«Реал» – «Челсі». «Королі», які не шукають легких шляхів. Ліга чемпіонів.

Відіграти два м`ячі на «Сантьяго Бернабеу» – задача не з простих. Хтось навіть скаже – нереальна. Проте, умовні «Барселона» та «Ювентус» швидко заперечать подібний песимістичний прогноз рядового вболівальника «Челсі». Каталонці не раз залишали Мадрид розгромленим у внутрішніх турнірах, а от туринці декілька років тому взагалі ледь не перевели гру в додаткові тайми після домашньої поразки 0:3. Тоді, правда, на останніх хвилинах зустрічі на авансцену вийшов арбітр зустрічі – так-так, той самий пенальті з подальшим видаленням Буффона.

Чи був здатен на подвиг «Челсі»? Ну, наприклад, на вихідних підопічні Тухеля розтрощили «Саутгемптон». Чи варто співвідносити цих два матчі? Не зовсім. Проте, це показує, яким нестабільним на даний момент є англійський колектив. Як то кажуть у народі: «Ще б пак!». Власника нема, санкціями лякають, майбутнє виглядає не надто перспективно. Ми, якщо чесно, цьому лише раді.

Embed from Getty Images

«Реал» – «Челсі» 2:3

Голи: Родріго (80), Бензема (96) – Маунт (15), Рюдігер (51), Вернер (75)

«Реал»: Куртуа; Карвахаль, Начо (Васкез, 88), Алаба, Менді (Марсело, 78); Каземіро (Родріго, 78); Вальверде, Модріч, Кроос (Камавінга, 73); Вінісіус (Себальос, 115), Бензема

«Челсі»: Менді; Джеймс, Сілва, Рюдігер, Алонсо; Канте (Зієш, 100), Лофтус-Чік (Сауль, 106), Ковачіч (Жоржіньо, 106); Маунт, Хаверц, Вернер (Пулішіч, 83)

Що стосується стартових складів, то причини для хоча б якогось аналізу з`явилися виключно завдяки Тухелю. Анчелотті та ротація – це вже, напевно, слова антоніми. Єдина зміна у складі мадридців відбулася у центрі захисту – дискваліфікованого Мілітао прогнозовано замінив Начо. Також в основі знову знайшлось місце Вальверде, а Асенсіо розпочав поєдинок на лаві для запасних. У «Челсі», як вже було сказано вище, ситуація цікавіша. По-перше, тренерський штаб вдався до схеми з 4 захисниками. Востаннє це користі, м`ягко кажучи, не принесло (1:4 від «Брентфорду»). По-друге, в старті вийшов, увага, Вернер! Той самий Вернер, який ще минулого року вибивав «вершкових» у півфіналі, а уже цього сезону вкрай рідко отримував ігрову практику. По-третє, несподівано у резерві залишився Жоржіньо, поступившись місцем Лофтус-Чіку.

Незважаючи на те, що атакувати в першу чергу потрібно було «Челсі», зі стартових миттєвостей ініціатива належала «Реалу». Лондонці все ніяк не могли знайти правильний баланс. Деколи бракувало розуміння нової тактичної схеми, а деколи, як здавалось, із функціями Жоржіньо в опорній зоні не справлявся Ковачіч. Звідси і перші моменти біля воріт Менді – небезпечний штрафний закінчився ударом вище каркасу, а вистріл Каземіро заблокували захисники.

Відверто кажучи, ніщо не віщувало біли для мадридців, проте перший гол влетів саме в їхні ворота. Начо на пару із Карвахалем не очікували, що від Вернера м`яч відскочить у правильному напрямку, а от Маунт у свого партнера повірив – англієць холоднокровно розібрався у епізоді, 0:1! Фактично, цей момент і став переломним у першому таймі. Саме після нього команди почали грати у відкритий футбол, не затримуючись на власній половині поля. Правда, в складі «Реалу» не все цього вечора вдавалось Вінісіусу, а от проблеми в заключній стадії атак «Челсі» були пов`язані з пасивністю Хаверца.

Більше того, перед свистком на перерву футболісти взагалі вирішили змінити вид спорту – багато боротьби і численні зіткнення трохи знизили темп матчу, що, очевидно, було на користь номінальним господарям поля. У роздягальні Анчелотті, скоріш за все, на прикладі «ПСЖ» нагадував підопічним, як НЕ потрібно діяти вже у другій половині зустрічі.

Тільки от тактика тренерського штабу іспанців виявилась далеко не такою, як того могли очікувати вболівальники. «Реал» з перших же хвилин другого тайму засів на своїй половині поля, копіюючи стиль Сімеоне. Автобус простояв на паркінгу недовго – на 50-й хвилині Рюдігер з кутового подвоїв перевагу гостей у матчі, а по сумі двох зустрічей команди зрівнялися. До слова, на другому поверсі знову невдало зіграв Алаба, далеко не вперше в цьому сезоні. Потреба в ще одному номінально центральному захиснику помітна неозброєним оком.

«Челсі» ж на цьому не зупинився, продовжуючи створювати тиск на мадридців. Не пройшло і 15 хвилин, як лондонці знову святкували, тепер, як здавалося, переможний гол. Алонсо опинився перед чужими воротами, спочатку влучив у Карвахаля, а от з другої спроби зняв павука з дев`ятки. Рятувати «Реал» одразу поспішив… арбітр. В кімнаті ВАР вирішили, що дотик м`яча до руки Алонсо під час рикошету значно вплинув на епізод. Мадридці, в принципі, після цього могли ставити крапку у протистоянні. Господарі скористались розсіяністю «Челсі» після відміненого голу, але Бензема пробив головою у перекладину. Вчетверте засмутити Менді у форварда не вдалося.

Вдалося ж повторити минулорічний успіх Вернеру – знову провал на фланзі Карвахаля, знову ніхто не страхує, знову Куртуа не рятує, 0:3. «Бернабеу» затих. Можливо, фанати навіть могли почати розходитись додому, якби Куртуа через декілька миттєвостей не «витягнув» ще  один неймовірно складний удар після кутового.

Натомість, «вершкові» швидко реабілітувалися і повернулися в гру. Спитаєте, хто став героєм окремо взятої атаки? Відповідь – нестаріючий Модріч. Хорват вирізав шикарну передачу шведою на Родріго, який впритул розстріляв ворота «Челсі». На секундомірі арбітра закінчувалася 80-та хвилина. Попереду був заключний відрізок основного часу матчу, під час якого команди помінялись ролями – «Реал» насідав, «Челсі» відбивався та тікав в контратаки (окрім заключних 2-3 хвилин). У підсумку, переможець не був виявлений, почалися екстра-тайми.

І тут Бензема, який втратив мінімум 2 хороших моменти в основний час, продовжив свою серію із голів в плей-офф Ліги чемпіонів. В «Реалі» нічого не змінюється – Вінісіус відклеюється від опонентів, Вінісіус знаходить Каріма, Карім б`є головою, Карім забиває. Здавало б ся, проста схема, але яка ж дієва у нинішньому сезоні. Цікаво, що мадридцям в екстра-таймах не заважав навіть той факт, що лінія захисту виглядала максимально експериментальною – зліва дідусь Марсело, в центрі Алаба та Карвахаль, справа Васкес. Але, навіть вони змогли втримати атаки «Челсі». «Реал» – у півфіналі, де вже завтра дізнається майбутнього суперника після дуелі «Манчестер Сіті» і «Атлетіко».

Новости партнеров

Комментарии: