ФФУ подвела итоги арбитража матчей первого круга 15 чемпионата Украины

“Футбольні клуби не цікавлять питання арбітражу” – таке припущення висловив прес-службі ФФУ голова Комітету арбітрів національної федерації Віктор Дердо з огляду на традиційну зустріч керівництва ФФУ з учасниками футбольного дійства напередодні початку футбольного сезону.

В конференц-залі стадіону «Динамо» імені Валерія Лобановського відбулася робоча нарада стосовно підсумків арбітражу матчів першого кола XV чемпіонату та першості. У її роботі взяли участь президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, перший віце-президент ФФУ Олександр Бандурко, віце-президент ФФУ Сергій Татулян, віце-президент ФФУ, президент ПФЛ України Равіль Сафіуллін. На захід було запрошено усіх арбітрів, делегатів, інспекторів та керівництво професіональних футбольних клубів.

Клуби ігнорують

З кожним роком футбол стає дедалі динамічнішим, а швидкості невпинно зростають. Через це арбітрам все складніше встигати за перебігом подій на полі, а часу для прийняття рішень відповідно все менше. До того ж, національна федерація намагається використовувати всі засоби з тим, щоб помилок арбітрів на футбольному полі ставало дедалі меньше. У зв’язку з цим останніми роками подібні зібрання вже стали традиційними, що з приємністю й підкреслили його учасники.

Однак на цих зустрічах рідкими гостями є представники футбольних клубів, котрі часто висловлюють представникам ЗМІ свою незгоду з тим чи іншим рішенням арбітра.

“Ми розуміємо, що для клубів важливим є остаточний підсумок матчу, – говорить Віктор Дердо. – Однак часто доводиться стикатися із невдоволенням їх представників арбітражем окремих зустрычей. Сподівалися, що почуємо конуструктивні пропозиції, побажання, а тренери чи президенти зможуть подивитися в очі арбітрам й висловити особисті невдоволення чи навпаки. Однак цього знову не сталося. У неділю на зустрічі були присутніми представники стличного “Арсеналу”, “Волині”, “Дніпра”, “Ворскли”… Але клуби на зустрічі представляли навіть не віце-президенти”.

Новітні технології – справа майбутнього?

Звернувся до присутніх президент ФФУ Григорій Суркіс. “Сьогодні, ми зібралися для обговорення дуже важливого питання. Йдеться про діяльність Комітету арбітрів й Інспексторського комітету ФФУ, організацію арбітражу й інспектувания матчів чемпіонату і першостей України. А з цього питання випливають й інші серйозні нарікання”.

ФІФА й УЄФА активно працюють над підвищенням якості й ефективності арбітражу. Розробляються технічні нововведення – м’ячі з микрочіпами, арбітри почали користуватися радіозв’язком під час проведення матчів, розглядається можливість використання відеоконтролю для визначення взяття воріт. Але це – справа майбутнього. Разом з тим, УЄФА вже сьогодні починає конкретні кроки для істотного поліпшення арбітражу.

Нововведення УЄФА

“Нещодавно на засіданні Виконкому УЄФА було представлено проект КОНВЕНЦІЇ УЄФА З НАВЧАННЯ АРБІТРІВ І ОРГАНІЗАЦІЇ АРБІТРАЖУ В РАМКАХ НАЦІОНАЛЬНИХ АСОЦІАЦІЙ, – сказав президент ФФУ. – Конвенція чітко визначає пріоритетні напрямки роботи: навчання й оптимальна організація діяльності арбітрів.

Одночасно УЄФА сформулювала стратегію в контексті відбору й зайнятості арбітрів, починаючи з рівня масового футболу; системи суддівських спостерігачів; програми пошуку молодих талантів і підготовки арбітрів, а також усіляких навчальних програм.

Конвенція ОДНОЗНАЧНО визначає БАЗОВИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ПРИНЦИП: НЕЗАЛЕЖНІСТЬ ІСНУВАННЯ І ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ СТРУКТУРИ КЕРУВАННЯ АРБІТРАЖЕМ У СИСТЕМІ НАЦІОНАЛЬНОЇ АСОЦІАЦІЇ.

У Конвенції УЄФА йдеться, цитую:

– У рамках національної асоціації повинна існувати єдина структура, що відповідає за питання арбітражу, якою керують фахівці і професіонали в області арбітражу, що ЦІЛКОМ НЕЗАЛЕЖНА ВІД ЛІГ, КЛУБІВ І УРЯДУ. ТАКА СТРУКТУРА ПОВИННА ЗВІТУВАТИ ВИНЯТКОВО ПЕРЕД НАЦІОНАЛЬНОЮ АСОЦІАЦІЄЮ З УСІХ СТРАТЕГІЧНИХ І ОПЕРАТИВНИХ ПИТАНЬ!

Питання кадрів

Ще у вересні 2003 року Виконком ФФУ затвердив національну концепцію підвищення якості арбітражу і його всебічного розвитку. Крок за кроком Комітет арбітрів послідовно поліпшує стан справ. У цьому процесі активну роль відграє також Професіональна футбольна ліга і регіональні федерації. Скажімо, кілька один тому списки арбітрів після узгодження з Радами ліг затверджено Виконкомом ФФУ”.

Ні для кого не секрет, що сьогодні гостро стоїть питання підготовки кваліфікованих кадрів для арбітражу. Комітет арбітрів ФФУ працює над, тим щоб найближчим часом в Україні з’явилися нові арбітри високого класу. У цьому важливу роль повинні зіграти регіональні федерації. Саме на місцях варто починати підготовку, і повинно проходити становлення майбутніх топ арбітрів. На попередньому Виконкомі правильно прийнято рішення про створення інституту арбітрів-селекціонерів, кваліфікаторов регіональних федерацій футболу. Такий крок спрямловано на підвищення ефективності системи добору арбітрів і навчання їх на місцях.

Ще восени минулого року відбувся один із перших селекційних зборів молодих перспективних арбітрів. Згідно з його результатами 20 арбітрів залучатимуться до проведення матчів серед професіональних команд уже в другому колі першості України. Цю роботу необхідно продовжувати і надалі.

На переконання керівника національної федерації одночасно Комітетові арбітрів необхідно створити безперервну систему підвищення рівня кваліфікації арбітрів, що вже працюють у професійному футболі: теоретичної і практичної. Варто розробити і впровадити в практику систему постійно діючих семінарів, що дозволила б проводити навчання на всьому протязі сезону, а не тільки двічі на рік.

Жіночий вплив

“Уже в найближчому майбутньому може з’явитися у чоловіків гідна конкуренція з боку жінок-арбітрів. Хочу нагадати слова Президента ФІФА Йожефа Блатера, який вважає, що саме за допомогою жінок арбітрів можна очистити футбол від багатьох, властивих йому безладь і негативів.

У нас з’явилася зірочка, котру сприйняли не дише футболісти, тренери, колеги арбітри, а навіть журналісти. Маю на увазі арбітра ФІФА, двадцятичотирирічну Катерину МОНЗУЛЬ з Харкова. Саме про неї говорять в УЄФА, як про українську надію майбутнього арбітражу в Європі!

У корпусі арбітрів ФІФА п’ять представниць України – це арбітри Тетяна Асєєва з Донецька і Катерина Монзуль з Харкова, асистенти арбітра Оксана Єрмакова (Полтава), Вікторія Стеценко (Запорожжя) і Наталя Рачинська (Київська область). Вважаю, що Комітетові арбітрів нобхідно сміливіше вводити їх до складу арбітрів, що проводять матчі професіональних команд. Це гарний резерв українського корпусу арбітрів.

Дисциплінарні покарання

Природно, що за такий короткий термін складно розраховувати на радикальні зміни до кращого. Але, підкреслю, кроки, що починаються Комітетом арбітрів і ФФУ поступово поліпшують ситуацію. Ми усвідомлюємо, що уникнути помилок арбітрів неможливо. Але ми з Вами прагнемо, щоб їх було, якнайменше. І вони ніколи не носили упереджений характер.

Будь-який керівник клубу, тренер, футболіст, журналіст і вболівальник завжди має свій погляд на рішення арбітра. У нашому футболі існує стандартна європейська система розгляду спорів в області арбітражу. Клуб, що не згоден з діями арбітра, може звернутися до відповідних дисциплінарних інстанції й отримати обґрунтовану професійну відповідь на свій запит. Протягом першого кола 15 чемпіонату України на адресу ПФЛ і ФФУ надійшло 8 подібних звернень. На думку авторів дії арбітрів вплинули на підсумковий результат матчів. Експертна комісія ФФУ розглянула всі звернення й у двох випадках визнала їх зовсім обґрунтованими.

Одночасно і сам Комітет арбітрів аналізував дії своїх підопічних. У підсумку, під час першого кола чемпіонату й першості України за допущені помилки на певну кількість матчів було відсторонено від проведення ігор 10 арбітрів та 1 асистент арбітра. З них п’ятеро арбітрів і 1 ассистент, котрі проводять матчі вищої ліги.

На перший погляд, може здатися, що число результативних помилок не таке вже й велике. Але, на думку клубів і їх уболівальників йдеться про чималі цифри. Адже подібні помилки зводять нанівець усі зусилля тренерів, футболістів, керівництва клуба по підготовці команди. Важко знайти слова розради в цьому випадку, але одним з основних принципів Чесної Гри є прийняття поразки з гідністю і честю.

Позиція ФФУ

Арбітри не роботи і вони можуть припускатися помилок. І наше з Вами завдання зменшувати їхнє число і не допускати упередженості в діях і рішеннях арбітрів. Разом з тим варто враховувати зростаючу інтенсивність ведення гри, тиск, що здійснюється на арбітрів з боку футболістів, тренерів, трибун і засобів масової інформації. Технічні можливості телебачення сьогодні створюють додаткові труднощі у стосунках між арбітрами й іншими суб’єктами футболу. Оскільки в телебачення, а значить у глядача, керівників клубів, журналістів є можливість бачити гру з різних ракурсів, а в арбітра такої можливості немає.

У цьому контексті я хочу ще раз наголосити:

Федерація футболу України завжди була, є, і стоятиме на захисті Ваших інтересів. Але тільки тих, хто вірою й правдою служитиме розвиткові футболу в Україні. Але до тих, хто передусім поставить свої меркантильні інтереси і зневажатиме сумлінним виконанням своїх прямих обов’язків, Федерація Футболу України виставить особливий рахунок – їх просто негайно ізолюють від футболу.

Разом з тим, Комітет арбітрів не повинен ігнорувати систематичні помилки арбітрів, що хоч і не носять характер упередженості, але, проте, регулярно шкодять футбольному видовищу. У таких випадках комітет повинен подякувати за роботу і їм на зміну підшукувати нових арбітрів і асистентів.

Я згоден з Вашими претензіями до Комітету арбітрів стосовно відсутності чіткої системи принципів рівномірності в питаннях покарання арбітрів за ті самі помилки. Правильно відзначалося, що одного арбітра Комітет може відсторонити на місяць або два, а іншого – на півроку. Це неприпустимо, оскільки дає привід обвинуватити в непослідовності керівництво комітету. Саме в Комітеті арбітрів рішення повинні прийматися не на емоціях, а на основі професіонального аналізу й дисциплінарних правил. До речі, ці недоліки цілком стосуються й Інспекторського комітету.

Але в мене є питання і до клубів. Сьогодні згідно з вимогами атестації кожен клуб зобов’язаний розробити і впровадити у свою практику Програму взаєморозуміння між усіма суб’єктами футболу й арбітрами. На сьогоднішній день з 16 клубів вищої ліги майже половина подібних програм не мають.

Право на висловлювання

Хочу підкреслити, що ніхто не може заборонити тренерам, керівникам клубів або футболістам висловлювати власну думку про арбітраж. Карають образи й приниження, які часто використовують навіть дуже шановані й авторитетні наставники. Карається агресія стосовно арбітрів. Це принципова позиція ФІФА й УЄФА, якої ФФУ дотримуватиметься неухильно.

Ми вважаємо, що сьогодні робота Комітету арбітрів досить прозора й об’єктивна. Комітет відкритий для діалогу.

Окремо хотів би звернутися до керівників клубів й арбітрів. Ви самі повинні покласти кінець дискредитації власного іміджу і реноме українського футболу. Досить вирішувати рівняння з трьома невідомими: клуб, арбітр і грошові знаки. Адже клуби й так платять арбітрам гарні гроші згідно з Регламентом. Навіщо платити двічі? Викресліть зі свого бюджету статтю витрат на додаткове стимулювання арбітрів. Пропоную прямо тут і прямо зараз досягти джентльменської угоди. У нас немає іншого шляху, як діяти винятково в рамках принципів Чесної Гри. Це наш з Вами борг і обов’язок!

Ми хочемо, щоб наша сьогоднішня зустріч пройшла в атмосфері розуміння того, що всі ми разом причетні до футбольного дійства. І від того, як ми ставитимемося один до одного, допомагати один одному – залежатиме ставлення людей до нашої футбольної галузі.

Упевнений, що клуби, ПФЛ висловлять свої зауваження арбітрам і це має допомогти вже завтра уникнути фатальних помилок, що будуть спотворювати результати матчів. І друге коло пройде без скандалів і конфліктів на ґрунті арбітражу”, – резюмував президент ФФУ.

До відвертої розмови долучилися чисельні арбітри та делегати національної федерації. Кожен з них висловив свої пропозиції та шляхи вирішення проблемних питань, пов’язаних з удосконаленням якості проведення зустрічей. Учасники зустрічі зійшлися на думці, що подібні зустрічі конче необхідні і збиратися необхідно якомога частіше, що відкрито висловлюватися та відшукувати недоліки, щоб знаходити прийнятні шляхи для їх усунення.

Источник: ФФУ

Новости партнеров

Комментарии: