Статистика – як предмет вічної дискусії в футболі

Статистика. Одне слово, яке може викликати безліч дискусій. Особливо, в світі спорту. Хтось каже, що статистика в футбол не грає, хтось – що результати матчів є в своїй більшості закономірними, посилаючись саме на статистичні показники. Наприклад, наразі можна з легкістю передбачити перебіг подій на прийдешньому чемпіонату світу. Ось візьмемо статистику очних протистоянь.

Це був би специфічний прогноз, базований на сухих математичних розрахунках. Тобто, згідно з аналізу, переможець кожного матчу визначався б завдяки кращим показникам у всіх попередніх очних зустрічах між окремо взятими командами. Схема доволі звична, умовно кажучи: перемога – 3 очки, нічия – 1, програш – дірка від бублика. Якщо показники рівні, тоді на допомогу приходять додаткові пункти.

І, як мінімум 80% результатів в кінцевому результаті зійдуться з реальністю. Таке просто вже помічалося й на попередніх міжнародних турнірах. В даному випадку статистика визначила, що в фінал попадуть Англія та Нідерланди, а Іспанія зіграє з Бразилією в матчі за третє місце. Чим не реалістично?

Проте, є й такі види спорту, де статистика ніколи не відіграватиме важливої ролі. Взяти, наприклад, кінні перегони. На відміну від того ж футболу, умовні ставки на кінний спорт – це більше хоббі та спосіб весело провести час, аніж спроби детально вивчити шанси учасників та отримати вигоду. Ставки на скачки – це, грубо кажучи, вдача. Результати перегонів часами настільки випадкові, що від зміни лідерів по ходу дистанції можна витратити всі емоції. З іншої сторони, наскільки ж крутою буде реакція, якщо вгадати того самого переможця? Але статистика тут аж ніяк не допоможе.

Отже, дискусії з приводу важливості статистики неможливо зупинити. Кожна із сторін завжди знайде свої аргументи, які будуть… вагомими. Цифри не грають в футбол, баскетбол, хокей, не визначають тріумфатора кінних скачок, але цифри завжди є важливим фактором успіху того чи іншого спортсмена.

Новости партнеров

Комментарии: