Не обійшлось і без скандальних моментів. Проте, скандалами їх в соцмережах називали прихильники «Сіті», а от «матрасники» посилались на занадто картинні падіння Бернарду і Стерлінга. Повтори ж продемонстрували, що рефері приймав правильні рішення, ігноруючи претензії на пенальті зі сторони господарів поля. Підсумувати перший тайм не завадить і сухою статистикою: 69% володіння м`ячем на користь «Сіті», нуль ударів в площину воріт на обидві команди, 46 на 2 (!) у графі «потенційно небезпечні атаки» – ось і вся картина зіграних 45 хвилин зустрічі у дощовому Манчестері.

Якби то не було дивно, але на початку другої половини матчу «Атлетіко» спробував показати зуби. Декілька разів іспанці нарешті перетнули центральну лінію, але створити хороший момент виявилось занадто складним завданням. Повернувшись з місії «під щитом», або, як кажуть в Україні, «під конем», підопічні Сімеоне продовжили будувати Мадридську стіну на «Етіхаді». Все могло закінчитися на їх користь, якби не неймовірне бажання самих футболістів «Сіті». Друге дихання увімкнулось у Де Брюйне, гру значно освіжив вихід Фодена, а також більш глибоко почав діяти Бернарду, за яким не встигали слідкувати захисники «Атлетіко».

В кінцевому підсумку «містяни» могли забити не раз, не два, і навіть не три. Перший неприємний сигнал пролунав в середині тайму – Де Брюйне небезпечно пробив зі штрафного, але ніхто не встиг випередити Савіча на добивання. Вдруге, правда, бельгієць не схибив. Не завадила навіть не зовсім зручна позиція – Кевін «прошив» Облака з гострого кута, 1:0!

Те, як «Атлетіко» діяв після пропущеного голу, навело на ще одну цікаву думку. Точніше, вималювався ще один недолік скасованого правила виїзного голу. «Матрасники» не пішли всіма силами вперед, тому що тепер мінімальна поразка на виїзді не така критична, як це могло б бути в минулому сезоні. Звісно, за подібну пасивність Сімеоне міг поплатитися, але Де Брюйне змарнував можливість оформити дубль за 10 хвилин до фінального свистка, влучивши в опонента з вбивчої позиції.

Нехай «Атлетіко» і їде додому з нулем в кармані, мало віриться, що в Мадриді буде інший сценарій гри. Як мінімум, до першого взяття воріт, або до хвилини так 80-ї, коли мадридцям вже буде просто необхідно бігти вперед і рятувати свої шанси на вихід в півфінал. А поки… А поки тотальна домінація «Сіті». Хоча, історія знає далеко не один випадок, коли доля насміхалася з Гвардіоли і КО. Тільки от «Ліон» і «Тоттенгем» не грали за схемою в 9 захисників.

Новости партнеров

Комментарии: