Чому Мбаппе ніколи не повторить досягнення Роналду та Мессі

В кінці минулого тижня один із найбільш перспективних футболістів світу… зруйнував свою репутацію на декілька років вперед. Нападник «ПСЖ» Кіліан Мбаппе підписав новий контракт з французьким клубом та відмовився переходити в «Реал». Фінансові умови цього питання просто космічні.

Embed from Getty Images

23-річний форвард отримав 130 мільйонів підписного бонусу. Ще 100 мільйонів чистими виплатами приходитиме йому щорічно в якості заробітної плати. Окрім цього, Мбаппе матиме право голосу при виборі спортивного директора клубу та головного тренера команди.

До участі в перемовинах з гравцем навіть були притягнуті політичні сили. Емір Катару, чинний та колишні президенти Франції, мер Парижу та інші. Його мама паралельно розмовляла з «Ліверпулем», а також узгоджувала деталі трудового договору з парижанами та мадридцями.

Це момент, де Мбаппе потрібно було продемонструвати свою особистість. Показати, ким він є насправді.

Embed from Getty Images

Перед своїм остаточним рішенням були досягнуті умови як з «ПСЖ», так і з «Реалом». Тобто, іспанці досягли всіх необхідних домовленостей з футболістом. За декілька днів до завершення переходу він передумав.

Кіліан – палкий шанувальник «Реала» зі самого дитинства. В мережі неважко знайти фото кімнати молодого француза, коли він ще знаходився в академії «Монако». Всі стіни були завішані постерами з Кріштіану Роналду. Але досягти рівня легендарного португальця Мбаппе ніколи не зможе.

Embed from Getty Images

Що відрізняє Роналду та Мессі від інших видатних персон в історії футболу? Їхнє постійне бажання перемагати, постійний голод до звитяг та розуміння, що потрібно для успіху. Чому Кіліану це не під силу? В нього не ті цінності.

Перший аспект, це, звісно, гроші. Зрозуміло, що фінанси зіграли свою роль. «Реал» був не готовий платити стільки, скільки «ПСЖ». Однак, в цьому питанні також слід відзначити, що Франція – це зона комфорту. Для того, аби прогресувати, необхідно завжди залишати цю зону.

Чемпіонати Франції та Іспанії не сильно відрізняються в класі, це так. Проте, «Реал» – не флагман місцевого футболу. В Ла Лізі завжди є серйозний спротив зі сторони «Барселони», «Атлетіко» та «Севільї». Це конкурентоспроможне середовище. Ліга 1 – першість одного клубу. «ПСЖ» на голову сильніший від усіх інших команд. По суті, трофеї та звитяги в складі парижан є менш цінними, ніж в «Реалі» або ж АПЛ. Тепер всі рекорди, трофеї та звання Мбаппе зустрічатимуться зі словами: «Ай, набив у фермерській лізі».

Embed from Getty Images

Це наштовхує на думку, що в Мбаппе немає серйозних амбіцій. Він вже виграв чемпіонат світу, а амбіції щодо Ліги чемпіонів та подальших індивідуальних показників – це не те. Цінні амбіції – це бажання довести критикам, що вони не праві. Всі вже 5 років говорять, що Кіліан переріс рівень французького чемпіонату. А він бере й залишається в середовищі, де вже довів свою профпридатність.

Наступний момент – людські якості. Наскільки стало відомо з інсайдів іспанської преси, футболіст весь сезон водив за ніс керівництво «Реала». Ніхто не здивується, якщо у 2025 році мадридці вже самі відмовляться від послуг гравця, якщо контакти між ними досі будуть. Саме тоді закінчиться чинна угода форварда з «ПСЖ».

Найстрашніше для самого Королівського клубу – відсутність плану Б. Через прогрес в переговорах з Мбаппе весною «вершкові» відмовилися від боротьби за Голанда, який відправився в «Манчестер Сіті».

Станом на сьогодні найбільш популярними та вірусними футбольними відео є порівняння Мбаппе з Роналду. Мовляв, «до Кріштіану йому не дістати». Кадри презентації Кріштіану в Мадриді та фото португальця з подальшими виграними трофеями та нагородами – основний елемент цих підбірок.

Embed from Getty Images

А дійсно, так воно і є. Роналду не обирав легкий шлях. У 2009 році «Манчестер Юнайтед» на чолі з сером Алексом Фергюсоном вважався одним з найсильніших колективів Європи. Два фінали ЛЧ поспіль, тріумфи в АПЛ. «Реал» у свою чергу переживав один з найпровальніших етапів у своїй історії. Довготривалі серії без трофеїв, постійні невдачі на міжнародній арені. Кріштіану переходив саме в таку команду, а одним з найуспішніших клубів ХХІ століття «бланкос» стали вже після його підписання.

Шлях Лео Мессі дещо відрізняється, але паралелі з Мбаппе також проводити не можна. Аргентинець вже був у команді своєї мрії, вже знаходився в конкурентному середовищі та вже змагався з кращими з кращих. «Ель-класіко» зразка 2010-2016 років – вершина футболу, без перебільшень.

Embed from Getty Images

Кіліан все це проміняв на обіцянки шейхів, гроші та тотальну домінацію в 5-й за рангом лізі Європи. Про велич можна забути не лише через це рішення, а через реакцію суспільства, яку він ним викликав. Такі моменти не забуваються та будуть згадуватися ще довго.

Embed from Getty Images

Мбаппе зробив помилку, позбавивши себе можливості посперечатися з Мессі та Роналду за право називатися символом найпопулярнішого виду спорту. А перспективи для цього були.

Новости партнеров

Комментарии: