Новий формат Ліги чемпіонів: що, як і до чого? «Швейцарська система» – наслідок боротьби з Суперлігою

Нехай про зміну формату проведення Ліги чемпіонів говорилося вже давно, але перший серйозний поштовх на шляху до затвердження цього питання стався саме в момент пандемії коронавірусу. Послідовність подій відслідкувати не важко. Наскільки всі пам’ятають, ідея створити Суперлігу з’явилася саме на фоні фінансових проблем в контексті світової кризи COVID-19. Топ-клуби Європи («Реал», «Ювентус» та «Барселона», якщо буде точнішими) запропонували іншим чиновникам вихід з ситуації. План благополучно провалився, а інші потенційні учасники проекту стали по іншу сторону барикад.

Embed from Getty Images

Зрозуміло, що в той момент зросла напруга в офісах УЄФА. В одному засновники Суперліги точно були праві – футболу потрібно видозмінюватися. Як би там не було, але футбол – це в першу чергу комерція, якщо розглядати всі найголовніші процеси глобально. Розмов було вдосталь, насправді. Всі посилалися на те, що втрачається інтерес, в тому числі й до Ліги чемпіонів. Мовляв, молоде покоління не хоче витрачати свій час, щоб дивитись нецікаві матчі групового етапу по 90 хвилин. Суперліга тут поставала як чудова альтернатива. Проте, ця альтернатива шкодила б всім національним чемпіонатам, спортивним принципам і т.п.

Тому, керівники УЄФА активізувалися в спробах взяти ініціативу в свої руки. Спочатку союз виграв суди, а вівторок, 10 травня, офіційно затвердив новий формат Ліги чемпіонів. Збулося!

Embed from Getty Images

Щоб розібратися в нововведеннях, перш за все треба зрозуміти, що ж таке «швейцарська система»?

  • Це означає, що тепер не буде завчасно побудованого календаря турніру. Команди розбиваються на пари в першому турі, після чого їхній наступний суперник залежатиме… виключно від їхніх результатів.

Тобто, в другому турі зустрічатаються між собою ті колективи, які виграли перший матч. «Лузери» грають також лише з «лузерами». В третьому турі між собою грають клуби зі статистикою 2-0. Ті, в кого 1-1 – теж лише між собою. Команд з 0-2 це також стосується.

В ЛЧ це працюватиме по схожій схемі. Команда на піку форми гратиме з такими ж суперниками, аутсайдер отримає рівних собі опонентів – так у кожного буде шанс піднятися в таблиці. При цьому, аутсайдерам все одно гарантовані матчі з топами.

  • Для реалізації цього формату УЄФА збільшив кількість учасників найпрестижнішого турніру Старого Світу. Тепер в фінальну частину потраплятимуть 36 клубів. Кількість матчів, відповідно, також зросла – 144 замість 96. До того ж, це будуть протистояння відносно рівних суперників. Вірогідність дуелі «гранд-гранд» зростає, а умовної зустрічі «Мальме» – «Реал» – зменшується.
  • Як наслідок, тепер буде не 6 ігрових тижнів впродовж першої частини сезону, а 8. 4 матчі команди гратимуть вдома, ще 4 – на виїзді. Всі, нагадую, з різними опонентами, що відповідатимуть їх статусу, базованому на статистиці виступів. Таблиця також буде загальною для всіх.
Embed from Getty Images

З «груповим етапом», який тепер називатимуть «швейцаркою» – наразі все. Переходимо до плей-офф, який тепер також виглядатиме по-іншому.

  • 8 найкращих команд регулярної частини напряму потрапляють в плей-офф. Колективи, що посіли місця з 9-го по 24-те – розіграють між собою ще 8 путівок. Це буде теж своєрідний плей-оф з 2-матчевих протистоянь. Без правила виїзного голу.
  • Далі – 1/8 фіналу. Починаючи з цією стадії ніяких змін в порівнянні з нинішнім форматом вже не буде.

Залишилося останнє питання – хто отримає 4 додаткових слоти?

  • Додаткове місце отримає 5-й чемпіонат в таблиці коефіцієнтів УЄФА. Якщо від Франції раніше потрапляло напряму 2 клуби, то тепер – 3. Ну або від будь-якої іншої країни, яка опиниться 5-ю. Португалія, наприклад, на початку поточного сезону вже на деякий час випереджала Лігу 1.
  • Додаткове місце розігруватимуть в кваліфікації представники «Шляху чемпіонів». Раніше звідти проходили чотири команди, тепер – п’ять.
  • Два останні місця отримають, увага, чемпіонати, чиї клуби найкраще виступили в минулому розіграші єврокубків. Тобто, вестиметься окрема таблиця коефіцієнтів УЄФА за підсумками одного лише сезону. Станом на сьогодні додаткові квоти дісталися б Англії та Нідерландам. Була пропозиція віддавати ці слоти клубам, які найкраще виступали на міжнародній арені за всю історію турнірів, чиновники відмовилися від такої ідеї.
Embed from Getty Images

На цьому, в принципі, кінець. Що стосується Ліги Європи та Ліги конференцій, то там все майже так само. ЛЄ – ідентично, а в ЛК єдина відмінність в тому, що в ході «швейцарки» команди проведуть 6 матчів, а не 8.

Хоча, не слід виключати, що найближчим часом можна очікувати на поправки. УЄФА, до слова, активно просуває ідею проводити півфінали в форматі «фіналу чотирьох». Зворотній зв’язок щодо цієї пропозиції – поки що вкрай негативний.

Новости партнеров

Комментарии: